Sindromul de neuron motor central vs. perferic

În fata unui pacient cu deficit motor, primul pas este să stabilim dacă este vorba despre o leziune de neuron motor central sau neuron motor periferic.

Circuitul neural care asigură contracția voluntară a musculaturii scheletice este format din 2 neuroni: un neuron motor central cu originea în scoarța cerebrală (cortexul motor primar) care intră în alcătuirea căii descendente motorii (tractul corticospinal) și care se termină la nivelul coarnelor anterioare ale măduvei spinării, unde face sinapsă cu neuronul motor periferic, care la rândul lui face sinapsă cu fibrele musculare la nivelul joncțiunii neuromusculare. Deficitul motor pe un segment muscular poate apărea prin lezarea oricăruia dintre acești doi neuroni.

Sindromul de neuron motor periferic (SNMP) se caracterizează inițial prin fasciculații și fibrilații musculare (contracții involuntare ale musculaturii), apoi pareză flască cu atrofie musculară, reflexe osteotendinoase diminuate sau absente – areflexie (întrucât motoneuronii periferici formează componenta motorie a reflexelor). Deoarece leziunea este periferică, afectarea musculară cuprinde doar o mică parte a musculaturii.

Sindromul de neuron motor central (SNMC, sindromul piramidal) se caracterizează prin paralizie spastică cu reflexe osteotendinoase exagerate – hiperreflexie (întrucât motoneuronii centrali au efect inhibitor asupra reflexelor miotatice, iar lezarea tractului corticospinal duce la pierderea acestei inhibiții), hipertonie (tonus muscular crescut predominant pe mușchii flexori la membrele superioare și pe mușchii extensori la membrele inferioare), rigiditate, inversarea reflexelor cutanate (semn Babinski sau reflex cutanat plantar în extensie, reflexe cutanate abdominal și cremasterian abolite), atrofie musculară (ca rezultat al inactivității). De obicei este afectată o zonă extinsă a musculaturii corporale (parapareză/paraplegie, dipareză/diplegie, tetrapareză/tetraplegie), iar deficitul motor predomină distal. În cazurile când leziunea se instalează brusc inițial apare hipotonie urmând ca mai apoi să se instaleze hipertonia.

Comments  

# Razvan Alexandru ROM 2020-06-05 19:25
ce se poate face sau incerca la o tetra pareza spastisca cu pareza pe partea dreaopta
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh