Donare de sânge

Donând sânge este modul prin care fiecare dintre noi poate deveni eroul unui pacient care ar nevoie de transfuzii. Donarea este o procedura sigura si nedureroasa pentru pacient, constând în recoltarea a 450 ml sânge care poate salva pâna la 3 vieti.

După donare, sângele se reface cantitativ în 2-3 ore (prin mobilizarea sângelui din rezerve, absorbția și retenția de fluide intravascular după aport hidric crescut) și calitativ în 2 săptămâni (prin activarea hematopoezei). În România există un deficit destul de mare de sânge, doar 1% din populație participând la donarea de sânge, față de 5-10% în alte țări europene.

Înainte de donare

Spre deosebire de situațiile în care se recoltează sânge pentru analize și care impun repaus alimentar cu 8 ore anterior recoltării, înainte de donare este chiar recomandat ca donatorul să mănânce de dimineață. Se recomandă ca donatorul să servească un mic dejun ușor, fără exces de grăsimi (lipidele pot interfera cu testele pentru depistarea infecțiilor). Donatorul trebuie să fie odihnit (să nu fi ieșit dintr-o tură de noapte) și să evite consumul de cafea sau alte băuturi care conțin cofeină și deshidratează. Este interzis fumatul înainte și imediat după donare.

Cine poate dona? Și cine nu?

Condiții pentru donarea de sânge:

  • vârsta între 18 și 60 ani
  • greutate corporală peste 57 kg la femei și 60 kg la bărbați
  • să nu fi consumat alcool în ultimele 48 ore
  • să nu ai herpes sau răceală, să nu fi fost vaccinat recent
  • să nu fi suferit de ulcer, hepatită, tuberculoză
  • să nu ai boli cronice (astm bronșic, diabet zaharat, alergii severe, epilepsie)
  • să nu ai tensiunea arterială prea mică (sub 100 mmHg) sau prea mare (peste 180 mmHg)
  • să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 3-6 luni (inclusiv proceduri stomatologice)
  • să nu fi donat în ultimele 70 zile (sunt acceptate maxim 5 donări/an)
  • pentru femei, să nu se afle în perioada menstruației, să nu fie însărcinate și să nu fi născut în ultimele 12 luni (18 luni dacă alăptează)

Persoanele care nu îndeplinesc aceste criterii pot fi excluse temporar sau permanent de la donare.

Cum are loc donarea de sânge?

Donarea începe prin înregistrarea datelor donatorului – dacă persoana a mai donat prezintă carnetul de donator și este căutată fișa personală, dacă nu i se face o fișă de donator și i se eliberează un carnet de donator. Apoi urmează completarea unui chestionar cu privire la starea de sănătate, istoricul de boli și comportamente la risc (număr parteneri sexuali, consum de droguri, călătorii în zone endemice, tatuaje). Ulterior donatorul va fi supus unor teste – determinarea temperaturii, a tensiunii arteriale și frecvenței cardiace, a nivelului hemoglobinei și a grupei de sânge. Dacă persoana este eligibilă, urmează apoi donarea propriu-zisă: donatorul este așezat pe un pat și o asistentă se va ocupa de recoltarea sângelui. Recoltarea durează circa 10 minute, iar întregul proces de donare circa 30-60 minute. Afereza este un tip special de donare de sânge, care durează circa 40-60 minute și prin care se recoltează doar un anumit component celular al sângelui.

După donare se recomandă câteva ore de odihnă, cu evitarea efortului fizic. Zilele care urmează se va asigura o hidratare crescută și un regim alimentar consistent.

Riscurile donării de sânge

Donarea de sânge este o procedură sigură și de obicei lipsită de incidente. Acele și kiturile de recoltare sunt sterile și nu există riscul contactării de boli infecțioase de către donatori. Rareori donatorii pot avea o senzație de leșin la scurt timp după donare, dar care dispare după câteva minute de repaus (întins în pat), consumul unui sandwich și a unui pahar de apă/suc.

Recoltarea celor 450 ml de sânge nu duce la modificări hemodinamice semnificative deoarece organismul mobilizează rapid sângele din rezerve (circa 500 ml) și reglează schimbul de lichide între compartimentele organismului în vederea menținerii constante a volumului intravascular.

Restabilirea volumului intravascular se face în aceeași zi, iar refacerea hematologică durează câteva săptămâni (pentru o recoltare de 550 ml, hemoglobina donată este refăcută în 36 zile, potrivit unui studiu publicat în Transfusion).

Avantaje (beneficii) pentru donatorii de sânge

  • adeverință de reducere 50% pentru transportul în comun pentru 1 lună
  • adeverință medicală pentru 1 zi liberă (ziua donării)
  • 7 bonuri de masă, echivalentul a 63 lei
  • analize gratuite: hemoglobină/hemoleucogramă, anticorpi anti-HIV 1 și 2 (pentru infecția HIV) și anti-HTLV 1 și 2, AgHBs (pentru hepatită B), anticorpi anti-VHC (pentru hepatită C), VDRL (pentru sifilis), ALT (TGP, una din cele 2 transaminaze). Rezultatele analizelor rămân confidențiale și se eliberează personal donatorului după 72 ore de la donare, pe baza unui act de identitate.
  • satisfacția de fi ajutat persoane a căror viață depindea de transfuzii de sânge

Ce se întâmplă cu sângele donat?

Sângele recoltat de la donatori este supus unor analize (pentru depistarea unor infecții) și procesat (pentru obținerea de plasmă, concentrat eritrocitar sau trombocitar, crioprecipitat), după care este repartizat centrelor de transfuzie. Ulterior, produsele de sânge sunt folosite în timpul operațiilor (în care se anticipează pierderi mari de sânge), la pacienții cu anemii severe (după hemoragie digestivă, traumatisme sau în caz de boală hemolitică a nou-născutului), arsuri, trombocitopenie, tulburări de coagulare sau tratament cu citostatice.

Sângele și derivatele de sânge pot fi conservate pentru o perioadă limitată de timp, motiv pentru care este nevoie continuă de donatori pentru a asigura rezerva de sânge.

Unde se poate dona sânge?

  • Centrele de Transfuzie din fiecare județ și municipiul București (recoltarea se face dimineața, până în ora 12) – lista centrelor este disponibilă aici
  • Campanii de donare

Ziua Internațională a Donatorului de Sânge

Pe 14 iunie se celebrează Ziua Internațională a Donatorului de Sânge, sub egida OMS. Ziua de 14 iunie este aleasă în memoria lui Karl Landsteiner, cercetător care s-a născut la această dată în 1868 și care a primit Premiul Nobel în 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge.

Comments  

# Cati 2018-04-19 06:50
Buna.Dupa ce am donat,am voie sa consum cofeina,energiz ante?(asta dupa catev ore,nu imediat)
Reply | Reply with quote | Quote
# Nicole 2014-05-28 21:26
Daca i-au medicamente naturiste(gen biosun)pot dona sange?
Reply | Reply with quote | Quote
# diana 2012-06-25 08:44
buna eu fac 18ani vineri, vreau sa merg sa donez sange pt ca mi se pare un act caritabil si un lucru care orice cetatean ar trebui sa.l faca.. va trebui sa merg in brasov. am 1,58cm si 54-43 de kg. as putea dona? si analizele daca nu pot merge dupa ele, a doua zi pentru ca nu stau in acelasi oras, ce as putea face?
Reply | Reply with quote | Quote
# Miron Ioana 2012-06-05 15:08
Perioada de 70 de zile este valabila doar pentru barbati, pentru femei este de 90 de zile, iar de la terminarea ultimei menstruatii trebuie sa treaca min. 5 zile, pentru refacerea calitatii sangelui( Hb>12,5 etc.)
Greutatea minima acceptata pentru femei este 50 kg.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh