Angioplastia coronarian? este o procedur? de cardiologie interven?ional? folosit? pentru tratamentul bolii cardiace ischemice.
La descoperirea ei în 1977, procedura a fost denumită angioplastie coronariană transluminală percutană (PTCA, percutaneous transluminal coronary angioplasty), însă actualmente se preferă termenul de intervenție coronariană percutană (PCI, percutaneous coronary intervention).
Cum se efectuează angioplastia coronariană?
În mare, angioplastia coronariană este la fel ca o coronarografie, numai că pe lângă vizualizarea arborelui coronarian, angioplastia ”lucrează” și asupra plăcilor de aterom de la nivelul arterelor coronare înfundate.
Angioplastia coronariană presupune introducerea unui cateter printr-o arteră periferică (frecvent este folosit abordul femural, dar și cel radial) până la nivelul cordului, mai precis până în arterele coronare, după care se realizează procedura de repermeabilizare a vasului (sub control fluoroscopic): se umflă balonașul din vârful sondei în dreptul stenozei (realizând astfel o comprimare a plăcilor de aterom la peretele vascular) după care se introduce un stent expandabil care menține deschis lumenul coronarian.
Procedura se poate efectua în aceeași zi, imediat după coronarografia diagnostică, sau într-un timp ulterior (a doua zi sau la distanță).
Angioplastie cu balon sau stent?
Inițial angioplastia coronariană se făcea doar prin dilatarea cu balon a stenozelor coronariene, numai că s-a observat că există o rată mare de reînfundare a arterelor coronare. Ulterior au fost inventate stenturile, care au redus foarte mult rata restenozei. Despre tipurile de stenturi (metalice, farmacologic active, bioabsorbabile) găsiți detalii aici.
Mai multe despre angioplastia cu balon vs. angioplastia cu stent puteți citi aici aici.
Când este indicată angioplastia coronariană?
- stenoze coronariene critice (>70%), cantitate mare de miocard la risc
- angină pectorală refractară la tratament maximal
- leziuni aterosclerotice ale grafturilor venoase după bypass coronarian
- standardul terapeutic în infarctul miocardic acut
Riscuri și complicații ale angioplastiei coronariene
Riscurile și complicațiile angioplastiei coronariene se suprapun peste cele ale coronarografiei:
- infarct miocardic acut (prin tromboză coronariană acută sau embolizare distală de debriuri ateromatoase)
- perforația sau disecția de coronară (favorizată de folosirea unor balonașe de dimensiuni prea mari sau de efectuarea aterectomiei rotative)
- complicații la locul de abord arterial – sângerare, hematoame
- nefropatia de contrast
- fenomen no-reflow
- disecție de aortă (rar)