Durerea abdominală

Fiecare dintre noi a avut cel putin o data o durere abdominala. În fapt, durerea de burta este unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medic.

De cele mai multe ori este vorba despre afecțiuni ușor de diagnosticat și tratat, însă durerea abdominală poate fi și primul semn al unei boli severe.

Cauze în funcție de localizarea durerii

Regiunea abdominală este împărțită în 6 zone, pe baza a 2 linii verticale (una unește rebordurile costale și alta care unește spinele iliace anteriosuperioare) și 2 linii orizontale (care trec de o parte și de alta a ombilicului). Se delimitează astfel un etaj abdominal superior, unul mijlociu și unul inferior, fiecare cu câte 3 compartimente:

  • Hipocondrul drept (partea dreaptă sub coaste) – hepatită, colecistită, litiază biliară, colangită, litiază renală sau pielonefrită dreaptă, pneumonie lobară inferioară dreaptă, embolie pulmonară, pleurezie dreaptă
  • Epigastru (coșul pieptului) – sindrom dispeptic, gastrită, ulcer, boală de reflux gastroesofagian, pancreatită, hernie hiatală, disecție de aortă, afecțiuni ale colonului transvers
  • Hipocondrul stâng (partea stângă sub coaste) – pancreatită, litiază renală sau pielonefrită stângă, boli ale splinei, pneumonie lobară inferioară stângă, boli ale flexurii splenice a colonului
  • Mezogastru (în jurul buricului) – colită ischemică, sindrom de intestin iritabil, ocluzie de intestin subțire, disecție de aortă, pancreatită, boli inflamatorii intestinale
  • Flancul stâng și fosa iliacă stângă (partea laterală stângă) – diverticulită, colită, boli genitourinare, boli inflamatorii intestinale, sindrom de colon iritabil
  • Flancul drept și fosa iliacă dreaptă (partea laterală dreaptă) – apendicită, boală Crohn, boli genitourinare, boli ale colonului drept
  • Hipogastru (suprapubian) – colită, diverticulită, boli inflamatorii intestinale, sindrom de colon iritabil, sarcină ectopică, fibrom uterin, boală inflamatorie pelvină, cistită

Durerea poate fi legată de organele abdominale (stomac, ficat, colon, intestin subțire, rinichi, splină, pancreas) sau de peretele abdominal (hernie, herpes zoster). Uneori, durerea abdominală poate fi o durere iradiată (ex. infarct posterior). Mai rar, durerea abdominală acută poate avea drept cauză porfiria, cetoacidoza diabetică, insuficiența suprarenaliană, saturnism (intoxicație cu plumb) sau febra mediteraneeană familială.

Durerea abdominală – cauze, semne și simptome, tratament

Infecțiile digestive reprezintă o cauză frecventă de durere abdominală. Gastroenterita reprezintă inflamația stomacului și a intestinului subțire, iar enterocolita inflamația intestinului subțire și intestinului gros. Clinic, acestea se manifestă prin disconfort abdominal generalizat (crampe, dureri), însoțit de greață, vărsături și diaree. Pe lângă cauzele infecțioase, gastroenterocolitele pot apărea și în cazul unor indigestii. Tratamentul este simptomatic, rareori existând indicație de antibiotic.

Gastrita, ulcerul gastric sau duodenal sunt de asemenea cauze frecvente de durere abdominală înaltă, cel mai adesea localizată în epigastru. Caracteristic, durerea apare în legătură cu mesele și este însoțită de greață, vărsături, eructații, inapetență, balonare și constipație (diaree în sindrom Zollinger Ellison). Durerea ulceroasă poate fi declanșată de un consum excesiv de alcool, condimente sau antiinflamatoare. Mai multe despre semnele și simptomele de ulcer am scris aici.

Apendicita acutăeste principala suspiciune atunci când o persoană acuză dureri în partea dreaptă jos (fosa iliacă dreaptă), însoțită de anorexie, greață și vărsături. Durerea din apendicita acută (colica apendiculară) poate fi însă inițial localizată în periombilical sau poate avea localizări atipice. Mai multe despre semnele și simptomele de apendicită puteți citi aici. Tratamentul este chirurgical, în cazuri selecționate medicamentos.

Colecistita acutăconstă în inflamația veziculei biliare ca urmare a unei infecții sau obstrucții printr-un calcul. Manifestarea clinică caracteristică este colica biliară, care apare prin distensia colecistului în prezența unui obstacol. Durerea de cauză biliară este declanșată de o masă bogată în grăsimi sau prăjeli și este însoțită de greață, vărsături bilioase, balonare. Se ameliorează la analgezice și antispastice. Angiocolita se caracterizează prin triada febră, durere și icter.

Durerea de ficat (hepatalgia) poate apărea în cadrul unei hepatite acute sau cronice (de cauză virală, alcoolică, autoimună, metabolică), unei insuficiențe cardiace (ficat de stază) sau unui efort fizic susținut.

Durerea intestinală ischemică (ischemia mezenterică) poate fi cronică – durere centrală care apare postprandial, din cauza obstrucției arteriale aterosclerotice, sau acută – durere bruscă în centru sau pe flancuri, din cauza obstrucției venoase.

Bolile inflamatorii intestinale pot da durere abdominală cu diferite localizări, însoțită de febră și modificări ale scaunului (diaree cu sânge, mucus, puroi). Citește mai multe despre boala Crohn și colita ulcerativă.

Ocluzia intestinală apare prin blocajul complet al lumenului intestinal. Pe lângă durerea abdominală, ocluzia presupune și absența tranzitului intestinal pentru materii fecale și gaze. Cauzele pot fi multiple: invaginație intestinală, volvulus, ileus paralitic, cancer, calculi biliari (ileus biliar), compresii extrinseci, hernie. Tratamentul este de multe ori chirurgical.

Pancreatita acutăevoluează cu durere epigastrică continuă care iradiază spre hipocondrul drept și stâng (durere în bară) și spre spate, se ameliorează la aplecarea înainte a trunchiului, este însoțită de inapetență și vărsături. Durerea este de intensitate mare și adesea trezește bolnavul din somn, la câteva ore după o cină bogată în grăsimi și alcool. Este însoțită de greață, vărsături alimentare, febră, icter și în cazurile severe de stare de șoc.

Colica renală se poate uneori prezenta ca durere abdominală. Detalii despre durerea de rinichi și tratamentul ei găsiți aici.

Constipația poate cauza disconfort abdominal generalizat însoțit de distensie abdominală.

Durerile de cauză ginecologică (dureri menstruale, durere la ovulație, anexită, endometrioză) sunt și ele foarte comune, localizarea durerii fiind în etajul abdominal inferior (durere pelvină).

Boala de reflux gastroesofagian(BRGE) se manifestă tipic prin durere retrosternală cu caracter de arsură (pirozis), dar poate evolua și cu durere epigastrică.

Peritonita poate apare în evoluție mai multor boli digestive și se caracterizează prin durere abdominală severă, agravată de orice mișcare (inclusiv tuse sau respirații profunde) sau atingerea abdomenului, însoțită de apărare și contractură musculară (abdomen de lemn), greață, vărsături și tulburări de tranzit intestinal.

Când e necesar un consult medical?

Cel mai adesea durerea abdominală apare în cadrul unor afecțiuni digestive ușoare, autolimitate. Uneori durerea poate însă semnala boli mai grave, pentru care se impune un consult medical:

  • dacă durerea este însoțită de febră înaltă, intoleranță completă la alimente și lichide, lipsa scaunului pentru mai multe zile, vărsături cu sânge sau scaune cu sânge, disurie
  • dacă abdomenul este sensibil la atingere
  • dacă durerea persistă timp de mai multe zile

Pentru diagnostic pot fi necesare analize de sânge (hemogramă, amilază, transaminaze), analize de urină, teste din scaun (coprocitogramă, coprocultură, examen coproparazitologic), ecografie abdominală, radiografie abdominală, examene baritate (tranzit baritat, irigografie) sau endoscopice (endoscopie digestivă superioară, enteroscopie, colonoscopie, videocapsulă endoscopică).

Comments  

# Maria Cilian 2015-11-21 13:56
Buna ziua.Am o fetita de 1 an si 10 luni .I-am facut analize din din sange,urina,fec ale toate sunt ok dar ea sunt ore intregi in care noaptea nu este linistita sau rareori se trezeste si plange.Ce as putea sa fac?Multumesc mult!
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh