Hipertiroidismul este o afecțiune endocrină caracterizată prin hiperfuncția glandei tiroide și exces de hormoni tiroidieni.
Cauza poate fi reprezentată de un nodul tiroidian toxic (sindrom Plummer), boala Basedow-Graves, gușă multinodulară, tiroidită, exces de iod (alimentar, proceduri diagnostice cu substanțe de contrast iodate), cancer tiroidian, tumori trofoblastice, tirotropinom sau sindrom de rezistență la hormonii tiroidieni. Paraclinic, hipertiroidismul se caracterizează prin valori crescute ale fT4 și supresate ale TSH (cu excepția hipertiroidismului secundar – tireotropinom, și sindromului de rezistență la hormoni tiroidieni, când TSH este normal sau crescut). Tratamentul hipertiroidismului constă în administrarea de antitiroidiene, iod radioactiv sau ablația chirurgicală parțială a glandei tiroide.
Principalele semne și simptome de hipertiroidism sunt:
- scădere în greutate în condiții de apetit normal/crescut și efort fizic moderat
- piele subțire, caldă, umedă, fină
- fanere friabile – păr care se rupe rapid, până la alopecie, onicoliză
- tranzit intestinal accelerat (scaune frecvente până la diaree)
- tahicardie (puls rapid), palpitații date de aritmii cardiace (extrasistole ventriculare, fibrilație atrială), insuficiență cardiacă cu debit crescut, sindrom circulator hiperkinetic
- tremor al mâinilor și degetelor
- tulburări ale ciclului menstrual (ciclu neregulat, întârzierea menstruației)
- dificultate în a rămâne însărcinată (infertilitate), pierdere recurentă de sarcină
- intoleranță la cald
- subfebră
- oboseală
- transpirație abundentă (hipersudorație)
- iritabilitate, nervozitate, anxietate, agitație psiho-motorie, schimbări de dispoziție, depresie, atacuri de panică, tulburări de concentrare și atenție, labilitate psiho-emoțională, psihoză
- slăbiciune musculară, mialgii (dureri musculare), miopatie, hipotrofie musculară
- artralgii (dureri articulare)
- tulburări de somn (tulburări de inducție sau menținere a somnului)
- paralizie periodică hipokalemică
- disfonie
- creșterea în dimensiune a glandei tiroide (gușă)
În boala Basedow-Graves, tabloul de hipertiroidism este completat de afectare oculară – exoftalmie, ochi roșii, sensibilitate crescută la lumină (fotofobie), vedere încețoșată sau dublă, paralizie a mușchilor oculomotori, și dermopatie infiltrativă – mixedem pretibial cu tegumente înroșite și infiltrate.