Cazurile de gravide cu boli tirodiene sunt relativ frecvente, având în vedere ca tireopatiile sunt destul de dese la noi în tara si au o incidenta mai mare la sexul feminin.
În plus, sindromul hiperkinetic din sarcină (debit cardiac crescut, tahicardie ușoară, presiune a pulsului crescută) poate uneori mima un hipertiroidism.
Cea mai frecventă cauză de hipertiroidism matern în timpul sarcinii este boala Basedow-Graves. În formele severe de disgravidie de prim trimestru (hyperemesis gravidarum), nivelurile foarte crescute de hCG (gonadotrofina corionică umană) pot și ele induce un hipertiroidism tranzitor.
Diagnosticul hipertirodismului poate fi dificil având în vedere modificările funcției tirodiene care apar în sarcină și faptul că scintigrafia tiroidiană este contraindicată în gestație (datorită expunerii radioactive care poate afecta tiroida fetală). Astfel, diagnosticul se pune pe anamneză, examen clinic și probe de laborator.
Riscurile hipertiroidismului pentru gravidă
Femeile cunoscute hipertiroidiene se pot aștepta la o exacerbare a bolii în sarcină. Pe lângă simptomele uzuale de hipertiroidie, excesul de hormoni tiroidieni în sarcină poate duce la naștere prematură sau complicații obstetricale precum preeclampsie și poate precipita o criză tireotoxică. Boala Graves de obicei se ameliorează în ultimul trimestru de sarcină și se agravează post-partum.
Riscurile hipertiroidismului pentru făt
Fătul poate suferi din cauza hipertiroidismului matern din mai multe motive:
- hipertiroidismul matern necontrolat este asociat cu tahicardie fetală, greutate mică la naștere, prematuritate, avort și posibile malformații congenitale
- în cazul bolii Graves, anticorpii stimulanți pot traversa placenta și interacționa cu tiroida fetală, ducând la hipertiroidism fetal sau neonatal (doar în cazurile cu titru foarte înalt de imunoglobuline stimulatoare ale tiroidei, TSI, care se măsoară de obicei în ultimul trimestru de sarcină). Dacă gravida cu boală Graves se află sub tratament de blocare tiroidiană, riscul de hipertiroidism fetal este mic deoarece medicamentele antitiroidiene trec și ele placenta și contracarează nivelul crescut de imunoglobuline stimulatoare. Riscul este mai mare la gravidele care au beneficiat de tratament (chirurgical sau cu iod radioactiv) pentru boala Graves și care nu mai necesită antitiroidiene.
- medicația antitiroidiană (metimazol, propiltiouracil) străbate placenta și poate duce la afectarea tiroidei fetale cu apariția gușei. Pasajul transplacentar este mai mic în cazul propiltiouracil. Deși cercetările recente au arătat că ambele medicamente sunt sigure în sarcină, se recomandă folosirea celei mai mici doze de medicație antitiroidiană pentru controlul hipertiroidismului matern (în vederea minimizării riscului de hipotiroidism fetal). Niciunul dintre medicamente nu crește riscul de defecte congenitale.
Tratamentului hipertiroidismului la gravide
Hipertiroidismul ușor poate beneficia de monitorizare frecventă, fără medicație, atât timp cât gravida și fătul evoluează normal.
Dacă hipertirodismul este moderat-sever, se instituie tratament cu antitirodiene, în doza cea mai mică pentru menținerea free T3 și T4 la limita superioară a normalului. Monitorizarea terapiei se face prin dozarea lunară a TSH și a hormonilor tiroidieni. Chirurgia este extrem de rar recomandată (doar celor alergice la antitiroidiene) datorită riscului anestezic și chirurgical la care sunt expuși gravida și fătul. Beta-blocantele pot fi administrate pe termen scurt pentru palpitațiile și tremorul induse de hipertiroidism, până când se obține controlul bolii cu antitiroidiene (se recomandă evitarea terapiei beta-blocante pe termen lung în sarcină datorită unei asocieri posibile cu tulburări de creștere intrauterină). După naștere, boala Graves de obicei se agravează în primele 3 luni și necesită doze mari de antitirodiene și monitorizare frecventă. Alăptarea nu este restricționată deoarece propiltiouracilul se leagă în proporție mare de proteine și din acest motiv se excretă puțin în laptele matern (totuși se recomandă monitorizarea testelor de funcționalitate tirodiană la făt).
Referințe:
- Thyroid Disease and Pregnancy, American Thyroid Association
- Thyroid disease during pregnancy
- foto: medindia.net