Tahicardia reprezinta accelerarea bătăilor inimii peste 100/minut. Tahicardia în sine nu este o boală, ci un semn care indică prezența unei boli – cardiace sau extracardiace.
De multe ori, tahicardia reprezintă un mecanism fiziologic de adaptare la efort, stress sau emoții. Alte ori, tahicardia poate indica o aritmie cardiacă, anemie sau hipertiroidism. În funcție de cât de mult este crescută frecvența pulsului și de ritmul cardiac, tahicardia poate deveni chiar amenințătoare de viață.
Valoarea frecvenței cardiace de la care se consideră tahicardie este diferită în funcție de vârstă:
- > 180 bpm la nou-născuți
- > 170 bpm la sugarii până la 1 an
- > 140 bpm la copiii 3-4 ani
- > 130 bpm la copiii 8-12 ani
- > 120 bpm la copiii peste 12 ani
- > 100 bpm la adolescenți peste 15 ani și la adulți
Cauze, factori de risc
- consum excesiv de cafea sau alcool (holiday heart syndrome)
- anxietate, emoții, stress, efort fizic, după mese (postprandial), după fumat
- atacuri de panică
- aritmii cardiace – tahicardie sinusală, tahicardie paroxistică ventriculară sau supraventriculară, flutter atrial, fibrilație atrială, fibrilație ventriculară, sindroame de preexcitație
- boli de inimă – boală cardiacă ischemică, boli valvulare, cardiomiopatii
- anemie, stări febrile, infecții, hiperventilație, hipotensiune ortostatică
- boli endocrine – hipertiroidism, feocromocitom
- tulburări electrolitice
- post-hemoragic, deshidratare
- medicamente – agoniști beta-adrenergici (antiastmatice), teofilină, supradozare de digoxin
Semne și simptome
De multe ori, tahicardia evoluează asimptomatic și este depistată la un control de rutină. Uneori însă poate cauza palpitații, dureri în piept, amețeală, hipotensiune arterială, dispnee, slăbiciune, leșin (sincopă) sau complicații severe precum insuficiență cardiacă, ischemie cardiacă, stop cardiac și deces. Atunci când bate foarte repede, inima pompează mai puțin sânge în circulație și astfel organele ajung să fie deprivate de oxigen.
Diagnostic
Depistarea tahicardiei se face prin măsurarea pulsului și auscultația cordului, care relevă o frecvență crescută peste 100/minut. Pentru elucidarea cauzei tahicardiei medicul poate recomanda efectuarea de analize de sânge, electrocardiogramă (EKG), Holter-EKG, ecografie cardiacă, teste pentru tiroidă sau studii electrofiziologice.
Tratament
Tratamentul se adresează atât controlului frecvenței cardiace (prin administrarea de medicamente cronotrop și dromotrop negative, care încetinesc bătăile inimii și conducerea impulsurilor cardiace) cât și controlului bolii de bază.
Pentru scăderea frecvenței cardiace se pot tenta manevre vagale, se pot administra medicamente (beta-blocante, calciu-blocante, antiaritmice) sau se poate efectua cardioversie. În anumite situații se poate practica ablația prin cateterism/chirurgie a unor circuite electrice anormale din cord responsabile de apariția aritmiilor. Categorii selectate de pacienți pot beneficia de implantarea unui pacemaker sau a unui defibrilator implantabil (ICD).
Comments
De ceva timp ma cunfrunt cu batai mari ale inimii.
Am aproape 2 luni de cand aproape in fiecare saptmana ajung la 203 batai/min.
Incep sa ametesc si pe moment mi se face foarte rau.
Am ajuns chiar sa imi pierd constiinta de vreo doua ori.
Nu beau cafea sau energizante, dar merg la sala de forța.
Ce as putea face?
Sa ma las de sala?
De câteva zile am bătăile inimii foarte mari,sunt speriata și ma doare în piept uneori și ma doare și mana,și nu știu ce sa mai fac,mama spune ca e de la stres,din cauza atacurilor de panica pe care le am de foarte multa vreme din cauza unui accident de mașină.După accidentul de mașină am început sa am atacuri de panica într un timp nu mai aveam dar acum am început sa fac iar și ma trezesc noaptea speriata din cauza batailor inimii prea mari și după fa atac de panica.sunt disperata. .nu știu ce sa mai fac.Am făcut ECG și mi s a spus ca nu am nimic...și analizele au ieșit bine..
Buna
Ai sarcina toxica. Si eu am vomitat toata sarcina iar bebe s-a nascut mi devreme din cauza asta. Se fac perfuzii cu vitamine obligatoriu altfel riscurile sunt mari. Este bne sa-ti faci si dozare de anitcorpi daca cumva ai RH- si sotul il are pozitiv. Intreaba medicul tau. De asemenea eu ca sa nu mai vomit am luat pe toata perioada sarcinii Osetron anti-voma pastile si fiole injectabile, insa este un medicament necunoscut putin, sa spun asa. Intreaba medicul tau sa te sfatuiasca.
Ceea ce descrii pare a fi un atac de panica. Pentru a te linisti, fa-ti si un holter ekg si ai sa vezi ca doctorii au dreptate. Numai bine! Daca vrei mai multe detalii, nicio problema, sunt patita...