Analize preconcepționale (înainte de sarcină)

De multe ori sarcina apare ca un eveniment neplanificat, însa normal ar fi ca partenerii (si în special femeia, pentru ca ea poarta copilul) sa-si faca o serie o serie de analize preconceptionale.

Astfel, pregătirea unei sarcini ar trebui să includă un consult preconcepțional – în care cuplul să discute cu medicul despre eventualele probleme de sănătate sau factori de risc pentru anumite boli.

Anamneza. Istoricul personal. Recomandări

Prima etapă a consultației preconcepționale constă într-o discuție cu medicul despre antecendentele personale fiziologice (vârsta la care a apărut prima menstruație, informații despre menstră – dacă este regulată, abundentă, dureroasă, sarcini anterioare, avorturi) și patologice (boli diagnosticate, operații, tratamente de fond).

Femeia va fi întrebată cu privire la prezența unor boli cronice (epilepsie, astm bronșic, BPOC, boli autoimune, afecțiuni cardiovasculare – hipertensiune arterială, diabet, boli tiroidiene) și a medicamentelor pe care le ia zilnic (care ar putea avea efecte negative în timpul sarcinii). Totodată se vor rezolva eventualele afecțiuni tratabile (ex. infecții urinare, candidoze) și se va aduce la zi calendarul vaccinărilor. În timpul sarcinii este contraindicată imunizarea cu vaccinuri vii atenuate.

Medicul va recomanda femeii să adopte un stil de viață și o alimentație sănătoasă, să renunțe la fumat și să înceapă suplimentarea cu acid folic. Bărbații trebuie să renunțe și ei la alcool și fumat, pentru îmbunătățirea calității spermei.

Nu în ultimul rând, medicul (de familie, de planning sau ginecologul) va informa cuplul cu privire la perioada fertilă din ciclul menstrual și la eventuala pauză necesară după întreruperea contracepției.

Examen ginecologic

Pentru stabilirea sănătății reproductive se va efectua un consult ginecologic cu examen Papanicolau, examen bacteriologic de secreție vaginală și ecografie genitală.

Grup sangvin și Rh

Determinarea grupului sangvin și a Rh-ului este necesară pentru depistarea unei eventuale incompatibilități de Rh între parteneri. Actualmente există tratament care se administrează femeii pentru ca sarcina și fătul să fie fără probleme.

Analize de sânge și urină

Pentru depistarea eventualelor afecțiuni care pot complica o sarcină se va efectua un set de analize constând în hemogramă, glicemie, uree, creatinină, transaminaze, profil lipidic, sumar de urină, urocultură.

Analize pentru boli infecțioase

Depistarea preconcepțională a bolilor infecțioase este necesară deoarece o mamă infectată poate transmite infecția fătului. Unele boli infecțioase sunt complet tratabile, iar pentru altele se iau măsurile necesare astfel încât transmiterea materno-fetală să fie redusă la minim.

Se recomandă testarea pentru următoarele boli infecțioase: sifilis (VDRL, FTA-ABS, TPHA), HIV-SIDA, virusurile hepatitice (virusul B și virusul C), Chlamydia, analize din grupul TORCH (toxoplasma, rubeolă, citomegalovirus, herpes).

Sfat genetic

Persoanele peste 35 ani, care au diferite afecțiuni ce pot fi transmise ereditar sau cu istoric de boli genetice în familie trebuie să beneficieze de sfat genetic.

Consult stomatologic

Este bineștiut faptul că sănătatea dentară influențează fertilitatea, motiv pentru care problemele stomatologice trebuie rezolvate înainte de planificarea concepției. Boala parodontală asociază un risc crescut de avort și calitate redusă a spermei. În plus, consumul de antiinflamatoare pentru dureri dentare poate reprezenta o problemă la gravidă.

Add comment


Security code
Refresh