Tiroida în sarcină

Sarcina presupune o serie de modificări hormonale fiziologice, care pot însă influența funcția tiroidei.

Astfel, la femeile gravide interpretarea analizelor pentru tiroidă trebuie făcută cunoscând două particularități:

  1. hCG (gonadotrofina corionică umană), hormon produs de placentă în timpul sarcinii, are o structură similară cu TSH (hormonul tireotrop) și poate astfel stimula ușor tiroida. Urmare a stimulării glandei tiroide de către hCG, producția de hormoni tiroidieni crește și apare astfel o supresie a TSH prin feedback negativ. Așadar, nivelul TSH poate fi ușor scăzut la gravide în mod fiziologic. Valoarea scăzută a TSH este întâlnită doar în primul trimestru de sarcină (hCG crește până în săptămâna 12 când este maxim, după care începe să scadă).
  2. producția crescută de estrogeni din timpul gestației duce la creșterea proteinelor de transport a hormonilor tiroidieni (TBG), care antrenează o creștere a nivelului total de hormoni tirodieni (peste 99% circulând în plasmă legați de globuline, și sub 1% sub formă liberă). Acest fenomen se numește hipertiroxinemie fiziologică asociată sarcinii. Pentru a evita confuziile de interpretare a testelor tiroidiene se recomandă dozarea free T3 (fT3) și free T4 (fT4), formele libere ale hormonilor tiroidieni, a căror valoare nu este influențată de concentrația proteinelor de legare.

Așadar, TSH poate fi ușor scăzut în primul trimestru dar revine la normal în trimestrele 2 și 3, T4 total și T3 total pot fi crescute, iar T3 liber și T4 liber sunt normale.

În timpul sarcinii tiroida poate suferi și modificări de mărime reprezentând un surplus de până la 10-15%, care nu este clinic aparent dar poate fi detectat ecografic. În zonele cu deficit de iod, sarcina poate precipita chiar apariția unei gușe, care presupune o mărire considerabilă de volum a tiroidei.

Influența funcției tiroidiene materne asupra fătului

În primele 10-12 săptămâni de sarcină, produsul de concepție este complet dependent de mamă pentru producția de hormoni tiroidieni. Până la sfârșitul primului trimestru, tiroida fetală începe să producă hormoni tirodieni dar fătul rămâne dependent de mamă pentru aportul de iod necesar sintezei hormonilor tiroidieni. OMS recomandă un aport iodat de 200 µg/zi la gravide, care de obicei este acoperit de o dietă completă, fără a mai fi necesare suplimente.

Citește și despre hipertiroidismul în sarcină și hipotiroidismul în sarcină.

Referințe: 1) Thyroid Disease and Pregnancy, American Thyroid Association 2) Thyroid disease during pregnancy; foto: medindia.net

Comments  

# Daniela 2016-05-08 11:19
Cum se poate monitoriza hipotiroidismul in sarcina , in conditiile in care tratamentul zilnic cu aspenter si heparina scade artificial valoarea tsh?
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh