Vitamina D este esențială pentru sănătatea aparatului osteoarticular, dar are și efect protector împotriva bolilor cardiovasculare, bolilor autoimune, diabetului zaharat și cancerului.
Hipovitaminoza D se manifestă ca rahitism la copii și ca osteomalacie la adulți. Nivelul scăzut de vitamină D în organism poate apărea ca urmare aportului/sintezei inadecvate, absorbției reduse sau anomaliilor de metabolism. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale deficitului de vitamină D:
- expunere insuficientă la soare (mai ales pentru persoanele cu piele închisă)
- îmbătrânirea (odată cu înaintarea în vârstă capactatea pielii de a sintetiza vitamină D scade)
- sindroame de malabsorbție (boli inflamatorii intestinale, fibroză chistică, sprue celiac, sindrom de intestin scurt, colestază)
- medicamente (glucocorticoizi, fenobarbital, rifampicină, fenitoină)
- alăptarea la sân (laptele matern conține cantități minime de vitamină D, motiv pentru care se recomandă suplimentarea începând cu vârsta de 2 luni a sugarilor alăptați exclusiv la sân)
- obezitate
- defecte genetice ale metabolismului vitaminei D (deficit de hidroxilază renală, rezistență la efectele vitaminei D datorită mutației receptorului)
- scăderea hidroxilării hepatice (ciroză hepatică) sau renale (insuficiență renală) în procesul de sinteză a formei active a vitaminei D
Hipovitaminoza D este adesea asimptomatică până în stadiul în care apar modificări osoase (demineralizare, deformări osoase, fracturi de fragilitate, dureri musculoscheletale). De aceea este important de administrat suplimente de vitamină D la categoriile de risc și eventual de dozat nivelul seric al calcidiolului (25-hidroxi-vitamina D) și al PTH. Pe lângă rolul important pe care îl are alături de calciu în sănătatea aparatului osteoarticular, vitamina D pare să fie benefică și în creșterea părului, boli vasculare periferice, cancere, scleroză multiplă, artrită reumatoidă, diabet juvenil, boala Parkinson și Alzheimer.