Atenție la excesele de Sărbători

Masa bogata în familie reprezinta o traditie de Sarbatori. Dupa detoxifierea organismului din post, excesele alimentare de Sarbatori pot insa provoca unele probleme de sanatate.

De Sărbători se întâmplă adesea să consumăm porții mai mari și multe dulciuri rafinate, să servim preparate mai greu digerabile (carne de miel, de porc, piftie), sărace în fibre alimentare (care ar favoriza digestia), și să bem și prea mult alcool.

Deși riscul de îmbolnăvire este mai mare la persoanele cu afecțiuni hepatobiliare (hepatită, ciroză hepatică, pietre la colecist, bilă leneșă, colecistectomie), gastrointestinale (gastrită, ulcer gastro-duodenal, reflux gastroesofagian, pancreatită cronică, intestin iritabil), metabolice (obezitate, diabet zaharat, dislipidemie) sau cardiace (cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială), chiar și persoanele sănătoase se pot alege cu o indigestie, o pancreatită acută sau o criză de bilă.

Iată o serie de sfaturi privind comportamentul alimentar în perioada Sărbătorilor:

  • consumați doar carne de porc examinată trichineloscopic și cumpărată din magazine specializate pentru a nu risca să dezvoltați trichineloză. Trichinella spiralis este un parazit care infestează omul în urma consumului de carne de la un animal bolnav insuficient prelucrată termic. Este important de știut că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spiralis.
  • serviți zilnic fructe (450 g), legume (300 g), lapte și derivate (500 ml) și cereale (200-350 g) și consumați cel puțin 2 litri de apă
  • consumați moderat alimente greu digerabile precum carne de porc sau alte produse de sezon – cârnați, caltaboș, slănină sau tobă. Se recomandă ca aceste produse din carne să nu fie servite seara.
  • evitați prăjelile și preferați felurile de mâncare preparate prin fierbere, coacere sau făcute la grătar
  • după o masă copioasă, mergeți la o plimbare sau faceți jogging
  • evitați consumul excesiv de băuturi alcoolice deoarece poate duce la deshidratare, hiperaciditate gastrică, aritmii cardiace (holiday heart syndrome) sau chiar comă etanolică
  • după masă, nu vă culcați imediat în pat pentru a nu favoriza refluxul gastroesofagian. Se recomandă să stați în picioare sau în șezut pentru cel puțin 30 minute după masă.
  • limitați consumul de mâncăruri grase (salată de boeuf, piftie) și dulciuri (ciocolată, prăjituri, tort)
  • mâncați încet și mestecați bine alimentele

Pentru prevenirea apariției tulburărilor digestive se recomandă suplimente alimentare cu enzime digestive (Kreon, Zymogen, Mezym forte) și săruri biliare (Ursochol, Ursofalk) la pacienții cu diskinezie biliară, colecistectomie sau disfuncții pancreatice și antiacide sau antisecretorii (omeprazol, esomeprazol, pantoprazol, lansoprazol) pentru pacienții cu gastrită sau boală ulceroasă.

Tratamentul dispepsiei se face cu antisecretorii gastrice (esomeprazol) pentru pirozis și arsuri la stomac, prokinetice (metoclopramid) pentru reflux gastroesofagian și medicamente pentru digestie (espumisan, sab simplex, digest-duo, carbocif) pentru combaterea balonării.

Add comment


Security code
Refresh