Metastaza cerebrala reprezinta diseminarea în creier unui cancer cu alta localizare în organism.
Metastazele cerebrale sunt cea mai frecventă cauză a formațiunilor înlocuitoare de spațiu de la nivelul creierului, apărând în evoluția a circa 1/3 din pacienții oncologici (metastazele pot apărea chiar și la interval de luni-ani de la tratamentul tumorii primare).
Cauze
Principalele cancere care metastazează în creier sunt: cancer pulmonar, cancer de sân, cancer de piele (melanom), cancer genitourinar, cancer digestiv (colorectal, pancreatic), cancer de cap și gât și cancer osos. Există unele forme de cancer care au o probabilitate foarte mare de a metastaza în creier (coriocarcinom) și altele care nu metastazează aproape niciodată (cancerul de prostată).
Semne și simptome
Metastazele cerebrale pot fi prima manifestare a unei tumori primare. Manifestările clinice pot include: amețeală, cefalee, tulburări cognitive, comportamentale sau de personalitate, greață și vărsături, pierderea memoriei, creșterea presiunii intracraniene, parestezii, tulburări de vedere, ataxie, convulsii, paralizie facială. Simptomatologia depinde de localizarea leziunilor – 85% sunt în creier, 15% în cerebel și 5% în trunchiul cerebral.
Diagnostic
Metastazele pot fi unice sau multiple (cancerele pulmonar și mamar dau adesea metastaze nodulare multiple în meninge – carcinomatoză meningeală). Metastazele apar de obicei ca formațiuni bine-delimitate (cu excepția melanomului metastatic), uneori cu necroză centrală și glioză reactivă periferică. Evidențierea metastazelor se face prin metode imagistice – CT, PET, IRM. Diagnosticul definitiv se pune pe baza biopsiei cu examen anatomopatologic.
Tratament
Prezența metastazelor cerebrale este asociată cu un prognostic prost privind vindecarea, dar tratamentele moderne asigură o prelungire semnificativă a supraviețuirii.
Tratamentul metastazelor cerebrale este în mare parte paliativ – corticosteroizi (dexametazonă), anticonvulsivante, radioterapie (ale cărei efecte adverse nu sunt de neglijat: demență, leucoencefalopatie, tulburări neuropsihiatrice, otită, căderea parului), radiochirurgie stereotaxică, chimioterapie (care are penetrabilitate scăzută din cauza barierei hematoencefalice).
În cazuri selecționate poate fi tentat și un tratament agresiv cu viză curativă: excizie chirurgicală prin craniotomie, chimioterapie sistemică sau intratecală, intervenție neuroradiologică (cu gamma knife).
Comments
In speranta unui raspuns pe care-l asteptam cu disperare, va multumim,