Stentul coronarian

Stentul coronarian este un tub format dintr-o retea reticulara din otel inoxidabil care este folosit pentru mentinerea permeabilitatii arterelor coronare în cadrul unei proceduri denumita PCI (percutaneous coronary intervention) sau PTCA (percutaneous transluminal coronary angioplasty).

Angioplastia cu stent este cea mai folosită metodă de tratament de revascularizare în boala cardiacă ischemică și accidentele coronariene de tipul infarctului de miocard. Procedura constă în inserția unui cateter printr-o arteră periferică (de obicei artera femurală) și avansarea acestuia până la nivelul rădăcinii aortei, unde își au originea arterele coronare. Într-o primă etapă se realizează o coronarografie, care vizualizează arborele coronarian prin opacifierea cu substanță de contrast; ulterior, în funcție de numărul și localizarea stenozelor pe ramurile coronariene principale (artera descendentă anterioară, artera circumflexă, artera coronară dreaptă) se va practica angioplastie cu balon (prin umflarea balonașului din capătul sondei, pentru dilatarea arterei) și se vor introduce unul sau mai multe stenturi. Stentarea se mai folosește și pentru alte vase sangvine – arterele carotide (în stenozele carotidiene) sau artere periferice de la nivelul membrelor inferioare (în arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare).

Tipuri de stenturi coronariene

Există 2 tipuri de stenturi (citește aici despre caracteristicile lor):

  • stenturi metalice tradiționale (BMS, bare metal stent)
  • stenturi active farmacologic (DES, drug eluting stent)

Unul dintre dezavantajele angioplastiei cu stent  comparativ cu by-passul aorto-coronarian este restenozarea arterei coronare. Stenturile active farmacologic (DES) sunt asociate cu o rată mult mai mică de stenozare decât cele clasice (BMS). Mai nou au apărut și stenturi biodegradabile.

Istoricul stenturilor

PTCA (angioplastie coronariană transluminală percutană) a fost introdusă pentru prima oară în practică în 1977 de către Andreas Gruntzig, când se practica doar o simplă dilatare cu balon a stenozelor coronariene. Angioplastia cu balon prezenta dezavantajul că realiza o deschidere inegală a lumenului coronarian (inflația balonului fiind inegală împotriva unor plăci de aterom moi sau împotriva unor calcificări dure) și că putea fi urmată de recul al plăcilor din peretele vascular, cu îngustarea și mai mare a lumenului arterial. După ce s-a constatat că procedura era asociată cu un risc mare de restenozare a leziunii dilatate (circa 30% la 3-6 luni), cardiologii au căutat o metodă prin care să mențină artera deschisă după angioplastie – și astfel au apărut primele stenturi. Aceste endoproteze coronariene au început să fie folosite începând cu anii 1980, fiind utile și în complicațiile de tipul disecției coronariene secundare inflației balonașului. Deși folosirea stenturilor metalice a scăzut rata de restenozare, a apărut o nouă complicație: tromboza de stent. Cercetătorii au reușit să depășească și acest obstacol prin progresele remarcabile care au marcat terapia antiagregantă plachetară, care a reușit să prevină o bună parte din trombozele intrastent. Deoarece rata restenozării a rămas crescută (15-20%), oamenii de știință au început să caute soluții terapeutice pentru blocarea trombozării protezelor coronariene: după ce au fost încercate fără succes multiple terapii orale (statine, corticosteroizi, agenți antimitotici), salvarea a venit prin crearea stenturilor active farmacologic, care sunt căptușite cu agenți antiproliferativ. Astfel, angioplastia cu stent a ajuns să fie cea mai utilizată metodă de tratament a cardiopatiei ischemice și complicațiilor ei (accidentele coronariene), fiind o alternativă superioară trombolizei și mai puțin riscantă decât chirurgia cardiacă deschisă cu by-pass aorto-coronarian. Ultima modă a cardiologiei intervenționale este reprezentată de stenturile biodegradabile, care sunt mai bine tolerate de organism.

Tromboza de stent

Tromboza de stent reprezintă una dintre complicațiile angioplastiei cu stent și necesită tratament de urgență – cateterizare și revascularizare. În funcție de momentul apariției, tromboza de stent este: acută – în primele 24 ore, precoce sau subacută – în primele 1-30 zile, tardivă – în intervalul 30 zile-1an sau foarte tardivă – peste 1 an. Riscul absolut de trombozare a  stenturilor active farmacologic este de 1.2-1.5%, fiind mai mare în cazul întreruperii dublei terapii antiplachetare (aspirină+tienopiridină). Restenozarea după angioplastie cu stent apare ca urmare a reacției inflamatorii pe care organismul o declanșează ca răspuns la prezența unui corp străin. Pe lângă proliferarea neointimală și a celulelor musculare netede (care duce la micșorarea progresivă a calibrului arterei stentate), alte mecanisme presupuse a fi implicate în trombozarea stenturilor sunt: reendotelizarea stentului, rezistența/hiporăspunsul la antiplachetare, malpoziția stentului, bioincompatibilitatea materialului de stent și inflamația vasculară locală (vasculită). Riscul de tromboză de stent în primele 2 săptămâni de la angioplastie este de 1:200. Dacă stenturile metale tradiționale erau asociate cu o rată crescută de restenozare, această complicație este rară în cazul stenturilor active farmacologic, care sunt căptușite cu un medicament care reduce inflamația și previne proliferarea țesuturilor din alcătuirea peretelui vascular. Deși avantajoasă din punct de vedere al riscului de reocluzie, lipsa reendotelizării stentului poate fi periculoasă în condițiile opririi bruște a tratamentului antiagregant, deoarece poate duce la tromboză acută de stent.

Stenturi active farmacologic

Cele mai studiate stenturi farmacoactive conțin ca principiu medicamentos imunosupresoare (sirolimus, verolimus, tacrolimus, zotarolimus, dexametazona) sau citostatice (paclitaxel, ABT578 – zotarolimus, actinomicina). Stenturile DES pot fi folosite la pacienții cu boală cardiacă ischemică dacă diametrul arterei afectate este sub 3 mm sau dacă lungimea zonei îngustate este de peste 15 mm. Principalele stenturi active farmacologic folosite în practică sunt: Cypher (sirolimus), Taxus Express și Taxus Liberte (paclitaxel), Endeavor (zotarolimus), Xience/Promus (everolimus) și Janus (tacrolimus), a căror eficacitate a fost evaluată în multiple studii clinice: COMPARE, ENDEAVOR IV, SIRTAX-LATE, SPIRIT IV. Folosirea stenturilor active farmacologic a redus rata de restenozare de la 25-30% (cât era în cazul stenturilor metalice) la sub 5%.

Indicații ale stentării

Angioplastia cu stent este recomandată pacienților cu angină stabilă cu leziuni coronariene critice, celor cu dureri anginoase persistente în condiții de tratament maximal, celor cu bypass care au dezvoltat ateroscleroză pe grafturile venoase, și per primam la pacienții cu STEMI (infarct miocardic cu supradenivelare de ST) la care tratamentul intervențional poate fi inițiat într-un interval de timp neîntârziat față de cel necesar trombolizei, deoarece asigură o rată de reperfuzie mai bună față de tratamentul trombolitic (80% flux normalizat TIMI 3, comparativ cu 60%). Într-o metaanaliză care a cuprins 23 studii clinice randomizate, angioplastia cu stent a dovedit rezultate superioare trombolizei în ceea ce privește mortalitatea la 1 lună, rata de reinfarctizare și de evenimente cardiovasculare fatale și non-fatale. Studii recente au arătat că angioplastia cu stent trebuie preferată tratamentului trombolitic și în NSTEMI (infarct miocardic fără supradenivelare de ST). Deși este superioară tratamentului medical în ceea ce privește rata de revascularizare, unele studii (MASS-II, COURAGE, SYNTAX) nu au reușit să demonstreze o eficiență mai bună a angioplastiei în creșterea supraviețuirii.

Montarea stentului coronarian

Angioplastia cu stent se realizează în laboratorul de cateterism cardiac, de către un specialist în cardiologie intervențională. Este necesar repaus alimentar cu 12 ore înaintea intervenției. Procedura se efectuează prin abord percutanat, prin introducerea pe o arteră periferică (de obicei artera femurală, dar poate fi folosită și artera brahială) a unei sonde de cateterism de 2-3 mm cu care se ajunge retrograd până la rădăcina aortei, de unde pornesc arterele coronare. În timpul cateterismului pacientul poate simți o senzație de presiune sau căldură. După efectuarea unei coronarografii, care precizează sediul, severitatea și dimensiunea leziunii coronariene, se montează pe sonda de cateterism stentul în stare de contracție (colabat). La nivelul stenozei se dilată balonul (cu soluție salină), după care urmează expandarea stentului, ceea ce duce la deschiderea lumenului coronarian, prin comprimarea plăcilor de aterom. Inițial balonașul de umflă la presiuni de 1-2 ori cea atmosferică, ulterior se crește presiunea până de 8-12, chiar 20 ori (lipsa predilatării leziunii după umflare la presiuni maxime indică de obicei o placă de aterom calcificată). După poziționarea stentului, se extrage cateterul cu balon și se verifică repermeabilizarea arterei. Pe durata procedurii pacientul rămâne treaz, conștient, și poate comunica cu medicul. În timpul umflării balonului, bolnavul poate acuza durere anginoasă. Se poate administra un sedativ ușor pentru a asigura relaxarea și comfortul. După intervenție, pacientul trebuie să stea în repaus la pat timp de 12 ore. Angioplastia cu stent durează între 30-120 minute, în  funcție de numărul și complexitatea leziunilor.

Riscul de deces este sub 1%, iar rata de conversie la chirurgie deschisă cu by-pass aortocoronarian este de 2%. Riscul altor complicații severe (infarct miocardic, sângerare) este de 0.1-0,4%. La pacienții cu disfuncție renală (nefropatie hipertensivă, nefropatie diabetică) riscul este mai mare datorită volumului mare de substanță de contrast folosită.

Stentarea nu poate fi folosită pentru ramurile coronariene foarte mici, astfel că această metodă de tratament este aplicabilă în circa 2/3 cazurile de boală cardiacă ischemică. Pentru leziunile extinse în lungime pot fi folosite mai multe stenturi.

După inserția stentului, pacientul trebuie să urmeze un tratament antiagregant cronic, cea mai frecventă combinație fiind aspirina în doză cardiovasculară (75-325 mg/zi) și clopidogrel 75 mg. Aspirina se continuă pe termen nelimitat, iar clopidogrelul se folosește timp de câteva luni pentru stenturile metalice și cronic pentru stenturile farmacologic active.

Alternativele la angioplastiei cu stent sunt bypass-ul aortocoronarian, arterectomia rotativă, revascularizația transmiocardică și contrapulsația externă (enhanced external counterpulsation – EECP).

Recomandări pentru pacienții cu stent coronarian

  • timp de 1 săptămână după intervenție, pacientul nu trebuie să ridice sau să împingă greutăți mai mari de 5-10 kg
  • timp de cel puțin 6 luni după angioplastia cu stent, este interzisă efectuarea de investigații IRM
  • tratamentul antiagregant trebuie respectat cu strictețe, conform recomandărilor medicului
  • în cazul apariției unei dureri toracice acute, se recomandă prezentarea la un consult medical de urgență
  • pentru un control cât mai eficient al bolii cardiace ischemice, pacientul trebuie să opereze o serie de modificări în stilul de viață: renunțare la fumat, limitarea consumului de alcool, optimizarea greutății corporale, combaterea sedentarismului printr-un program regulat de exerciții fizice, adoptarea unei diete bogată în fructe, legume, cereale și sărac în grăsimi și sare
  • tratamentul comorbidităților (diabet zaharat, hipertensiune arterială, dislipidemie)
  • control cardiologic periodic

Video cu procedura de montare a stentului coronarian - angioplastie coronariană cu balon și stent

Comments  

# Jake 2020-06-12 22:06
:sad:
Reply | Reply with quote | Quote
# Jake 2020-06-12 22:05
:-?
Reply | Reply with quote | Quote
# Jake 2020-06-12 22:04
in 20 Ianuarie,2020 am suferit un infarct miocardic,in urma unor dureri de piept,spate si arsuri,gaze care urcau spre piept cu durere,La Spt.Univ.Bucure sti mi s-a pus stent,ramanand sub trat.7 zile,stare post operat. f.buna,iesirea in 27 Ianuarie si continuand trat,cu cateva tablete zilnic,dar de vre-o luna de zile, au revenit durerile de piept si spate,ultima vizita la spital fiind pe 8Martie 2020.Sa fi migrat stentul din pozitia de lucru?Sa fie tratamentul prescris neadecvat situatiei mele? Sa fie de la micile eforturi zilnice?
Reply | Reply with quote | Quote
# Gabi 2016-12-29 15:19
Bun ziua.Am facut un implant de stent acuma 2 ani si jumatate si de atunci am un tiuit groaznic in cap.Precizez caci lucrez in constructi si am mai avut dureri in piept.Am fost luna asta din nou la o coronarografie si totul e bine si stentul si arterele,dar tiuitul din cap nu stie nimeni ce e cu el. Vas ruga daca puteti sa imi dati un sfat.Va multumesc pentru intelegere si astept un raspuns daca se poate
Reply | Reply with quote | Quote
# Larisa 2016-11-03 10:11
Daca am stent la inima..pot lua pastie pentru dureri de masele? Daca da de care ? Multumesc.
Reply | Reply with quote | Quote
# Claudiu C 2016-10-27 12:57
Bună ziua!
Tatăl meu are stent (două chiar) și suferă de gonartroză, printre altele. Electrofizioter apia cu aparate TENS este posibilă sau contraindicată? Dar cu EMS (pentru întreținerea muchilor)? Evident că tatăl meu este în vârstă și nu poate face mișcare (unul din motive e cel de mai sus).
Reply | Reply with quote | Quote
# Mariana 2015-11-09 13:13
Buna ziua,
Mama a suferit in urma cu pina la 5 ani, o angioplastie cu stent, este in virsta de 77 de ani si intrebarea mea este :
poate fi supusa unui control pentru stabilirea densitatii osoase, adica osteodensitomet rie ? Exista pericol ca in cazul RMN-ului ?
Reply | Reply with quote | Quote
# Marius 2015-09-15 18:44
La ce procent de ruptura este obligatoriu sa pun stend?
Reply | Reply with quote | Quote
# BERNADETA 2015-07-31 10:59
Va rog sa-mi spuneti daca am voie sa fac RMN daca acuma 5 ani mi s-a pus un STENT XIENCE V ( 3,5 X 15 mm) pe
ADA.

Stentul este metalic? sau din plastic?

multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# simona 2015-09-30 17:59
stenturile nu sunt facute din plastic. este realizat din Chromium Cobalt Alloy si cu timpul degaja un medicament care impiedica formarea unui tesut in jurul lui, intrucat organismul il detecteaza ca pe un corp strain. puteti citi mai mult despre acest stent si celelalte stenturi existente aici:
www.pcrdevices.com/.../XIENCE
Reply | Reply with quote | Quote
# vasile 2015-06-14 06:53
mi s-au montat 2 stenturi in 2011 . daca pot sa calatoresc cu avionul
Reply | Reply with quote | Quote
# Catalin 2014-08-13 11:16
Desi am 38 de ani simt dureri retrosternale acute, motiv pentru care am fost la un consult, unde EKG ul a iesit bine in schimb la testul de efort au aparut mici modificari despre care dl dr mi a spus sa nu mi fac griji. Datorita durerilor persistente am mai mers la un dr, si acolo am primit cam acelasi raspuns. Probabil e nevoie de un adevarat specialist, iar pentru asta sunt aici sa va rog sa ma ajutati cu recomandari, Multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# Mircea 2014-08-06 15:22
Buna. Am 51 de ani, sunt diabetic, obez dupa normele medicale si fumator. Totul a inceput cu dureri in piept, reprize de sufocare. Pe fondul acestor simptome, tot mai suparatoare am ajuns la Colentina pentru mai multe investigatii.EK G ul a iesit modificat, apoi a urmat coronarografia. S au identificat 3 artere stenozate, insa in spital nu exista stenturi pentru tatarea pacientilor. E o lista de asteptare imensa, iar situatiile de regula nu sunt d asa natura incat sa ti poti astepta randul. Asa s a intamplat si la mine, evident ca m am orientat spre o clinica privata. Am avut marele noroc sa fiu indrumat bine de catre prieteni si internet chiar ajungand pe mana unor oameni deosebiti. Interventia a fost realizata de cel mai profesionist doctor pe acest domeniu, si anume dr, DAN DELEANU. Langa dansul a fost si dr. Marian Postu si dr. Lucian Zarma. Totul a decurs foarte bine, sunt sanatos de atunci.
Alegeti cu mare grija doctorii in care va incredeti,
Reply | Reply with quote | Quote
# ghiuler isleam 2015-07-05 13:27
Buna ziua, am vazut comentariul dv pe acest forum si m-ar interesa sa stiu daca dupa interventie ati mai avut dureri in piept, deoarece eu m-am operat ca si dv.si am dureri in continuare .
Reply | Reply with quote | Quote
# Andras 2014-11-30 00:27
Cat te-a costat un stent la privat, la dr. Deleanu ?
Reply | Reply with quote | Quote
# RATOI CRISTINA 2014-04-02 15:16
In cazul unui implant de CATEGHID XB 3.5 SE facut acum 6 luni este posibila efectuarea unui examen RM?
Multumesc,
Reply | Reply with quote | Quote
# Bianca 2013-12-09 10:47
Buna ziua. Tatal meu a facut un infart si iau facut o coronigrafie daca nu i se monteaza stentul care sunt riscurile daca i le monteaza sau nu ce se poate intampla? Daca i se moteaza stent ce avantaje are daca nu i se monteaza ce se poate intampla?
Reply | Reply with quote | Quote
# daniel 2013-12-06 10:34
buna ziua,am fost diagnosticat de catre medic cu;ocluzie in AFS stinga in segmentul mediu,1/3 proximala,daca am retinut minte bine,si as dori sa stiu ce tip de stent imi este necesar si de unde as putea sa il cumpar la un pret rezonabil,si la ce spital as putea sa il pun cu costuri ceva mai mici,va multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# Rotaru Jean 2013-06-01 15:51
De ce este interzisa (6 luni) efectuarea de investigatii IRM, dupa angioplastia cu stent ? Care sunt efectele ?
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2013-06-02 05:48
Fiind alcatuite dintr-un schelet metalic, exista riscul ca stenturile sa se deplaseze de la locul unde au fost implantate sub actiunea campului magnetic creat la examinarea RM. Acest risc de migrare a stentului constituie o problema in particular in primele luni de la montare intrucat dupa 3-6 luni stentul se endotelizeaza, adica este incorporat in peretii arterelor coronare.
Majoritatea stenturilor sunt compatibile cu investigatii IRM la campuri electromagnetic e sub 3 Tesla. Recomandarea este sa mentionati medicului radiolog tipul de stent si momentul cand a fost montat atunci cand efectuati o investigatie prin rezonanta magnetica.
Reply | Reply with quote | Quote
# mirela andreea 2013-01-23 15:03
buna ziua ma numesc mirela si as avea o intrebare. lui nasu meu i sa pus un stent xience v si as dori sa stiu cat costa si cum pot sa obtin unu, sau se va pune gratuit in spital.
Reply | Reply with quote | Quote
# Mihalache Andrei 2013-01-02 07:43
Am si eu o intrebare. tatal meu are 62 de ani, inca este in campul muncii. acum vreo 6-7 ani si-a bagat 2 stenturi, iar acum are nevoie urgenta de un al 3-lea, pentru ca are dureri groaznice in capul pieptului si abea mai poate respira cand e frig. este groaznic pentru el. intrebarea mea este: "EXISTA VREO POSIBILITATE, VREO METODA CA STENTUL ACESTA SA FIE PLATIT DE CASA DE ASIGURARI? SAU SA PUNA EA O PARTE DIN BANI SI RESTUL TATA? CA NU STIM SI NE INTERESEAZA FOARTE MULT!" Astept un raspuns, Va multumesc frumos!
Reply | Reply with quote | Quote
# sandy bell 2013-02-14 16:00
Quoting Mihalache Andrei:
Am si eu o intrebare. tatal meu are 62 de ani, inca este in campul muncii. acum vreo 6-7 ani si-a bagat 2 stenturi, iar acum are nevoie urgenta de un al 3-lea, pentru ca are dureri groaznice in capul pieptului si abea mai poate respira cand e frig. este groaznic pentru el. intrebarea mea este: "EXISTA VREO POSIBILITATE, VREO METODA CA STENTUL ACESTA SA FIE PLATIT DE CASA DE ASIGURARI? SAU SA PUNA EA O PARTE DIN BANI SI RESTUL TATA? CA NU STIM SI NE INTERESEAZA FOARTE MULT!" Astept un raspuns, Va multumesc frumos!

Nu stiu daca te ajuta sau nu,dar anumite stenturi sunt gratuite prin casa de asigurari.Tatal meu a avut "norocul" sa beneficieze de asa ceva,dar el a fost transportat intr-o stare grava la spital si de aceea.
I s-a montat stentul si nu au mai fost nevoiti sa ceara bani.Mergi la casa de asigurari de care aparti,eu m-am interesat la cineva pe net si asa am aflat.Cauta-ma cu numele,pe care-l am,pe fb,daca mai ai nevoie de ceva detalii.
Sanatate multa!
Reply | Reply with quote | Quote
# Popescu Aurora 2012-12-06 07:31
Buna ziua,
Tatal meu a fost diagnosticat chiar ieri cu placa de aterom pe carotida stanga care obstrueaza circulatia in proportie de 95-99%.
Marea mea rugaminte este sa imi oferiti cateva sugestii unde ar putea face angiografia si angioplastia care se impun in aceasta situatie pentru a putea lua urgent cea mai buna decizie. Mi-au fost recomandate centrele de la Fundeni si Timisoara dar as dori si cateva recomandari de medici si daca se poate si estimarea costurilor aferente acestor interventii.
Va multumesc din toata inima!
Reply | Reply with quote | Quote
# Elena 2012-09-16 13:26
Buna ziua! Tatalui meu in varsta de 70 ani, cu diagnostic de angina instabila, i s-a montat un stent in luna februarie 2012. De mentionat ca avea tensiunea normala (in jur de 12 cu 6), colesterolul si trigliceridele bune. Factorii sa i de risc au fost fumatul si excesul de sare. Nu este nici sedentar, zilnic are program de exercitii fizice, aprox. 1h. A mers la toate controalele postinterventio nale (1 luna, 3 luni si 6 luni), evolutia a fost f. buna. Cu toate acestea, acuza inca dureri toracice in zilele toride, respectiv in cele noroase/ploioas e. Este normal acest fapt in cazul unui bolnav coronarian cu stent si evolutie buna conform testelor si analizelor de sange? Pe timpul iernii se poate astepta tot la dureri in piept? Daca nu este normala aceasta durere, ce investigatie ar trebui sa mai faca? Multumesc anticipat!Ar mai fi de mentionat ca nu sufera de diabet, nici de hipertensiune si este normoponderal. De la data montarii stentului mananca aproape nesarat si si-a imbogatit dieta cu fructe si legume mai mult decat manca pana atunci. Ce anume ar mai putea conduce la o eventuala blocare a stentului sau a altui vas de sange?
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-09-16 14:25
Buna ziua,
In primul rand trebuie vazut daca durerea de acum este tot de origine cardiaca (apare la efort, cedeaza la nitroglicerina, etc) sau daca nu cumva exista si o alta cauza a durerii toracice.
In cazul in care este o durere coronariana persistenta ar trebui reevaluat de cardiolog in vederea optimizatii medicatiei sau repetarii coronarografiei , pentru a vedea daca nu cumva s-a infundat stentul (exista mai multi factori care pot determina acest blocaj, detalii puteti citi aici. Numai bine!
Reply | Reply with quote | Quote
# Groza Felicia 2012-08-15 07:56
Buna ziua,
tatalui meu i s-au pus 3 stenturi normale, iar saptamana trecuta unul farmaceutic Nobori 2.7-28 mm. problema este ca tata se simte rau la nici o saptamana. ce parere aveti despre aceste stenturi? o alta problema ar fi nu se ofera o garantie la aceste dispozitive avand in vedere costul lor ridicat? puteti sa imi oferiti date de contact ale firmelor care comercializeaza astfel de stenturi, pentru ca nu am gasit pe internet nici una iar cea de la care l-am luat mi se pare suspecta nu a incheiat nici un contract cu noi, avem doar nume si nr de tel a unei persoane data de catre medic. va multumesc astept raspunsul dvs.
Reply | Reply with quote | Quote
# livia 2012-04-05 09:33
Pt mihaela. Te stafuiesc sa-l cauti de dr. Deleanu la privat.E cel mai bine sa vb cu un medic cardiolog interventionist .Cu siguranta se poate rezolva aceasta problema a tatalui dvs.Ps:nu te costa nimic sa ceri o opinie.Multa sanatate
Reply | Reply with quote | Quote
# balint mihaela-cristina 2012-02-28 09:48
Buna ziua.Am si eu o mare problema:tatal meu(48 ani)are montate 3 stenturi normale,2 montate in urma cu 2luni si unul acum cateva zile.Problema este ca in urma coronarografiei facute zilele trecute,cele 2 stent-uri montate in urma cu 2 luni au inceput sa se infunde(unul30% si unul 70% si cu o mica leziune pe unul din ele.Va rog sa-mi spuneti ce se poate face in cazul de fata avand in vedere ca un medic spune ca ar fi necesara interventia chirurgicala,ia r altul spune ca trebuie schimbate stenturile cu cele farmacologice.M entionez ca in urma cu 2 luni a suferit si doua infarcturi,mome nt in care i s-au montat cele doua stenturi.VA MULTUMESC anticipat si astept un raspuns!
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-03-04 09:54
Este dificil de formulat o recomandare fara a cunoaste in detaliu pacientul, trebuie cantarite cele 2 optiuni tinand cont de riscurile si beneficiile fiecarei interventii in parte si severitatea bolii coronariene (evaluata prin scorul Syntax).
Stenturile farmacologic active sunt asociate cu o rata mai mica de infundare decat cele metalice simple, insa necesita tratament antiagregant de lunga durata. Bypass-ul ofera cordului vase de sange noi insa si acestea se pot infunda, mai ales daca persista factorii de risc (fumat, diabet necontrolat, hipertensiune).
Sfatuiti-va cu medicul curant al tatalui dvs!
Reply | Reply with quote | Quote
# alina 2012-02-08 14:46
Sotul meu are un stent PROMUS de 4 ani la o tensiune de 150/75 nu se simte bine trebuie sa faca tratament antihipertensiv ?
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-02-08 15:00
Valorile normale pentru tensiunea arteriala sunt sub 140/90 mmHg. In ce sens nu se simte bine?
Reply | Reply with quote | Quote
# Daniel 2012-01-08 16:03
Buna ziua.
Am recomandare pentru implant de stent XIENCE V si nu stiu unde il pot gasi.
In spital mi s-a oferit la aprox 2000€ , poate il pot gasi la un pret mai rezonabil, orice sugestie e binevenita.
Multumesc.
Reply | Reply with quote | Quote
# Alina 2011-11-18 04:00
Buna ziua, am si eu montat un stent Liberte 3,5/16mm de 1 an si vreau sa stiu daca pot face un RMN,imi trebuie urgent pentru o hernie de disc? Multumesc anticipat.
Reply | Reply with quote | Quote
# elvis 2014-01-24 14:32
se poate
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2011-11-18 07:17
Buna ziua,
In prospectul stentului Liberte este mentionat ca acesta este compatibil cu o investigatie RM la campuri electromagnetic e sub 3 Tesla.
Recomandarea este sa intrebati cardiologul care v-a pus stentul sau mai bine radiologul care efectueaza IRM-ul, care are cu siguranta informatii si experienta despre compatibilitate a aparatului cu diferitele dispozitive metalice, inclusiv stenturi.
Numai bine!
Reply | Reply with quote | Quote
# milea irina 2010-10-27 20:55
am facut angioplastie coronariana si vreau sa stiu ce regim trebuie sa tin.
Reply | Reply with quote | Quote
# dieta dupa angioplastie 2011-08-08 19:17
Pentru orice pacient cu boala cardiaca ischemica care a beneficiat de angioplastie regimul este o parte importanta a tratamentului, in vederea reducerea riscului cardiovascular si prevenirii re-infundarii arterelor coronare.
Exista cateva recomandari de dieta pentru pacientii cardiaci care se refera la limitarea aportului de grasimi saturate (si grasimi trans) si reducerea consumului de sare (atat din alimentele procesate cat si la prepararea mancarii in bucatarie) si favorizarea consumului de fructe, legume si fibre.
Va recomand articolul despre dieta la cardiaci.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh