Index articole
Apare la varste cuprinse intre 3 si 12 ani, fiind considerata un tip de epilepsie benigna, care se potoleste spontan la varsta adulta. Etiologia este necunoscuta si se presupune ca focarul se afla in structuri profunde ale diencefalului.
SEMNE si SIMPTOME
Criza tipica incepe cu oprirea vorbirii si pierderea constientei brusc, insa fara pierderea tonusului muscular si deci fara cadere. Pacientul are privierea fixa, clipeste si are mici spasme musculare timp de 10-30 secunde. Apoi isi revine, dar nu isi aminteste ceea ce s-a intamplat tot timpul acesta (a fost absent). Crizele sunt precipitate de hiperventilatie. La scoala invatatorii au impresia ca un copil cu aceste manifestari nu este atent in mod deliberat sau ca "viseaza cu ochii deshisi".
DIAGNOSTIC
EEG da diagnosticul de obicei prin observarea de complexe unda-varfuri de 3Hz care pot fi induse prin hiperventilatie. Pot fi observate si crize atipice cu frecventa putin mai mare sau mai mica de 3Hz, ce pot coexista cu alte tipuri de crize. Neuroimagistica este normala.
TRATAMENT
Medicamentele de prima alegere sunt acidul valproic si etosuximida pentru cele tipice, iar pentru cele atipice acidul valproic. Alternativ se pot folosi lamotrigina sau clonazepam. La aproximativ doua treimi dintre adultii tineri absenta epileptica se opreste. La restul poate progresa catre crize generalizate primare sau absente epileptice atipice.
Comments
In inregistrare de somn se depisteaza patterne fiziologice corespunzatoare stadiilor somnului lent cu respectarea consecutivitati i lor si se depisteaza activitate epileptiforma bilateral-sincr ona generalizata cu debut si accent de amplitudine in ariile corticale frontale pe stinga. Aceasta boala se trateaza sau progreseaza mai departe. Ajutatima nu stiu cu ce sa incep.