Metastazele cerebrale

Metastaza cerebrala reprezinta diseminarea în creier unui cancer cu alta localizare în organism.

Metastazele cerebrale sunt cea mai frecventă cauză a formațiunilor înlocuitoare de spațiu de la nivelul creierului, apărând în evoluția a circa 1/3 din pacienții oncologici (metastazele pot apărea chiar și la interval de luni-ani de la tratamentul tumorii primare).

Cauze

Principalele cancere care metastazează în creier sunt: cancer pulmonar, cancer de sân, cancer de piele (melanom), cancer genitourinar, cancer digestiv (colorectal, pancreatic), cancer de cap și gât și cancer osos. Există unele forme de cancer care au o probabilitate foarte mare de a metastaza în creier (coriocarcinom) și altele care nu metastazează aproape niciodată (cancerul de prostată).

Semne și simptome

Metastazele cerebrale pot fi prima manifestare a unei tumori primare. Manifestările clinice pot include: amețeală, cefalee, tulburări cognitive, comportamentale sau de personalitate, greață și vărsături, pierderea memoriei, creșterea presiunii intracraniene, parestezii, tulburări de vedere, ataxie, convulsii, paralizie facială. Simptomatologia depinde de localizarea leziunilor – 85% sunt în creier, 15% în cerebel și 5% în trunchiul cerebral.

Diagnostic

Metastazele pot fi unice sau multiple (cancerele pulmonar și mamar dau adesea metastaze nodulare multiple în meninge – carcinomatoză meningeală). Metastazele apar de obicei ca formațiuni bine-delimitate (cu excepția melanomului metastatic), uneori cu necroză centrală și glioză reactivă periferică. Evidențierea metastazelor se face prin metode imagistice – CT, PET, IRM. Diagnosticul definitiv se pune pe baza biopsiei cu examen anatomopatologic.

Tratament

Prezența metastazelor cerebrale este asociată cu un prognostic prost privind vindecarea, dar tratamentele moderne asigură o prelungire semnificativă a supraviețuirii.

Tratamentul metastazelor cerebrale este în mare parte paliativ – corticosteroizi (dexametazonă), anticonvulsivante, radioterapie (ale cărei efecte adverse nu sunt de neglijat: demență, leucoencefalopatie, tulburări neuropsihiatrice, otită, căderea parului), radiochirurgie stereotaxică, chimioterapie (care are penetrabilitate scăzută din cauza barierei hematoencefalice).

În cazuri selecționate poate fi tentat și un tratament agresiv cu viză curativă: excizie chirurgicală prin craniotomie, chimioterapie sistemică sau intratecală, intervenție neuroradiologică (cu gamma knife).

Comments  

# tamara 2014-10-16 15:16
mama mea a fost diagnosticata cu metastaze cerebrale are 51 ani rog ami trimite un sfat
Reply | Reply with quote | Quote
# Ciupescu Savalina 2012-12-03 12:10
Unchiul meu de 57 ani a fost diagnosticat de un spital iesean in luna noiembrie 2012 cu "metastaze cerebrale, metastaze de carcinom epidermoid moderat diferentiat" iar in buletinul de diagnostic anatomopatologi c rezultatul examenului microscopic este "fragment superficial bronsic cu infiltrare tumorala maligna cu aspect nediferentiat ce necesita studiu imunohistochimi c, in context clinic" .Va rog sa ma ajutati cu un sfat, la ce medic as putea sa mai mergem in vederea unei consultatii ? oriunde ne putem deplasa numai sa stim carui medic sa ne adresam.
In speranta unui raspuns pe care-l asteptam cu disperare, va multumim,
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh