Oboseala progresiva si cresterea în greutate specifice sarcinii pot uneori masca un hipotiroidism.
Hipotirodismul la gravide poate apărea din cauza deficitului de iod, unei boli autoimune (tiroidită Hashimoto) sau ca urmare a tratării excesive cu antitiroidiene.
În evaluarea statusului tiroidian la gravide întotdeauna trebuie ținut cont de modificările fiziologice ale funcției glandei tiroide care apar în sarcină: o creștere a T4 și T3 total și o ușoară scădere a TSH.
Hipotiroidismul în sarcină presupune riscuri atât pentru viitoarea mamă cât și pentru făt:
- pentru gravidă – risc crescut de anemie maternă, miopatie, insuficiență cardiacă congestivă, și hemoragie postpartum în formele severe de hipotiroidie
- pentru făt – întrucât hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru dezvoltarea creierului la făt, deficitul lor poate duce la tulburări neurologice și cognitive severe (mixedem congenital). Din acest motiv se practică screeningul hipotiroidismului congenital la naștere, astfel încât nou-născuții cu această afecțiune să primească imediat terapie de substituție hormonală. Unii medici recomandă chiar screeningul hipotiroidismului matern prin dozarea TSH înainte de concepție sau imediat după confirmarea sarcinii (în special la femeile cu tratamente pentru hipertiroidism, istoric familial de boli tiroidiene sau gușă).
Tratamentul hipotiroidismului în sarcină
Femeile cu hipotiroidism cunoscut necesită creșterea dozei de levotiroxină pe durata sarcinii, cu 25-50% (uneori chiar +100%). Funcția tiroidiană trebuie evaluată la fiecare 6-8 săptămâni în vederea menținerii unui TSH și free T4 în limite normale. Dacă se fac ajustări ale dozei de levotiroxină, evaluarea testelor tiroidiene se face după 4 săptămâni. După naștere, femeia va reveni cel mai probabil la doza de levotiroxină dinainte de sarcină.
O altă particularitate a sarcinii este că vitaminele prenatale care conțin fier pot interfera cu absorbția digestivă a levotiroxinei, motiv pentru care administrarea lor trebuie spațiată cu cel puțin 2-3 ore.
Referințe:
- Thyroid Disease and Pregnancy, American Thyroid Association
- Thyroid disease during pregnancy
- foto: medindia.net