Pacien?ii care sufer? un accident vascular cerebral (AVC) sau un accident ischemic tranzitor (AIT) prezint? un risc crescut de evenimente vasculare ulterioare – stroke recurent, medicine infarct miocardic sau deces de cauz? vascular?.
Mai precis, 1 din 8 pacienți care au făcut un AIT riscă să dezvolte un AVC în prima săptămână de la accidentul ischemic (pentru evaluarea riscului de stroke se poate face scorul ABCD2).
Din acest motiv toți pacienții care se prezintă pentru AIT/AVC trebuie să beneficieze de o investigare rapidă a principalelor cauze de evenimente cerebrovasculare, de un tratament susținut al factorilor de risc și de prevenție secundară promptă.
Investigarea cauzei accidentului vascular presupune evaluare neuroimagistică (pentru evidențierea ateromatozei vaselor mari ale sistemului carotidian și vertebrobazilar, a disecției arteriale sau ocluziei vaselor mici), consult cardiologic cu ecografie cardiacă (pentru obiectivarea mecanismului cardioembolic) și considerarea unor cauze medicamentoase sau hematologice (de reținut că până la 1/3 din cazurile de ischemie cerebrală pot rămâne însă neexplicate). În cazul AVC acute se poate tenta și revascularizarea dacă pacientul se prezintă în fereastra terapeutică.
Managementul factorilor de risc presupune controlul celor 10 factori de risc care sunt responsabili de 90% din riscul de stroke (potrivit studiului INTERSTROKE): hipertensiunea arterială, fumatul, activitatea fizică redusă (sedentarism), obezitatea abdominală (măsurată prin raportul talie/șold), dieta, dislipidemia, diabetul zaharat, consumul de alcool, stressul și depresia, afecțiunile cardiace. Controlul tensiunii pare să fie cea mai importantă măsură, având în vedere că 1/3 din riscul de stroke este imputabil valorilor tensionale crescute (atenție însă tensiunea nu se scade brusc în cazul unui AVC acut).
Pentru prevenția secundară, toți pacienții cu AIT/AVC trebuie să primească (dacă nu există contraindicații) tratament hipotensor, antiagregant plachetar (sau anticoagulant dacă există indicație) și cu o statină.
Referințe: Secondary Prevention after Ischemic Stroke or Transient Ischemic Attack, NEJM