Scorul ABCD2 pentru predicția riscului de stroke după AIT

Scorul ABCD2 este folosit la pacien?ii care se prezint? pentru un accident ischemic tranzitor (AIT), remedy pentru evaluarea riscului de stroke.

AIT în sine este un factor predictor potent pentru stroke, însă nu pe termen scurt. Pentru identificarea cu acuratețe a pacienților cu risc de stroke în următoarele 48-72 ore după un AIT se folosește scorul ABCD2, care se calculează pe baza a 5 criterii clinice importante:

  • A (age) – 1 punct pentru vârsta ≥ 60 ani
  • B (blood pressure) – 1 punct pentru tensiunea arterială ≥ 140/90 mmHg la prezentare
  • C (clinical features of TIA) – 2 puncte pentru deficit motor unilateral, 1 punct pentru tulburare de vorbire fără deficit motor
  • D (duration of symptoms) – 2 puncte pentru durată ≥ 60 minute, 1 punct pentru durată între 10-59 minute și 0 puncte pentru durată sub 10 minute
  • D (diabetes) – 1 punct dacă pacientul este diabetic

Un scor de 0-3 încadrează pacientul cu risc scăzut de stroke în următoarele 2 zile (1%), unul de 4-5 cu risc moderat (4%) iar unul de 6-7 cu risc înalt (8%).

Scorul ABCD2 nu trebuie folosit la pacienții care sunt deja încadrați cu risc crescut de stroke: cei care au avut 2 sau mai multe AIT în decurs de 1 săptămână și cei care se află sub tratament anticoagulant (la care este necesară o investigație neuroimagistică pentru excluderea unei hemoragii intracerebrale). Totodată, scorul nu este relevant la pacienții care se prezintă tardiv (după câteva zile) de la momentul producerii AIT.

Deși scorul ABCD2 a fost validat prin mai multe studii clinice, un trial canadian recent a arătat că scorul are o acuratețe scăzută în predicția unui stroke iminent. Acest lucru s-ar putea datora îmbunătățirii managementului pacienților cu AIT sau stroke minor, entități care actualmente sunt considerate urgențe medicale, evaluate în aceeași zi și tratate agresiv (scorul a fost dezvoltat pe loturi de pacienți care nu beneficiau de prevenție hiperacută a strokeului).

Un calculator online pentru scorul ABCD2 este disponibil aici.

foto: sciencedaily.com

Add comment


Security code
Refresh