Eozinofile crescute. Eozinofilia

Eozinofilele reprezinta unul dintre cele 5 tipuri de leucocite, a caror valoare normala este sub 350/mm3 (1-6%).

Eozinofilele crescute în sânge, depistate printr-o hemogramă, pot avea diverse cauze și necesită investigații suplimentare și interpretare în context clinic. Atunci când eozinofilele sunt crescute peste 500/mm3 spunem că pacientul are eozinofilie, iar când sunt constant crescute peste 1500/mm3 stabilim diagnosticul de sindrom hipereozinofilic.

Cauze

  • Boli alergice sau atopice – astm, aspergiloză bronhopulmonară alergică, rinită alergică, dermatită atopică, eczemă, angioedem, alergie la proteinele din lapte, boli pulmonare profesionale, urticarie
  • Reacții alergice medicamentoase – de la erupții cutanate la sindrom DRESS (drug reactions with eosinophilia and systemic symptoms); la antibiotice, antiinflamatoare, antiepileptice, allopurinol, sulfonamide
  • Boli de țesut conjunctiv, boli granulomatoase sau vasculite – sindrom Dressler, fasciită/sinovită eozinofilică, boli inflamatorii intestinale, poliarterită nodoasă, sclerodermie, artrită reumatoidă, sarcoidoză, sindrom Sjogren, lupus eritematos sistemic
  • Boli endocrine – insuficiență suprarenaliană
  • Boli imune – sindroame de imunodeficiență congenitale, boala grefă contra gazdă
  • Boli mieloproliferative – leucemie eozinofilică acută/cronică, leucemie limfoblastică acută, leucemie mieloidă cronică, sindrom hipereozinofilic
  • Infecții non-parazitare – aspergiloză, bruceloză, coccidioidomicoză, scarlatină, mononucleoză infecțioasă, boli micobacteriene
  • Boli parazitare – ascaridiază, cisticercoză, echinococoză, fascioloză, filarioză, schistosomiază, trichineloză, larva migrans viscerală, infestare cu Trichuris, Strongyloides sau alți paraziți
  • Boli dermatologice – dermatită herpetiformă, dermatită exfoliativă, pemfigus, psoriazis
  • Sindroame de infiltrare pulmonară cu eozinofile – aspergiloză alergică, pneumonie cu eozinofile, sindrom Churg-Strauss, sindrom Loeffler
  • Malignități – pulmonare, pancreatice, colonice, cervicale, ovariene, limfoame
  • Alte afecțiuni: ateroembolism, nefropatie interstițială, ciroză hepatică
  • Eozinofilie idiopatică (primară)

Investigații

Planul de investigații trebuie orientat în funcție de contextul clinic și poate cuprinde: imagistică pulmonară, teste de funcționalitate hepatică și renală, sumar de urină, teste serologice pentru paraziți și boli autoimune, examen coproparazitologic.

Tratament

Tratamentul trebuie adresat cauzei. În eozinofilia primară se administrează corticosteroizi.


Ultimele comentarii

Comentarii  

# Yvonne 14-06-2016 16:34
din 40 analize la sange mi a iesit una singura ca nu i in regula: Eozinofile 9;3 %. Ce inseamna asta? E grav? Pare a fii aproape dublu de maximum admis .
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# Sorina 22-03-2016 00:52
Am valoare crescuta la eozinofile 5,9,am mers la homeopat deoarece sunt si insarcinata in 13 sapt.Mi s a recomandat gyardophit.A luat cineva in sarcina ,deoarece la contraindicatii spune clar ca nu se admin.in sarcina.Tratame ntul este mai complex ,insa din ce am citit asta are contraindicatii in sarcina
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# marian 20-02-2016 07:18
Neutrofile63.3% .euzonofile7.2% . Neutrofile6.61 10/mm3. Eueozinofile 0.75 10^3/ul. E grav.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# Dinu ortansa 17-11-2015 13:29
ALT =74,7;AST= 61;RF=76,9
Nr.leucocite=3, 75;;monocite%12 ,8;neutrofile(# )=1,33;neutrofi le(%)=35,40;eoz inofile(#)=0.22 ;eozinofile(%)= 5,9
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# Negrea Norbert 13ani 14-08-2015 13:17
Hematocrit 38.8% (40.0-52.0)
MCHC 37.2 g/dl (33.0-36.0)
MONO% 13.6% (1.0-6.0)
EO% 9.9% (1.0-5.0)
Va rog spunetimi ce tratament este indicat, sau ce investigatii trebuie sa fac.
Va multumesc.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# ksenya 15-01-2015 15:11
bebe la mine are 3luni si are eozinofile 12%,e foarte grav?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# FLORENTA ENOIU 25-11-2014 15:50
NR.leucocite 11.2mii/ul 4.00-10.00
Nr.eritrocite 4.64mii/ul 3.80-5.30
Hemoglobina 13.7 g/dL 11.70-16.00
Hematocrit 40.4 % 35.00-47.00
Volum eritrocitar mediu 87 fL 81.00-101.00
Hemoglobina eritrocitara 29.4pg/cell 27.00-34.00
Concentratie medieHb/eritroc rit 33.8g/dL 31.00-36.00
Eozinofil 8.8% 0.00-7.00
Eozinofil. 1mii/ul 0.00-0.70
Bazofil 0.3 % 0.00-2.00
Bazofil 0mii/ul 0.00-0.20
Monocit 5.3% 2-10
monocit. 0.6mii/ul 0.00-1.00
Neutrofil 59.5% 45-80
Neutrofil. 6.7mii/ul 2.00-8.88
Limfocit 26.1% 20.00-55.00
Limfocit. 2.9mii/ul 1.00-4.00
Diagnostic LEUCOCITOZA,EOZINOFILIE
Va rog spunetimi ce tratament este indicat,sau ce alte investigatii trebuie sa fac.
Va multumesc anticipat.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# dumitru c 08-08-2014 15:46
EOZINOFILE 5,4 crescute poate să fie și din cauză că am parasoriazis.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# dumitru c 22-07-2014 15:29
din toate analizele numi patru au eșit cu diferente ,hematocrit39,5 trombocite144 monocite10,7 eozinofile5,4 vsh 10mmhla la 81ani ar fi probleme .ce parere aveți despre dignosticarea computerizata merita sa dau niște bani.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# trofin mariuca 18-06-2014 15:10
pe data de 17 iunie2014 am facut niste analize, toate au iesit in limite normale in afara de EOZINOFILE(EO%) -5,3
LIMFOCITE(LYM) 1,42
VSH -38
ACID URIC SERIC-8,4
CE SE INTAMPLA SI DIN CE CAUZA, BAL EOZINOFILE
SUNT CRESCUTE SI DE CE LIMFCITELE SUNT SCAZUTE
SI VSH MARIT
ACIDUL URIC STIU CA AM GUTA
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# Catalina 07-02-2014 13:30
Neutrofile -43.0% MICA
Eosinofile-6.3% MARE
Neutrofile'-1.89 10^3/ul MICA
TGP -Ser spectrofotometr ie 41 U/L MARE
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# myMED.ro 12-02-2014 04:54
Eozinofilele sunt discret crescute; cele mai frecvente cauze sunt alergiile si infectiile parazitare, pentru care ar trebui sa dati 3 probe de scaun la examen coproparazitolo gic si sa faceti un consult alergologic.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# titi 06-12-2013 03:11
am observat ca analizele difera dela laborator la laborator In acest an am facut de doua ori analizele in diferite locuri pe 12082013 monocitele 11.6% iar pe 28112013la alt laborator nr.de monocite 0.73iar procent de moncite 10.90,pe care sa le iau de bune,necesita alta analiza .sau alte tipuri de analize pt. a depista o eventuala infectie.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# admin 07-12-2013 09:03
Procentul de monocite este chiar foarte asemanator la cele 2 determinari, la distanta de 2 luni si jumatate (11.6%, 10.9%).
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# mirela zapciroiu 07-11-2013 15:48
la analizele de sange mi a iesit eozinofile 31,1% ce am??? altceva nu am avut modificat in toate analizele de sange.am facut helycobacter si nu am,coproparazit ologic si coprocultura si tot negative.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# admin 07-12-2013 09:03
Trebuie sa va vada un alergolog si un hematolog.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# andreea 28-06-2013 04:30
Andreea - am uitat sa precizez: 20 ani
Mulltumesc frumos.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# andreea 28-06-2013 04:28
ce se intampla daca am analizele modificate in sensul:
limfocite 42 (20-40)
basofile 2.4 (0-2)
MCH 26.6 (27-34)
RDW 14.6(11.6-14.4)
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# DELIA 3 ANI 02-01-2013 04:20
neutrofile.....46.3%
limfocite......40.40%
monocite.....9.00%
eosinofile.....3.800%
hemoglobina.10.30%
trombocite....482 10^9/l
volum mediu trombocitar 7.70fl
trombocrit...0.371%
monocite.9%
VSH....55mm
glicemie....63mg/dl
calciu seric total..8.6mg./dl
sideremie...22.0ug/dl
proteina C reactiva...47mg /l
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# diaconescu irina 31-12-2012 06:00
neutrofile -46% eozinofile- 5% colesterol seric total - 244mg/dL analizele le am facut la recomandarea medicului oncolog la care sunt in evidenta din 2001 cu neoplasm mamar stadiul 2 operat , chimio + radio ! as dori o interpretare la rezultatele pe care vi le trimit !
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# Delia 23-11-2012 04:13
HEMOLEUCOGRAMA
H e m a t i i . . . . . . . . 4 4 3 0 0 0 0 / m m 3 ( 3 , 8 - 5 , 8 m i l ) 1 4 / 0 3 / 2 0 1 14 320 000
Hemoglobina..... 13,8 g/100ml (12 - 16) 13,6
Hematocrit...... 40,1 % (37 - 47) 38,8
MCV............. 90,7 fL (82 - 92) 89,8
MCH............. 31,2 pg (27 - 31) 31,6
MCHC............ 34,4 g/dL (32 - 36) 35,2
RDW............. 14,5 % (11,6-14,8) 14,6
T r o m b o c i t e . . . . . 1 6 3 0 0 0 / m m 3 ( 1 5 0 - 4 5 0 m i i ) 1 4 / 0 3 / 2 0 1 1 225 000
Leucocite....... 6 860 /mm3 (4000-10000) 6 140
FORMULA LEUCOCITARA
Neutrofile..........50,29 % 3450 /mm3 (45 - 70) 58,14
Limfocite...........36,01 % 2470 /mm3 (20 - 40) 31,76
Monocite............ 8,99 % 617 /mm3 (3 - 7) 8,21
Eozinofile.......... 3,99 % 274 /mm3 (1 - 3) 1,06
Bazofile............ 0,73 % 50 /mm3 (0 - 1) 0,81
(singe integral, Cell-Dyn 3700, impedanta si citometrie de flux)

Monocite si Eozinofile putin marite....E de rau?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# LIZ 07-12-2012 13:52
vsh marit e de rau rau ?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best United Kingdom Bookmaker Ladbrokes Promo Code website review