Una din situațiile în care se face exces de antibiotice este reprezentată de infecțiile respiratorii, care în majoritatea cazurilor sunt de cauză virală.
Antibioticele sunt complet ineficiente în virozele respiratorii. Și nu, nu e justificată utilizarea lor de rutină pentru prevenirea suprainfecției bacteriene. Și dacă vă întrebați de ce există medici care prescriu totuși antibiotice în astfel de situații, ei bine este pentru că pacientul nu se simte mulțumit să primească o rețetă cu un simplu paracetamol (crede ca medicul e slab pregătit, un paracetamol ar fi știut și el sa ia) sau pentru că familia insistă să primească o rețetă cu antibiotic pentru copilul cu roșu în gât.
Prin definiție, antibioticul este un medicament care acționează împotriva (anti/) organismelor vii (bios). Virusurile nu sunt organisme vii, ci doar niște secvențe de acid nucleic (ADN sau ARN) care pentru supraviețuire și replicare trebuie să infecteze o celulă. Ele nu posedă mecanisme proprii de înmulțire, pentru aceasta deturnând și folosindu-se de mecanismele de replicare ale celulei gazdă.
Pe de altă parte, bacteriile sunt organisme vii, cu perete celular și mecanisme proprii de înmulțire și supraviețuire. Antibioticele omoară bacteriile prin diferite mecanisme de acțiune: împiedică sinteza proteinelor bacteriene, a peretelui celular sau blochează unele enzime implicate în replicarea bacteriană. Ținta acțiunii antibioticelor o reprezintă o serie de procese caracteristice doar bacteriilor, nu și virusurilor.
Așadar, antibioticele sunt inutile în viroze deci nu le luați aiurea pentru că pot face chiar mult rău – favorizează selectarea de tulpini bacteriene rezistente, dau reacții adverse și alterează flora normală a organismului.