Index articole
Apar deobicei la adultii tineri, cu focarul in lobul temporal in 80% din cazuri, 20% pornind din lobul temporal. 30% au o masa anormala (tumora, malformatie arteriovenoasa) intr-unul dintre lobi. Totusi cea mai comuna etiologie este scleroza temporala meziala (STM).
STM apare la adolescenti mai frecvent si se caracterizeaza prin pierderea de neuroni si glioza in hipocamp. Pe IRM apare ca o hiperintensitate in hipocamp. Patogenia nu este clara, dar poate urma unei afectari cerebrale discrete (meningita, hipoxie, traumatism cranian) din timpul copilariei timpurii.
SEMNE si SIMPTOME
Majoritatea pacientilor trec printr-o aura, descrisa ca o senzatie de ridicare sau de cadere resimtita in abdomen, miros dezgustator sau spasme ale membrelor imediat inainte de criza. Criza incepe cu incetarea activitatii verbale asociata cu impietrire. Pacientii nu mai raspund la stimuli verbali sau vizuali, si pot reproduca automatisme (miscari de spalare a mainilor repetitive sau lingerea buzelor) si incep sa umble fara scop. Aceste miscari tind sa fie stereotipe pentru fiecare pacient. Acestea dureaza 1-3 minute dupa care urmeaza o perioada de confuzie timp de 5-20 minute, iar pacientul nu-si mai aminteste criza.
DIAGNOSTIC
EEG ajuta diagnosticarea focarului epileptic, respectiv lobul temporal sau frontal. Cand EEG nu da indicii clare se poate apela la privarea somnului sau folosirea de electrozi aditionali (nasofaringieni si sfenoidali). IRM identifica leziunile din hipocamp.
TRATAMENT
Prima linie de medicamente este alcatuita din Carbamazepine, fenitoina, lamotrigina, oxcarbazepina si acid valproic. Se pot folosi si celelalte anticonvulsivante in caz ca acestea nu sunt eficace. Pacientii cu scleroza temporala meziala care nu raspund la tratamentul medicamentos sunt candidati pentru lobectomia lobului temporal anterior, interventie chirurgicala in cadrul careia se indeparteaza doua treimi din lobul temporal anterior. In urma interventiei 80% dintre pacienti au o reducere importanta a crizelor iar 60% se vindeca.
Comments
In inregistrare de somn se depisteaza patterne fiziologice corespunzatoare stadiilor somnului lent cu respectarea consecutivitati i lor si se depisteaza activitate epileptiforma bilateral-sincr ona generalizata cu debut si accent de amplitudine in ariile corticale frontale pe stinga. Aceasta boala se trateaza sau progreseaza mai departe. Ajutatima nu stiu cu ce sa incep.