Durerea la ovula?ie este o form? de durere ovarian? care apare în partea inferioar? a abdomenului, patient la mijlocul ciclului menstrual (motiv pentru care este denumit? mittelschmerz, ceea ce în german? înseamn? durerea de mijloc).
Circa 20% dintre femei manifestă durere la ovulație, unele la fiecare ciclu menstrual, altele intermitent (la 3-4 cicluri). Cauza durerii o reprezintă ruptura foliculului ovarian și eliminarea ovulului care este ulterior preluat de trompa uterină. În fapt, în momentul ovulației foliculul ajunge foarte aproape de suprafața ovarului, unde se crează o mică breșă (ruptură) pentru ca ovulul să poată fi expulzat. În plus, după eliberarea ovulului apare o contracție a trompelor uterine, iar această peristaltică accentuată poate și ea contribui la durerea de ovulație. Alte mecanisme incriminate în apariția durerii de ovulație sunt iritația peritoneală locală generată de eliberarea de lichid odată cu ruperea foliculului și contracția celulelor musculare netede din ovar și ligamentele ovariene, mediată de un nivel crescut de prostaglandină F2-alfa (rezultat al creșterii LH).
Durerea poate avea o intensitate variabilă, de la un simplu disconfort abdominal (presiune, crampe) la o durere violentă pe partea ovarului care ovulează. Ea poate apărea alternativ stânga-dreapta odată cu fiecare ciclu menstrual sau poate apărea pe aceeași parte timp de mai multe cicluri la rând.
Durerea apare brusc, durează câteva zeci de minute-ore (rareori 2-3 zile și extrem de rar până la menstruație). Dacă durerea persistă mai mult de câteva ore, maxim zile, se recomandă efectuarea unui consult ginecologic, a unei ecografii abdominale și eventual a altor investigații pentru excluderea altor cauze de durere abdomino-pelvină (boală inflamatorie pelvină, endometrioză, chist ovarian, sarcină ectopică) . La o femeie tânără, durerea de ovulație poate fi confundată cu apendicită sau alte boli digestive (mai ales că durerea poate fi însoțită de simptome gastrointestinale) sau cu o afecțiune renourinară (durerea fiind uneori asociată și cu polakiurie).
Durerea la ovulație poate fi folosită și ca o metodă de monitorizare a ovulației, putând indica momentul ovulației (și deci intervalul în care femeia poate rămâne însărcinată) și chiar, prin localizarea sa, ovarul care ovulează în luna respectivă. Faptul că indică momentul producerii ovulației poate fi folosit și în scop contraceptiv, durerea la ovulație făcând parte din metoda simptotermică.
Durerea de ovulație poate fi acompaniată și de alte semne de fertilitate: primare (modificarea temperaturii bazale, a mucusului cervical și a poziției cervixului) sau secundare (sângerarea de ovulație – spotting, tumefierea vulvei, adenopatie durereroasă de partea ovarului care ovulează).
Ca tratament se recomandă antiinflamatoare nesteroidiene sau, pentru femeile care nu doresc momentan să conceapă, contraceptive orale pentru inhibarea ovulației. Pentru calmarea durerii se recomandă aplicații locale de comprese calde sau efectuarea unei băi calde în cadă.