Biopsia

Biopsia este un test diagnostic care const? în prelevarea de celule/?esut pentru examinare histopatologic?. Proba prelevat? prin biopsie este examinat? la microscop ?i din punct de vedere chimic (prin imunohistochimie, physician citometrie în flux, teste genetice).

Când poate fi necesară o biopsie?

Cea mai frecventă situație în care este nevoie de biopsie este suspiciunea de cancer, pentru a face diferența între benign și malign. Diagnosticul de cancer se pune doar pe baza rezultatului anatomopatologic dintr-o probă de biopsie. În plus, proba analizată la biopsie permite și stabilirea formei de cancer (tip anatomopatologic, grading histologic).

Alte situații în care mai poate fi necesară biopsia sunt amiloidoza, vasculitele, unele boli inflamatorii, metabolice sau autoimune – de exemplu, biopsia renală la pacienții cu nefrită lupică (pentru a stabili oportunitatea administrării corticoterapiei), biopsia de arteră temporală pentru diagnosticul bolii Horton (arterita cu celule gigante), biopsia intestinală pentru monitorizarea evoluției în boala Crohn sau colita ulcerativă, biopsia hepatică în boala Wilson.

Biopsia se mai efectuează și pentru urmărirea unor leziuni precanceroase – esofag Barrett, polipi colonici sau displazie cervicală.

Post-transplant, biopsia poate fi efectuată pentru a vedea dacă s-a produs rejetul de grefă sau dacă boala pentru care s-a efectuat transplantul a recidivat.

Biopsia testiculară este ultima etapă de investigare a infertilității la bărbat.

Ce tipuri de biopsie există?

Biopsia excizională presupune îndepărtarea în totalitate a unei formațiuni tumorale (țesutul canceros vizibil și o zonă de țesut sănătos înconjurător). Biopsia excizională este recomandată doar pentru tumorile de mici dimensiuni (sub 3 cm diametru) și cu localizare superficială. Ea permite medicului să stabilească dacă procedura a fost efectuată în margini de siguranță oncologică (dacă marginile sunt negative, adică libere de cancer), având deci și rol terapeutic.

Biopsia incizională constă în extirparea doar a unui fragment din tumoră, de obicei localizată mai profund. Procedura se face sub anestezie locală sau generală și necesită spitalizare de zi. Atât biopsia incizională cât și cea excizională sunt biopsii chirurgicale, celealte se efectuează percutan.

Biopsia prin aspirație cu ac subțire (fine needle aspiration biopsy) reprezintă prelevarea de țesut sau fluide cu ajutorul unui ac, cu păstrarea arhitecturii histologice a țesutului biopsiat. Acest tip de biopsie poate fi util pentru analiza unei formațiuni chistice. Se face cu anestezie locală, în regim ambulator.

Puncția biopsie cu ac gros (core needle biopsy), numită și biopsia cu dispozitiv de tăiere (Tru-Cut), presupune recoltarea unui cilindru tisular din formațiunea tumorală (cu ajutorul unui pistol de biopsie). Procedura este mai puțin invazivă și mai puțin dureroasă decât biopsia incizională. Se poate face sub anestezie locală, fără a fi necesară spitalizare. Este tipul de biopsie percutană preferată pentru leziunile solide.

Biopsia asistată de vaccum este o formă de biopsie în care aspirarea se face activ.

Unde și cum se face biopsia?

Biopsia se face la nivelul țesutului/organului care trebuie analizat: măduva hematogenă, tractul digestiv (prin endoscopie digestivă superioară sau inferioară), plămân sau pleură (prin abord transtoracic sau endobronșic), ficat (transcutanat), prostată (transrectal sau transuretral), sistem nervos, rinichi, aparat genital (endometru, col uterin), miocard, nervi, vilozități coriale la făt, sân, ganglioni limfatici, mușchi, sinovială articulară, testicul, piele sau grăsime abdominală.

Biopsia se poate face fie orb (folosind o serie de repere anatomice), fie ghidat imagistic sau stereotaxic.

Întrucât biopsia prelevă doar un fragment de țesut (cu excepția biopsiei excizionale), este posibil ca proba analizată să nu conțină tocmai țesutul canceros și să se rateze astfel diagnosticul. Așadar, o biopsie negativă nu exclude 100% cancerul. De obicei însă biopsia se face din zona cea mai suspectă de malignitate.

Riscuri și complicații ale biopsiei

Dacă sunteți programat pentru efectuarea unei biopsii, informați medicul dacă luați medicamente care pot afecta coagularea sângelui.

Fiind o procedură invazivă, biopsia implică și o serie de riscuri: sângerare, hematom, infecții, puncționarea accidentală a unor organe vecine. Riscul de răspândire a celulelor tumorale prin biopsie este controversat, însă dacă se confirmă că este vorba de cancer se practică în timpul operației și excizia traiectului de biopsie. În plus, studiile clinice nu au arătat o scădere a ratei supraviețuirii la persoanele supuse unei biopsii.

Biopsia de sân - video

Biopsie endometrială - video

Biopsie de piele - video

Biopsie hepatică - video

Foto: lymphomaleukemia.org

Comments  

# victor 2014-10-06 14:14
Sper ca esti bine.. eu urmez sa fac o biopsie pentru a verifica ce este cu nodulii care ii am in plamani..sunt suspectat ca as avea sarcoidoza dar dupa aceasta biopsie voi afla mai multe... Doamne Ajuta
Reply | Reply with quote | Quote
# MariaTes 2012-12-10 08:54
Eu am fost la Donna Medical Center zilele trecute, la dr. Claudia Teodorescu, pt o punctie la sanul stang. Sper din suflet sa nu fie vorba de cancer mamar... mama mea a murit din cauza cancerului la san si de aia sunt terifiata de gandul ca si eu voi sfarsi la fel. Astept cu sufletul la gura rezultatele... e tot ce pot sa mai fac.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh