Prolactina crescută (hiperprolactinemia)

Hiperprolactinemia consta în cresterea valorilor prolactinei serice, manifestata cel mai adesea ca amenoree, secretie mamelonara sau infertilitate. Frecventa hiperprolactinemiei este sub 1% în populatia generala.

Despre prolactină

Prolactina este un hormon proteic (198 aminoacizi, 23kDa) produs de celulele lactotrofe din hipofiza anterioară (adenohipofiză). Funcția sa principală este de a stimula dezvoltarea sânilor în timpul sarcinii și de a induce lactația. Estrogenii stimulează proliferarea celulelor lactotrofe la femeile aflate în perioada fertilă. Lactația este inhibată pe durata sarcinii ca urmare a nivelului crescut de estrogeni și progesteron; declinul acestora după naștere permite instalarea secreției lactate. Pe durata alăptării, ovulația este suprimată datorită efectului inhibitor al prolactinei asupra gonadotropinelor (Gn-RH), realizându-se amenoreea de lactație. Prolactina se leagă și de receptori specifici din gonade, celulele limfoide și ficat. Secreția este pulsatilă, cu vârfuri în timpul somnului, în perioadele de stress, în sarcină sau după stimulare mamelonară (inclusiv cu dispozitive de muls). Secreția de prolactină este stimulată de unele peptide hipotalamice – TRH (tireotropina) și VIP (vasoactive intestinal peptide), și inhibată de dopamină (care acționează prin intermediul receptorilor D2 de pe celulele lactotrofe). Valorile serice normale sunt sub 30 ng/ml.

Semne și simptome

 • la femei: oligomenoree, amenoree secundară, infertilitate, galactoree
 • la bărbați: disfuncție sexuală și hipogonadism (prolactina inhibă GnRH, care duce astfel la scăderea LH și FSH și consecutiv a testosteronului), probleme neurologice – tulburări de vedere, cefalee (în cazul adenoamelor pituitare)

Cauze ale prolactinei crescute

 • sarcina (graviditatea trebuie întotdeauna luată în considerare, cu excepția femeilor aflate în post-menopauză și a celor cu histerectomie) și perioada post-partum
 • rezultat fals-crescut: nerespectarea repausului alimentar de 8 ore anterior recoltării, efort fizic excesiv, traumatism/chirurgie la nivelul peretelui toracic, recoltare în primele 1-2 ore după o criză convulsivă (creșteri de până la 50 ng/ml), stimulare mamelonară recentă
 • insuficiență renală, ciroză hepatică
 • hipotiroidism
 • acromegalie
 • adenom hipofizar secretant de prolactină (la femei 90% sunt diagnosticate în stadiul de microadenom, iar la bărbați 60% în stadiul de macroadenom)
 • medicamente – antagoniști ai receptorilor de dopamină (neuroleptice din clasa fenotiazinelor sau butirofenonelor, tioxantene, risperidonă, metoclopramid, sulpiridă, pimozid), depletive de dopamină (metildopa, rezerpină), izoniazidă, danazol, antidepresive triciclice, unele antihipertensive, verapamil, estrogeni, antiandrogeni, ciproheptadină, opiacee, blocante H2 (cimetidină), cocaină
 • macroprolactinemie – moleculele de prolactină polimerizează și se leagă de IgG, nemaiputând stimula receptorii și prin urmare fiind o condiție asimptomatică
 • sindrom de tijă hipofizară (când se pierde controlul inhibitor al dopaminei)
 • idiopatic

Diagnostic

Odată dozată prolactina serică și constatată o valoare crescută, trebuie căutată cauza: test de sarcină, TSH pentru hipotiroidism, uree și creatinină pentru insuficiența renală, imagerie cerebrală pentru adenom hipofizar (microadenoamele sunt mai frecvent diagnosticate la femeile aflate în premenopauză iar macroadenoamele la femeile în postmenopauză și la bărbați), dozare IGF-1 și test de supresie a GH la TTGO pentru acromegalie. Hipogonadismul persistent asociat hiperprolactinemiei poate duce la osteoporoză, motiv pentru care se recomandă efectuarea unei osteodensitometrii DXA.

Tratament

Identificarea cauzei hiperprolactinemiei oferă șansa unui tratament etiologic: întreruperea administrării eventualelor medicamente care pot da ca reacție adversă creșterea prolactinei, substituție hormonală pentru hipotiroidism, tratament chirurgical în adenoame hipofizare. Pentru normalizarea valorilor prolactinei și inducerea regresiei tumorilor hipofizare se recomandă agoniști de dopamină (bromocriptină, cabergolină, quinagolid, pergolid – retras din 2007 datorită riscului de valvulopatii).

Comments  

# Mariana 2017-01-16 20:19
pentru fetele care aveau nelamuriri.. si eu am prolactina aproape dubla am facut un RMN cerebral si mi-a depistat un microadenom hipofizar...ca si tratament se administreaza Dostinex dar asta numai la recomandarea medicului specialist..
pentru cristina exista ca medicament dostinex nu stiu cum se numeste acolo dar se ia numai la recomandarea medicului eu am luat asa ceva o jumatate de pastila pe saptamana...te poate ajuta sa aduci prolactina la normal

pentru andreea555 nu ai de ce sa iti faci griji prolactina marita reduce menstruatia ..se pot lua niste pastilute pentru prolactina marita ...mergi la medicul endocrinolog si el va sti ce e de facut

precizez ca nu sunt medic dar va spun din proprie experienta ceea ce scrie mai sus
Reply | Reply with quote | Quote
# Adina 2018-04-04 22:52
Buna! Si eu am prolactina marita, de 2 ori mai mare si mi s-a recomandat tratamentul cu dostinex. Urmeaza sa fac si un rmn. Insa a aparut o mica problema..mi-a venit ciclul normal, s-a oprit o zi si dupa a venit iarasi dar doar cate putin..si era ori roz ori maro. M-a tinut o săptămână ciclul, cand de obicei tinea 4 zile. Si dupa 2 saptamani mi-a venit iarasi. Este ceva normal? Ati patit? La reactiile adverse ale pastilei nu scrie nimic legat de ciclu.
Reply | Reply with quote | Quote
# Andra 2016-06-08 08:00
Buna ziua am nivelul prolactinei 5270 , menstruatia sa intrerupt de 9 luni , incerc in momentul de fata sa gasesc o metoda sa reduc nivelul prolactinei din sange deoarece am fost programata la endocrinolog peste aproximativ o luna . Exista vreun tratament sau orice care m-ar putea ajuta? Mentionez ca am 22 de ani si nu sunt insarcinata . Daca m-ati putea ajuta cu un sfat mi-ar fi de mare folos.
Reply | Reply with quote | Quote
# andreea555 2015-09-17 22:23
Buna ziua!

Am 22 ani jumatate si de aproximativ un an menstruatia mea a inceput sa dureze 2 zile si sa fie redus cantitativ (ciclul este oarecum neregular, la 28, 30, 31 zile), iar luna aceasta a venit in a 33-a zi si este muult mai redus cantitativ.

In luna iulie am facut urmatoarele analize hormonale in ziua 3 a CM:
estradiol: 90,5 (val. normale: 45,4-854)
fsh: 10,6 (3,5-12,5)
lh: 9,6 (2,4-12,6)
prolactina: 926 (127-637)
testosteron: 0,957 (0,11-2,9)

O cazua a menstruatiei si mai reduse decat acum un an poate fi prolactina marita? Este tratabila prolactina marita? Analizele mele hormonale dau motive de ingrijorare? Mentionez ca am 22 ani jumatate, iar in ziua a 27 a CM din luna august (CM trecut, in care inca era mai abundenta menstruatia), facut o ecografie transvaginala in care s-a observat ca am ovulat, iar restul erau in regula ecografic.
Reply | Reply with quote | Quote
# cristina 2013-01-02 10:13
sunt un pic in confuzie, am 33 de ani nu am copii, am avut 3 sarcini avorturi adica din propia dorinta stiu ca am gresit astae am facut-o, mi-am facut analizele endocrinologice pentru ca vedeam ca in fiecare luna dupa fiecare ciclu sufar si de polimenoree apropo, puneam un kg pe care nu reuseam sa il dau jos in ciuda eforturilor, asa am descoperit ca prolactina e dubla si chiar tripla fata de ceea ce enormal, sunt trista locuiesc in afara tarii, medici de aici lasa de dorit, chiar foarte mult, nu am inca nici un tratament, si eu m-am foarte saturat de aruncat cu bani pe fereastra pe analize, pe care nici macar nu sunt in stare sa le interpreteze, e un an ca tot caut un medic care sa fie in stare sa imi dea un tratament corect si sa fie m-ai implicat in aceasta problema. intre timp kg cresc una dupa alta sunt...credeti- ma sunt exasperata e cineva care ma poate ajuta cu un tratament???
Reply | Reply with quote | Quote
# Mariana 2018-07-12 10:26
Nu ştiu în ce țară eşti că nu ai precizat dar eu am găsit în Grecia extraordinar de bun cu doar 50 € la prima vizită şi restul vizitelor gratis am plătit doar 20 € pentru 10 analize cu asigurare bineînțeles, cu plată ereau 112 € , incerc să scad în greutate . Vă recomand doctorul. Este un medic foarte bun. E inteles din prima ecografie făcută in cabinetul lui care este probleme mea. :-| :sad: ;-)
Reply | Reply with quote | Quote
# elena 2016-03-30 13:30
buna Cristina,sunt in aceiasi situatie,si eu locuiesc afara,tocmai de aceia am mers in tara si mi am facut toate analizele
valoarea prolactinei in mod normal trebuie sa fie 557.13 iar mie mi s-a gasit 1060.73 aproape dublu.
sunt in tratament cu Dostinex pt 3 luni dupa care trebuie sa imi refac analizele,daca valorile nu scad trebuie sa imi fac un R M N cred ca se chiama sa vad daca nu e vorba de o tumoare la cap..
sfatul meu este sa mergi cat mai repede posibil sa iti faci analizele in tara,la un cabinet particular,unde cineva se va ocupa cu grija de tine. succes
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2013-01-02 18:40
Urmatorul pas dupa ce ati depistat prolactina crescuta este sa cautati cauza. Ati facut analize pentru tiroida si imagistica cerebrala?
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh