Probleme de sănătate în sezonul rece

Infecțiile respiratorii sunt printre cele mai frecvente probleme acute de sănătate în sezonul rece. Acestora li se adaugă exacerbarea patologiei digestive și cardiace, pe fondul exceselor din timpul sărbatorilor de iarna.

Infecțiile respiratorii

Aproape nimeni nu scapă fără o mică răceală în sezonul rece. Cei care nu s-au vaccinat pot chiar face gripă. Cum le deosebim și cum le tratăm? Află în articolele de mai jos:

Pacienții cu boli respiratorii cronice (BPOC, astm) sunt predispuși la exacerbări în sezonul de toamnă-iarnă.

Problemele digestive

Excesele alimentare de Sărbători care urmează postului pot precipita o gastrită, colică biliară, pancreatită acută sau decompensarea unei boli hepatice cronice. Citește mai multe în articolul Atenție la excesele de Sărbători.

Infecțiile virale (rotavirus, norovirus) sunt principala cauză de diaree acută la copil în sezonul rece.

Pacienții cardiaci

Cardiacii trebuie să evite atât expunerea la frig (pentru că poate declașa creșteri tensionale sau crize anginoase), cât și încălzirea excesivă a locuinței (care poate duce la vasodilatație și hipotensiune, manifestate prin amețeală, sincopă sau dureri anginoase). În perioada sarbătorilor se impune atenție și la excesul de sare (din murături, alimente sărate), grăsimi (care pot agrava hipercolesterolemia) și alcool (care poate precipita apariția sindromului inimii de vacanță – holiday heart syndrome).

Expunerea la frig poate agrava și bolile vasculare periferice, în special sindromul Raynaud.

Bolile osteoarticulare

Răcirea vremii, precipitațiile și scăderea presiunii pot exacerba durerile osteoarticulare la persoanele meteosensibile.

Iarna crește semnificativ și incidența fracturilor, din cauza alunecării pe gheață.

Lipsa razelor solare poate duce la un deficit de vitamină D în sezonul rece, ceea ce poate antrena și o perturbare a metabolismului fosfo-calcic.

Pielea și frigul

Expunerea prelungită la frig poate duce la apariția degerăturilor, motiv pentru care se recomandă protejarea extremităților cu mănuși și șosete groase, și a capului cu o căciulă. Hipotermia este o altă afecțiune legată de expunerea la frig și constă în scăderea temperaturii corporale sub 35 grade.

Frecvent în sezonul rece apare uscarea și crăparea mâinilor, problemă care trebuie adresată serios deoarece poate evolua până la apariția de fisuri sângerânde și poate constitui o poartă de intrare pentru infecții. O problemă similară poate apărea și la nivelul buzelor.

Urticaria la frig este o altă afecțiune dermatologică care se exacerbează în sezonul rece. Clinic ea se manifestă sub forma unor plăci urticariene eritemato-edematoase și pruriginoase pe zonele expuse la frig (față, mâini), care se retrag în câteva ore.

Astenia de iarnă

Astenia de iarnă face parte din categoria tulburărilor afective sezoniere, însă poate fi și primul semn al unei depresii sau se poate suprapune peste reacția normală de hibernare a organismului din timpul iernii. Caracteristicile asteniei de iarnă sunt tonusul general scăzut, apatia, lipsa de energie, somnolența excesivă, evitarea activităților sociale, nevoia continuă de a mânca și intoleranța la frig.

Add comment


Security code
Refresh