Premiul Nobel pentru Medicină 2011

Laurea?ii Premiului Nobel pentru Medicin? ?i Fiziologie 2011 sunt Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) ?i Ralph Steinman (Canada), pentru cercet?rile lor privind sistemul imunitar, a anun?at Comitetul Nobel.

Beutler și Hoffman împart jumătate din premiu, pentru descoperirile lor privind activarea imunității înnăscute, iar Steinmann primește cealaltă jumătate de premiu, pentru descoperirerea celulelor dendritice și a rolului lor în imunitatea dobândită.

Bruce A. Beutler s-a născut în 1957 în Chicago și a absolvit Universitatea din Chicago. A lucrat ca cercetător la Rockefeller University din New York și la University of Texas din Dallas, unde a descoperit receptorul pentru LPS (lipopolizaharidul bacterian), moleculă implicată în patogenia șocului septic (afecțiune caracterizată prin suprastimularea sistemului imun). Din 2000 este profesor de genetică și imunologie la The Scripps Research Institute.

Jules A. Hoffmann s-a născut în 1941 în Luxemburg și a terminat Universitatea Strasbourg din Franța. A urmat și studii post-universitare la Universitatea Marburg din https://stop-depression-meds.com/blog/hipotensiunea-arteriala-si-depresia-confruntarea-cu-o-povara-dubla/, după care a lucrat la Institute for Molecular Cell Biology din Strasbourg. Cercetările sale sunt legate de descoperirea receptorului Toll, care este necesar pentru activarea apărării anti-microbiene. Între 2007-2008 a fost Președintele Academiei Naționale Franceze de Științe.

Ralph M. Steinman s-a născut în 1943 în Montreal (Canada), a studiat biologia și chimia la Universitatea McGill și medicina la Harvard Medical School (Boston). Este profesor de imunologie la Rockefeller University din New York. El a descoperit celula dendritică, o celulă prezentatoare de antigen care este capabilă de activarea limfocitelor T.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro), care va fi împărţit între cei 3 câștigători. Singurul român laureat al premiului Nobel pentru Medicină şi Fiziologie este George Emil Palade. Lista completă a tuturor laureaţilor premiului Nobel pentru Medicină este disponibilă aici.

Add comment


Security code
Refresh