Primul trial cu celule stem embrionare în Europa

Spitalul Moorfierlds Eye din Londra va derula primul trial cu celule stem embrionare umane în Europa, and pe un lot de 12 pacien?i cu distrofie macular? Stargardt.

Degenerescența maculară juvenilă (boala Stargardt) este o afecțiune oftalmologică cu transmitere genetică care afectează circa 1 din 10.000 persoane și care duce la pierderea progresivă a vederii centrale la ambii ochi.

În cadrul acestui studiu pacienții vor primi injecții intraoculare de celule epiteliale pigmentare retiniene, derivate din celule stem embrionare umane. Trialul este realizat în parteneriat cu o companie americană, Advanced Cell Technology (ACT), care a început deja să trateze pacienții în California. Obiectivul principal este evaluarea siguranței procedurii și nu neaparat studierea eficacității sale.

Tratamentul cu celule stem embrionare are potențial terapeutic pentru bolile degenerative, bolile cardiovasculare și cancer. Terapia cu celule stem embrionare este foarte controversată în lumea științifică, principala critică adusă fiind faptul că pentru obținerea celulelor este nevoie ca un embrion să fie distrus.

În 2010, compania americană Geron a inițiat primul studiu cu celule stem embrionare umane pentru tratarea pacienților cu leziuni ale măduvei spinării.

Update: Compania Geron a anunțat oprirea primului studiu cu celule stem embrionare umane, din motive financiare, urmând a-și reorienta cercetarea către tratamentul anticanceros (BBC).

Referințe: UK medics lead Europe's first embryonic stem cell trial, foto: repairstemcell.wordpress.com

Add comment


Security code
Refresh