Fereastra terapeutică în ischemia acută

Exist? o serie de afec?iuni acute în care timpul înseamn? pierderea sau salvarea unei func?ii importante pentru organism, find uneori chiar vital?.

Aceste urgențe medicale sunt o cursă contra cronometru deoarece tratamentul trebuie aplicat într-un anumit interval de timp pentru a asigura recuperarea anatomică și funcțională a țesutului afectat de injurie. Fereastra terapeutică reprezintă intervalul de timp optim în care este posibilă salvarea țesutului lezat, interval care dacă este depășit nu mai permite aplicarea tratamentului etiopatogenic. Precocitatea tratamentului depinde de un diagnostic rapid, și mai ales de recunoașterea semnelor și simptomelor de către pacient și prezentarea urgentă la medic.

Iată care sunt ferestrele terapeutice în evenimentele ischemice acute:

  • infarctul miocardic – revascularizarea chimică (tromboliză) poate fi tentată în primele 6-12 ore, iar cea invazivă (angioplastie cu stent) în 12-48 ore. Având în vedere că prognosticul este cu atât mai bun cu cât reperfuzia se face mai devreme post-infarct, s-a dezvoltat conceptul de “golden hour” prin care se exprimă necesitatea prezentării precoce la medic și inițierea trombolizei chiar din faza prespital.
  • accidentul vascular cerebral –  tratamentul trombolitic poate fi administrat în primele 4.5-6 ore de la debutul unui AVC ischemic; după acest interval, raportul beneficiu/risc (revascularizare/hemoragie intracraniană) este nefavorabil. Și în cazul stroke-ului există conceptul de golden-hour, tratamentul fibrinolitic în prima oră fiind asociat cu o rată mare de revascularizare și o recuperare bună.
  • embolia pulmonară – salvarea parenchimului pulmonar nu reprezintă o problemă în cazul emboliei pulmonare, deoarece plămânii prezintă dublă vascularizație – nutritivă (prin arterele bronșice) și funcțională (prin artera pulmonară). Întrucât în tromboembolism este afectată o ramură a arterei pulmonare, plămânul continuă să fie vascularizat de artera bronșică și parenchimul nu se infarctizează în cele mai multe cazuri. Se consideră că în embolia pulmonară se poate tenta tromboliza în decurs de până a 7 zile de la diagnostic. După acest interval apare organizarea trombului iar agenții trombolitici sunt ineficienți.
  • ischemia periferică acută – fereastra terapeutică pentru revascularizare este de 6 ore, înainte de a se instala leziunile neuromusculare ireversibile. Tabloul clinic este zgomotos, ceea ce face ca pacienții să solicite prompt asistență medicală: durere intensă, paloare, absența pulsului, parestezii, paralizie.

Add comment


Security code
Refresh