Infarctul miocardic acut reprezint? necroza (moartea) unui teritoriu din inim? datorit? obstruc?iei totale, brutale a unei artere coronare.
Infarctul miocardic face parte din continuumul sindroamelor coronariene acute, care reprezintă o manifestare a cardiopatiei ischemice.
Cauza
Cauza cea mai frecventă este tromboza pe o placă de aterom, mai rar embolia sau spasmul coronarian. De obicei poate fi identificat un factor declanșator pentru accidentul coronarian.
Clasificare. Tipuri de infarct
Infarctul poate cuprinde tot peretele cordului (transmural sau subepicardic) sau poate fi localizat doar la interiorul inimii (subendocardic). Din punct de vedere al localizării există infarct apical (la vârful inimii), septal (la nivelul septului), anterior (fața anterioară a miocardului), anterolateral (partea anterolaterală a miocardului) sau postero-inferior (fața diafragmatică). În funcție de aspectul EKG, există infarct miocardic fără supradenivelare de ST (NSTEMI) și infarct miocardic cu supradenivelare de ST (STEMI).
Clinic: semne și simptome
Principala manifestare a IMA este durerea - de intensitate foarte mare, localizată la nivelul toracelui anterior, durează mai mult de 20 minute, nu cedează la administrarea sublinguală de nitroglicerină, este însoțită de transpirații, greață, vărsături și senzație de moarte iminentă. Pacienții cu diabet pot să nu resimtă durerea (datorită neuropatiei diabetice) sau pot avea o durere cu caracteristici speciale (durere inaltă, în mandibulă).
Diagnostic
Diagnosticul se pune pe baza a 2 elemente pozitive din următoarele 3:
- criteriul biologic: enzime miocardice pozitive (CPK, troponine, mioglobina, LDH, GOT)
- criteriul electric: semne EKG de necroză (unda Q patologică, supradenivelare ST în cel putin 2 derivații care privesc același teritoriu)
- criteriul clinic: durerea caracteristică
Detalii despre diagnosticul infarctului puteți citi aici. Diagnosticul diferențial trebuie făcut cu pericardita, disecția de aortă, sindromul de repolarizare precoce și alte cauze de durere toracică anterioară.
Prognostic și complicații
Pot aparea complicații imediate (aritmii, șoc cardiogen cu insuficiență ventriculară stângă și edem pulmonar acut - daca necroza a afectat >40% din suprafata miocardului , ruptura de miocard) sau tardive (anevrism de perete ventricular, dilatarea inimii, insuficienta cardiaca, pericardita - sdr. Dressler). IMA poate fi fatal, atunci când afecteaza o ramura coronariana importantă (cum este infarctul prin ocluzia trunchiului coronarei stângi).
Tratament
Pacientul cu infarct trebuie internat într-o secție de terapie intensivă coronariană și pus pe un monitor. Fereastra terapeutică este de 6-12 ore pentru practicarea trombolizei (dizolvarea chimică a cheagului de sânge care a produs obstrucția coronariană și deci infarctul) și de 24-48 ore pentru angioplastia coronariană percutană. După infarct, pacientul trebuie să urmeze un tratament agresiv pentru controlul factorilor de risc cardiovascular.
Mai multe despre tratamentul infactului miocardic poți citi aici.