AVC ischemic vs. AVC hemoragic

Accidentul vascular cerebral (AVC) sau stroke-ul const? în apari?ia rapid? a unui deficit neurologic ca urmare a perturb?rii circula?iei cerebrale.

Accidentul cerebrovascular poate fi ischemic (prin blocarea fluxului de sânge într-o arteră cerebrală ca urmare a trombozei sau emboliei) sau hemoragic (prin ruperea unui vas de sânge și apariția unei sângerări cerebrale). Circa 87% din cazurile de AVC sunt ischemice.

Semnele și simptomele de AVC pot fi slăbiciune sau paralizie pe o jumătate de corp, tulburări de vorbire, pierderea vederii, durere de cap severă, amețeală sau pierderea echilibrului – manifestări care trebuie recunoscute rapid  și evaluate prin algoritmul FAST.

AVC ischemic presupune obstrucția unui vas de sânge care irigă creierul prin aterotromboză (fisurarea sau ulcerarea unei plăci de aterom cu declanșarea trombozei), prin embolie (cu punct de plecare într-o arteră proximală sau în cord), sau mai rar prin fenomene de vasculită. Pierderea țesutului cerebral prin AVC ischemic definește infarctul cerebral ischemic. Atunci când blocajul trombotic este tranzitor și simptomele neurologice dispar în cel mult 24 ore se stabilește diagnosticul de accident ischemic tranzitor (AIT) sau mini-stroke.

AVC hemoragic apare prin ruperea unui vas de sânge, cu apariția unei hemoragii cerebrale. De obicei stroke-ul hemoragic apare după o embolie sau ca urmare a unui salt hipertensiv (infarct hemoragic). Sângerarea cerebrală sub forma unei mase care comprimă țesutul nervos adiacent apare pe fondul unor anevrisme cerebrale sau malformații arteriovenoase sau ca urmare a unui exces de anticoagulare; hemoragia poate fi intracerebrală (parenchimatoasă sau ventriculară) sau meningeală (epidurală, subdurală, subarhnoidiană).

Diagnosticul se pune pe baza examenului neurologic și a imagisticii cerebrale (CT, IRM).

Tratamentul de urgență este diferit în funcție de tipul accidentului vascular: în cel ischemic se face tromboliză (prin administrarea de medicamente care dizolvă cheagul de sânge), trombectomie intervențională sau angioplastie dacă se încadrează în fereastra terapeutică, iar în cel hemoragic este necesar tratament neurochirurgical.

Comments  

# petru 2012-02-03 05:14
atac cerebral ischemic hemoralgic la copil cu varsta de 2luni urmat de o hidrocefalie ce sanse de viata mai are?
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-02-03 13:30
Prognosticul il poate aprecia cel mai bine medicul curant al copilului. Sanatate!
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh