Când pot rămâne însărcinată?

În mare, sarcina poate fi privita în 2 moduri: fie trebuie evitata (în cuplurile în care nu exista o dorinta de proceere în momentul actului sexual), fie trebuie obtinuta (în cuplurile care îsi doresc copii).

Sigur că mai există și o a 3-a variantă: cuplurile stabile care nu folosesc contracepție și care atunci când fac sex nu se gândesc neaparat la o sarcină, dar nici nu o exclud. Pentru prima viziune (cea în care sarcina este privită ca o “complicație” a vieții), cât și pentru cea de-a doua (în care sarcina este privită ca un cadou mult dorit), femeile (cât și partenerii lor) își pun problema care este probabilitatea de a rămâne gravide în cazul unui contact sexual neprotejat.

Perioada fertilă din ciclul menstrual

Perioada fertilă din ciclul menstrual (în care femeia poate rămâne gravidă) este intervalul cuprins între 3-5 zile înaintea ovulației și 1-2 zile după ovulație, reprezentând fereastra de timp în care spermatozoizii și ovulul se pot întâlni în tractul genital feminin în vederea fecundației: spermatozoizii din ejaculat pot trăi în organismul femeii până la 3-5 zile, în funcție de calitatea spermei și de condițiile din mediul vaginal (pH, mucus cervical, temperatură), iar ovulul la rândul lui “așteaptă” sosirea spermatozoizilor timp de 24-48 ore după ovulație. Momentul contactului sexual în raport cu ovulația poate fi folosit pentru “ajutarea” naturii în alegerea sexului copilului.

Așadar, pentru cuplurile care își doresc copii acest interval de 5-7 zile este cel în care trebuie intensificată activitatea sexuală, iar pentru cuplurile care doresc să evite o sarcină se recomandă abstinență sau folosirea de mijloace contraceptive. Testele de sarcină se efectuează la cel puțin 7 zile de la întârzierea menstruației sau la 3 săptămâni de la contactul sexual neprotejat.

Cum știi când ovulezi?

Ovulația este așadar un eveniment important pentru delimitarea perioadei fertile a ciclului menstrual. Există mai multe metode de determinare a ovulației, dintre care cele mai accesibile sunt metoda calendaruluimetoda temperaturii bazalemetoda mucusului cervical și metoda simptotermică. Pentru un ciclul menstrual regulat de 28 zile, ovulația are loc în ziua 14, însă pentru ciclurile cu durată mai lungă data ovulației este cu 14 zile înaintea viitoarei menstre (spre exemplu la un ciclu de 32 zile, ovulația se produce în ziua 18).

Ovulația este în fapt expresia fertilității femeii, iar menstruația este considerată eșecul fecundației. La ovulație, femeile devin mai atrăgătoare și au libidoul crescut.

Șansele de a rămâne gravidă

Între prima și ultima menstruație, o femeie va ovula lunar de 12 ori pe an timp de circa 40 ani, ceea ce înseamnă circa 480 ovule expluzate pentru a fi fecundate și 1440 zile de fertilitate (considerând că la fiecare ciclu, perioada fertilă maximă este de 3 zile). Sigur că la acest calcul pot interveni mulți factori: primele cicluri menstruale sunt anovulatorii, frecvența ciclurilor menstruale poate fi mai mică de 12/an (pentru că nu toate femeile au ciclul de 28 zile), intervin perioade de suprimare a ovulației (amenoree de lactație, contraceptive).

Add comment


Security code
Refresh