Peritoneo-filtrarea, patient recipe noua tehnic? de dializ? descoperit? de Prof. Dr. Alexandru Ciocâlteu, for sale va fi testat? pe 5 pacien?i români care vor fi interna?i timp de 1 lun? în Clinica de Nefrologie a Spitalului de urgen?? „Sf. Ioan” din Bucure?ti, potrivit publica?iei Ring.
Pacienților li se va implanta un manșon care costă circa 3000 euro și vor fi monitorizați permanent pe durata internării.
Numită și dializa fără aparat, peritoneo-filtrarea are la bază o idee foarte simplă și anume faptul că peritoneul poate juca rolul de rinichi. Tehnica constă în montarea unui manșon biocompatibil care comprimă vena portă; astfel se obține o filtrare controlată a toxinelor din sânge, care vor fi eliminate prin vezica urinară, printr-o valvă unidirecțională. Principiul este similar cu mecanismul care se produce patologic la pacienții cu ciroză hepatică și hipertensiune portală. Avantajul acestei noi metode față de dializa peritoneală este că nu necesită introducerea unui tub în abdomen (cateter peritoneal) pe care din 6 în 6 ore trebuie introdusă soluția de dializă; peritoneo-filtrarea își produce singură acest lichid și îl elimină pe cale naturală. Metoda are un risc scăzut de infecții, evită jocurile tensionale și permite bolnavului să-și controleze volumul de urină eliminat.
Această nouă tehnică de dializă ar putea reduce semnificativ costurile tratamentului de substituție renală, care depășesc 100 milioane de euro anual pentru cei aproape 10.000 pacienți dializați. Alături de transplantul renal, dializa este un tratament de substituție renală pentru pacienții cu insuficiență renală în stadiu terminal sau pentru cei anefrici (fără rinichi – congenital sau dobândit). La nivel european există peste 300.000 pacienți dializați, iar la nivel mondial peste 1 milion.
foto: blogindoi.net
Comments
Multumesc.