Cancerul de sân la bărbat

De?i este de 100 ori mai frecvent la femeie, buy cialis cancerul de sân poate ap?rea ?i la b?rbat. Astfel, sub 1% din totalul cazurilor de cancer mamar apar la sexul masculin.

Riscul unui bărbat de a dezvolta cancer de sân pe durata vieții este de 1 la 1000, față de 1 la 8 la femei.

În mare, cancerul de sân la bărbat are aceleași caracteristici ca și la femeie: semne și simptome, factori de risc, forme clinice, modalități de diagnostic și tratament.

Problema este că bărbații nu beneficiază de screening de rutină pentru cancerul de sân și nu se gândesc la posibilitatea de a dezvolta o asemenea boală, motiv pentru care diagnosticul este adesea pus tardiv, în stadii mai avansate.

Factori de risc

Factorii de risc pentru cancerul de sân la bărbat sunt înaintarea în vârstă (incidența maximă fiind între 60-70 ani), expunerea la radiații înainte de vârsta de 30 ani, hiperestrogenism (ciroza hepatică, obezitate, alcoolism, administrare de preparate hormonale), boli genetice (sindrom Klinefelter), istoric familial de cancer de sân (în special cancer ereditar, cauzat de mutația BRCA1 sau BRCA2). Riscul de dezvoltare a cancerului mamar până la 70 ani este de 1% pentru bărbații care au moștenit mutația BRCA1 și de 6% pentru cei care au moștenit mutația BRCA2.

Tipuri de cancer de sân la bărbat

Formele de cancer mamar care pot fi întâlnite la bărbat sunt aceleași ca la femei: carcinom ductal in situ, carcinom ductal invaziv (infiltrativ), carcinom lobular in situ, carcinom lobular invaziv (infiltrativ), boala Paget a sânului sau carcinom mamar inflamator.

Semne și simptome

Semnele și simptomele cancerului de sân la bărbat sunt prezența unui nodul în țesutul mamar, modificări ale pielii sânului, modificări ale mamelonului (retracție, inflamație) sau scurgeri mamelonare.

Investigații

Investigațiile care pot fi efectuate pentru diagnostic sunt mamografia, ecografia mamară, citologia din lichidul mamelonar și eventual biopsia mamară. Pentru stadializare se efectuează radiografie toracică, scintigrafie osoasă, CT/IRM/PET. Pentru evaluarea oportunității terapiei hormonale și terapiei țintite, se testează prezența receptorilor pentru estrogeni, progesteron și Her2/neu.

Tratament

Tratamentul constă în chirurgie (îndepărtarea sânului – mastectomie, și excizia ganglionilor axilari – limfadenectomie axilară, în funcție de prezența sau nu a invaziei ganglionului santinelă), radioterapie, chimioterapie (citostatice), hormonoterapie (modulatori selectivi de receptori estrogenici, tamoxifen) sau terapie țintită (trastuzumab/Herceptin, lapatinib/Tykerb, bevacizumab/Avastin).

Prognostic

Prognosticul depinde de stadiul în care a fost depistată tumora. Supraviețuirea medie la 5 ani este de 100% pentru stadiul 0, 96% pentru stadiul 1, 84% pentru stadiul 2, 52% pentru stadiul 3 și 24% pentru stadiul 4 (potrivit ghidului American Cancer Society).

Prevenție

Prevenția cancerului de sân la bărbat se face prin evitarea expunerii la radiații în adolescență și tinerețe, limitarea consumului de alcool, menținerea unei greutăți corporale normale și a unui ficat sănătos.

Foto:ayushveda.com

Add comment


Security code
Refresh