Meteosensibilitatea articulațiilor

Se spune că cel mai bun meteorolog este bătrânul pe care îl avem lângă noi.

Și nu este un mit medical, întrucât există mai multe studii care au validat meteosensibilitatea la pacienții cu afecțiuni osteoarticulare. Unul dintre acestea este studiul Influence of weather conditions on rheumatic pain publicat în Journal of Rheumatology care a dovedit că vremea influențează durerea reumatică la pacienții cu osteoartrită, artrită reumatoidă și fibromialgie. Sensibilitatea meteo a fost sesizată și la persoanele care au suferit traumatisme osteoarticulare (fracturi, entorse, fisuri, luxații).

Deși mecanismul meotesensibilității/meteodependenței nu a fost elucidat, se presupune că apare ca urmare a unei sensibilități crescute a terminațiilor nervoase din articulații la modificări ale factorilor biometeorologici (temperatură, presiune atmosferică, viteza vântului, umiditate).

Meteosensibilitatea este mai frecventă la femei decât la bărbați (de circa 3 ori) și la persoanele din mediul urban față de cele din mediul rural (reflectând incapacitatea de adaptare la schimbările meteo cel mai probabil datorită timpului redus petrecut în natură).

Durerea articulară se accentuează la scăderea temperaturii, scăderea presiunii atmosferice, creșterea umidității aerului sau căderi de precipitații (ploaie). Față de durerea uzuală, cea asociată schimbărilor de vreme este mai intensă, mai profundă și prelungită. Pe lângă manifestările articulare (durere, redoare), care pot apărea în orice articulație (dar sunt mai frecvente la articulațiile mari – șold, genunchi, umăr, cot), pot exista și dureri musculare (mialgii).

Fenomenul de meteosensibilitate este pregnant și la cardiaci și astmatici, fiind cunoscut faptul că temperaturile extreme și scăderea presiunii atmosferice le pot agrava simptomele.

Deși pare un fenomen benign (și chiar util în prognozarea vremii), meteosensibilitatea poate deveni foarte deranjantă pentru un pacient cu patologie articulară. Tratamentul meteosensibilității constă în primul rând în tratamentul bolii de bază (artroză, artrită), adoptarea unui stil de viață activ, fizioterapie, efectuarea de gimnastică medicală și cure balneare, suplimente pentru articulații (condroitină și glucozamină), remedii naturiste sau terapii complementare (ex. acupunctură, bioenergie).

Meteosensibilitatea articulară nu trebuie confundată cu senzația de oboseală generală, somnolență și indispoziție care caracterizează astenia de toamnă sau astenia de primăvară.

foto: flexcin.com

Add comment


Security code
Refresh