Acționează FAST în caz de stroke

Accidentul vascular cerebral (AVC, stroke) este o urgență medicală din punct de vedere diagnostic ?i terapeutic. Cazurile de AVC reprezintă peste jumătate din spitalizările într-o clinică de neurologie.

Accidentul cerebrovascular este de 2 tipuri: ischemic – cauzat de blocarea fluxului de sânge a unei zone din creier datorită unui cheag de sânge, sau hemoragic – cauzat de ruperea unui vas sangvin și sângerarea cerebrală. În ambele cazuri apare suferința hipoxică a celulelor nervoase care dacă nu este corectată la timp duce la moartea neuronilor; celulele nervoase sunt cele mai sensibile la deprivarea de oxigen și în condiții de anoxie (lipsă completă a oxigenului) mor în decurs de câteva minute. Diagnosticarea precoce a stroke-ului este importantă deoarece dacă se intervine terapeutic în primele 4.5 ore de la apariția ischemiei se pot salva neuronii, evita sechelele și maximiza prognosticul. Deoarece în AVC ischemic există indicație de tratament fibrinolitic (de dizolvare a cheagului de sânge) – care ar fi fatal în AVC hemoragic (deoarece accentuează sângerarea) – este necesară și diferențierea ischemiei de hemoragie; acest lucru este posibil prin efectuarea unui CT cerebral, care poate exclude cauza hemoragică a AVC (hemoragia apare imediat pe CT, pe când ischemia după 24 ore) sau IRM.

Sub motto-ul “Time is Brain”, neurologii au pus la punct un algoritm de diagnostic rapid al accidentului vascular cerebral, care să determine prezentarea cât mai rapidă a pacienților în departamentele de urgență:

  • F (facial weakness) – poate persoana să zâmbească? se observă o  asimetrie a gurii sau ochilor?
  • A (arm weakness) – poate persoana să ridice ambele brațe și să le mențină ridicate?
  • S (speech problems) – poate persoana să vorbească clar și să înțeleagă ceea ce i se transmite?
  • T (time) – dacă una dintre cele 3 probe precedente nu poate fi executată, este timpul să sunați la 112

Recunoașterea rapidă a semnelor și simptomelor de AVC și prezentarea într-un serviciu de neurologie poate reduce severitatea leziunilor cerebrale și maximiza șansele unei vindecări fără sechele. Pentru fiecare 10 minute de întârziere a prezentării la medic și a inițierii tratamentului, 20 milioane de celule nervoase mor.

Add comment


Security code
Refresh