Atât răceala cât și gripa sunt viroze respiratorii a căror frecvență crește mult în sezonul rece. Ele sunt adesea confundate de către pacienți, deși simptomatologia lor este destul de diferită.
Răceala, guturaiul sau rinofaringita acută este o infecție acută a căilor respiratorii superioare (IACRS) cauzată de virusuri – rinovirusuri, adenovirusuri, coronavirusuri, virusul respirator sincițial (VRS). Are un debut lent, pe durata a câteva zile, și se manifestă prin tuse productivă, congestie nazală cu nas înfundat și rinoree seroasă, strănut repetat, durere în gât, uneori febră joasă. La copiii mici pot apărea și fenomene digestive – refuzul alimentației, vărsături, diaree.
Gripa, pe de altă parte, are un debut brusc (în câteva ore), cu febră înaltă (peste 39 grade), frisoane, tuse uscată, seacă, stare de slăbiciune generalizată, senzație de corp bătut cu dureri musculare (mialgii), dureri articulare (atralgii), dureri de cap (cefalee) și dureri toracice. Caracteristic infecției cu virusurile gripale este predominența manifestărilor generale (slăbiciune, mialgii, febră, frison), care se adaugă unei simptomatologii respiratorii șterse.
Prevenirea celor 2 viroze se face prin întărirea imunității (favorizarea consumului de fructe și legume, administrarea de suplimente vitaminice în situații de carență, asigurarea unui program adecvat de odihnă), spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, evitarea contactului cu persoanele răcite și vaccinarea anti-gripală (în special la categoriile de risc). Gravidele trebuie să se ferească în particular de contactarea unor viroze respiratorii deoarece prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații.
Tratamentul este strict simptomatic, virozele respiratorii având de obicei o evoluție auto-limitată de 7 zile: antipiretice pentru febră, dropsuri pentru tuse și durerile de gât (septolete, voseptol, trachisept, faringosept, proposept, eurosept, hexoraletten, etc), decongestive nazale pentru nasul înfundat, antitusive pentru combaterea tusei și antiinflamatorii pentru diminuarea inflamației. Se vor consuma multe lichide, în special ceaiuri calde, pentru hidratarea optimă a organismului. Antibioticele sunt inutile în infecțiile virale.