Sângerare vs. tromboză?

Echilibrul între riscul hemoragic și riscul trombotic reprezintă o controversă între specialități, atunci când un pacient prezintă concomitent o diateză hemoragică și o diateză trombotică.

Este cazul bolnavilor cardiaci care iau antiagregante plachetare (pentru boală cardiacă ischemică, ateromatoză carotidiană, arteriopatie periferică) sau anticoagulante orale (pentru fibrilație atrială, anevrism ventricular) și ajung apoi la gastroenterologie datorită unei hemoragii digestive, pe fondul unei boli ulceroase, gastrite sau angiodisplazii.

În cazul producerii de evenimente hemoragice în cursul tratamentului antitrombotic, atitudinea corectă constă în întreruperea temporară a tratamentului antiagregant/anticoagulant până la oprirea sângerării, apoi reluarea acestuia la doze terapeutice deoarece există riscul de evenimente trombotice majore (infarct miocardic, AVC ischemic). Pe de cealaltă parte, riscul de evenimente hemoragice este și el important – sângerare digestivă, AVC hemoragic, prin urmare este necesar un control strict al dozelor de antiagregante/anticoagulante. În cazul în care episoadele hemoragice sunt recurente, se vor reduce dozele de medicație antitrombotică și în paralel se vor trata orice afecțiuni digestive cu potențial sângerând (ulcer gastroduodenal, varice esofagiene).

Înaintea administrării de medicamente antiagregante (aspirină, clopidogrel) sau anticoagulante (warfarină, acenocumarol – Sintrom, Trombostop) pacientul trebuie să informeze medicul cu privire la antecedentele de hemoragii sau afecțiuni digestive. Consumul de medicamente cu potențial ulcerigen este strict contraindicat (antiinflamatoare nesteroidiene), deoarece crește riscul apariției unei sângerări. Este necesară precauție la administrarea oricărui alt medicament, datorită posibilelor interacțiuni cu medicația antiplachetară sau anticoagulantă.

Update

Un studiu apărut în 22 noiembrie 2010 în Archives of Internal Medicine arată un risc substanțial de sângerare în cazul dublei terapii antiplachetare (aspirină+clopidogrel) și tratamentului anticoagulant oral cu warfarină, și recomandă mai multă vigilență în prescrierea acestora.

Add comment


Security code
Refresh