Metastazele hepatice – cauze, diagnostic, tratament

Ficatul reprezintă o localizare predilectă a bolii metastatice, în primul rând datorita dublei vascularizații si datorită factorilor umorali care promoveaza creșterea celulară.

Debitul sangvin hepatic este depășit doar de cel pulmonar, care primește un flux sangvin egal cu debitul cardiac. O altă particularitate a sistemului port hepatic este reprezentată de fenestrațiile în endoteliul capilarelor sinusoidale, care permit fixarea embolilor tumorali în spațiul Disse. Ficatul este cel de-al doilea organ cel mai frecvent implicat în boala metastatică, după ganglionii limfatici. Majoritatea metastazelor hepatice sunt multiple, doar 10% fiind solitare. În 77% cazuri, ambii lobi prezintă leziuni metastatice, de dimensiuni variate (atestând momente diferite în timp de însămânțare tumorală). În Europa și SUA, prezența unei leziuni hepatice focale este mai degrabă o metastază decât un carcinom hepatocelular. Ficatul poate fi sediul metastazelor de la orice tumoră malignă primară, dar cele mai frecvente sunt cele de colon, stomac și pancreas (explicația fiind faptul că ficatul drenează sângele venos al organelor intraabdominale), sân, plămâni și ochi; la copii, metastazele hepatice apar cel mai frecvent de la un neuroblastom, o tumoră Wilms sau o leucemie. Metastazele comprimă parenchimul hepatic adiacent, ducând la atrofie și fibroză. Jumătate dintre pacienții cu metastaze hepatice prezintă semne clinice de hepatomegalie sau ascită și uneori, teste de funcționalitate hepatică modificate.

Apariția metastazelor este favorizată de prezența leziunilor endoteliale (secundare stazei vasculare) cu denudarea colagenului subendotelial (oferă punct de fixare pentru embolii tumorali), disfuncția celulelor Kupfer și implantarea celulelor tumorale în proximitatea unor vase sangvine (pentru hrănirea prin difuziune). Incidența și pattern-ul metastazelor hepatice depind de vârsta și sexul pacientului, tipul histologic și vechimea tumorii primare. Dacă unele cancere precum cel colorectal, carcinoidul și carcinomul hepatocelular dau determinări secundare doar la nivel hepatic, altele precum cel mamar sau pulmonar metastazează adesea și în alte organe. Metastazele hepatice nu apar aproape niciodată pe un ficat cu ciroză virală – explicația constă pe de o parte în faptul că modificările de arhitectură ale parenchimului și microcirculației hepatice din ciroza hepatică constituie un obstacol mecanic în fața implantării celulelor metastatice și pe de altă parte în faptul că producția crescută de interferon-alfa asociată infecției cu virusul hepatitic B sau C stimulează citotoxicitatea mediată de celulele Kupfer.

Leziunile focale pot fi rezecate chirurgical sau tratate prin metode ablative, pe când cele diseminate beneficiază doar de chimioterapie. Investigațiile imagistice au un rol crucial în diagnosticul metastazelor hepatice și în evaluarea răspunsului la tratament. Actualmente, supraviețuirea cu tratament multimodal la 5 ani poate atinge 40%; prognosticul este mai prost în cazul metastazelor de la un cancer mamar, pulmonar sau pancreatic.

Date epidemiologice

Supraviețuirea în boala metastatică depinde atât de curabilitatea determinărilor secundare, cât și de cea a tumorii primare. Actualmente există multiple tratamente locale, regionale și sistemice pentru metastazele hepatice; aceste tratamente și-au dovedit eficiența, în special în determinările secundare din cancerele colorectale, pentru care rezecția hepatică poate avea viză curativă. La pacienții cu boală extensivă, rata de răspuns la chimioterapie este de 20%. Cele mai proaste rezultate terapeutice au fost constatate în cazul tumorilor metastazante de pancreas, sân sau plămân. Un procent mare din mortalitatea bolii metastatice este dat și de recurența tumorii primare și toxicitatea chimioterapiei.

Pentru cancerul colorectral, raportul între sexe este de 3:2 în favoarea celui masxulin; pentru neuroblastom, tumora Wilms, cancerul pancreatic, gastric și bronhopulmonar, afectarea pe sexe este egală. Vârsta medie a pacienților cu tumori metastazante hepatic este: 71 ani pentru cancerul colonic, 69 ani pentru cancerul rectal, 30-70 ani pentru cancerul de sân, 6-9 ani pentru neuroblastom.

Procesul de metastazare

Metastazarea reprezintă procesul de răspândire a celulelor maligne din tumora primară în alte compartimentele ale organismului, neînvecinate cu leziunea canceroasă (invazia locală nu este considerată metastazare). Cel mai adesea metastazarea se produce prin migrarea celulelor maligne de la nivelul tumorii primare prin fluidele corporale; dincolo de calea vasculară (hematogenă, limfatică), metastazele pot apărea prin diseminare peritoneală, pleurală, pericardică, tubară, bronșică, nervoasă sau prin lichidul cefalorahidian. Etapele metastazării sunt reprezentate de desprinderea celulelor maligne din tumora primară, pătrunderea lor în torentul circulator, vehicularea lor până la oprirea în microcirculație, unde extravazează, nidează și dezvoltă o nouă masă tumorală. Selecția celulelor metastatice din celulele tumorale primare se face pe baza anumitor proprietăți (motilitate crescută, adezivitate scăzută, capacitate de a se sustrage mecanismelor de apărare antitumorale ale gazdei) – odată pătrunse în arborele circulator, acestea sunt vehiculate până când ajung în patul capilar al organelor compatibile, unde se fixează de endoteliu sau de structurile endoteliale, extravazează în interstițiu și dau naștere unei noi determinări tumorale. Atunci când masa tumorală metastatică depășește 1 mm, celulele maligne eliberează local o serie de factori angiogenetici, care determină formarea de structuri vasculare (neovascularizație) necesare “hrănirii” tumorii.

Metastazele pot apărea în prezența tumorii primare (metastaze sincrone) sau după îndepărtarea ei (metastaze metacrone) – explicate prin prezența micrometastazelor care nu pot fi decelate prin metode imagistice (dar care pot fi suspicionate în funcție de anumiți factori prognostici și pot beneficia de tratament adjuvant). După îndepărtarea unei tumori, riscul de apariție a unor metastaze metacrone este maxim în următorii 5 ani. Există tumori care dau rar metastaze sau doar atunci când devin foarte voluminoase, dar există și cancere care diseaminează precoce, ceea ce le oferă o agresivitate crescută (în fapt, prima cauză de deces la pacienții cu cancer nu este reprezentată de progresia bolii, ci de boala metastatică).

Cauze frecvente de metastaze hepatice

Circa 41% dintre pacienții cu cancer prezintă metastaze hepatice la autopsie. Cele mai frecvente tumori care metastazează hepatic sunt: oculare (77.8%), pancreatice (75.1%), mamare (60.6%), biliare (60.5%), colorectale (56.8%), gastrice (48.9%), și mai rar tumori tiroidiene, pulmonare, melanomul malign, neuroblastomul și unele cancere urologice.

Caracteristicile metastazelor hepatice

Majoritatea metastazelor sunt hipovasculare, dar există unele tumori primare care dau determinări secundare hipervasculare: leiomiosarcomul, tumorile neuroendocrine, carcinoamele tiroidiene, coriocarcinoamele și ocazional cancerele de pancreas, ovar sau sân. Neovascularizația este adesea insuficientă pentru metastazele voluminoase, care asociază ischemie și necroză în centrul leziunii (pretând la diagnostic diferențial cu un abces necrozat).

Metastazele pot fi expansive sau infiltrtive. Ele variază ca dimensiune, formă și model de creștere (în funcție de gradul de diferențiere celulară, potențialul fibrozant).

Clinic: semne și simptome ale metastazelor hepatice

Metastazele hepatice sunt caracterizate de o discordanță între simptomatologia minimă și aspectul imagistic al leziunilor. Singurul semn care poate fi decelat la examenul fizic este hepatomegalia, cu suprafață nodulară; circa 30% dintre pacienții cu determinări secundare hepatice au însă un ficat de dimensiuni normale. În situația în care metastazele comprimă ductele biliare pot apărea semne de colestază: icter, modificări de culoare ale scaunului și urinii, enzime de colestază crescute. Pacienții mai pot prezenta scădere ponderală, stare generală alterată și mărire de volum a adomenului prin hepatomegalie și/sau ascită (prezența ascitei reflectă prezența bolii metastatice diseminate și este un semn de prognostic prost). Splina poate fi și ea mărită, cu sau fără hipertensiune portală. Asocierea ascitei cu edem al membelor inferioare poate indica tromboză tumorală a venei cave inferioare.

Analize de laborator

Analizele de laborator arată anemie, leucocitoză, creștere ușoară-moderată a bilirubinei totale, a fosfatazei alcaline și transaminazelor. Dintre markerii biochimici, 5’-nucleotidaza are cea mai mare sensibilitate ca factor predictor pentru prezența bolii metastatice hepatice. O acuratețe mai mare o au markerii tumorali ca alfa-fetoproteina, PIVKA II (protein induced from the absence of vitamin K), CEA (antigen carcinoembrionar) și CA 19-9.

Diagnostic imagistic

Pentru diagnosticul tumorii primare: radiografie toracică, IRM, CT, PET și alte investigații specifice (colonoscopie, endoscopie digestivă superioară, bronhoscopie, mamografie, scintigrafie tiroidiană) și confirmare prin examen histopatologic.

Pentru evidențierea metastazelor hepatice: radiografia abdominală simplă, ecografie abdominală (acuratețe 84%), ecografie intraoperatorie (acuratețe 96%), ecografie cu substanță de contrast, CT, IRM, investigații de medicină nucleară (scintigrafie de perfuzie hepatică, scintigrafie cu octreotid, imunoscintigrafie cu CEA), angiografie.

Radiografia abdominală simplă este utilă pentru evidențierea hepatomegaliei și a metastazelor calcificate (2-3%) de la un adenocarcinom mucinos (gastric, pancreatic, colonic, rectal), leiomiosarcom, neuroblastom, chistadenocarcinom, carcinom medular tiroidian, carcinom pancreatic endocrin, melanom, carcinoid, sarcom osteogenic, cancer mamar tratat, carcinom bronhogenic, mezoteliom pleural, cancer renal, carcinom testicular, limfom, condrosarcom, teratocarcinom ovarian.

Biopsia hepatică este contraindicată datorită riscului de diseminare suplimentară a celulelor tumorale, cu apariția unor determinări terțiare sistemice (metastază a metastazei).

Diagnostic diferențial

Diagnosticul diferențial al unei leziuni hepatice cu suspiciune de metastază se face cu: hiperplazia nodulară focală, carcinom hepatocelular, colangiocarcinom, hemangiom cavernos, hepatoblastom, chistadenom biliar, adenom hepatocelular, chist hepatic, hamartom biliar, angiosarcom, hemangioendoteliom, limfom hepatic, lipom, pseudotumoră inflamatorie, sarcom Kaposi, focar de hematopoeză extramedulară.

Tratamentul metastazelor hepatice

Opțiunile de tratament în boala metastatică hepatică sunt aceleași ca și la tumorile hepatice primare (carcinom hepatocelular), cu unele particularități:

  • rezecția hepatică: este singura cu viză curativă, dar este aplicabilă în doar 10-25% cazuri. Contraindicații absolute ale hepatectomiei sunt: lipsa controlului bolii primare, ascita neoplazică, prezența de comorbidități majore, stare de nutriție precară. Rezecția hepatică prezintă contraindicații relative la pacienții peste 85 ani, când numărul metastazelor este peste 4 sau există metastaze și în alte teritorii, când nu se poate practica operația în limite de siguranță oncologică, când există invazie neoplazică a venei cave inferioare, a venei porte, a structurilor adiacente (diafragm, perete abdominal, glandă suprarenală dreaptă) sau a ganglionilor limfatici portali, celiaci sau peripancreatici. La pacienții cu metastaze voluminoase se încearcă strategii de downstaging pentru conversia la stadiul de rezecabilitate: chimioterapie neoadjuvantă sau embolizare portală selectivă.
  • tehnici minim-invazive: chemoembolizare, crioablație, ablație cu microunde, ablație percutană cu etanol, ablație cu radiofrecvență, ablație laser.
  • chimioterapie sistemică: 5-fluorouracil (rată de răspuns 20%), în asociere cu mitomicina C (în cancerul gastric), ciclofosfamida (în cancerul mamar) și streptozocin (în cancerele neuroendocrine). În cancerul colorectal se administrează curele FOLFOX (5-fluorouracil, leucovorin, oxaliplatin) sau FOLFIRI (5-fluorouracil, leucovorin, irinotecan).
  • chimioterapie intraarterială cu fluorodeoxiuridina (având în vedere că metastazele sunt vascularizate strict prin ramuri ale arterei hepatice, iar parenchimul predominant prin ramuri ale venei porte)
  • radioterapia: utilitatea radioterapiei externe este limitată de toleranța scăzută a ficatului la iradiere (apare hepatita radică). Ca alternativă se poate practica brahiterapia cu semințe de Iridiu 192 sau injectarea transarterială de microsfere de Ytriu 90.
  • terapie biologică: bevacizumab (Avastin)

Comments  

# Elena 2021-07-24 23:06
Buna ziua!mama mea a fost diagnosticata acum 4 ani cu cancer la colon si metastaza hepatica. A facut chimioterapie cu avastin dar starea de sanatate s-a agrav
at facand icter. Va rog sa ma ajutati cu datele de contact ale unui medic pentru o schema de tratament, care sa ne spune ce investigatii medicale sa facem. Mama mea are doar 63 de ani si nu a-si vrea sa o pierd.
Reply | Reply with quote | Quote
# Cristiana 2015-12-05 22:08
Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: ce dezvaluie mai bine si mai clar daca un ficat are probleme (daca este bolnav) - ecografia sau radiografia? Multumesc!
Reply | Reply with quote | Quote
# Lavinia 2015-08-26 22:10
Buna seara ..tatal meu a fost operat deoarece avea tumora pe lobul stang al ficatului , afland in urma analizelor ca are si hepatita C ( ficat cirotic) . In urma biopsiei i-a fost dat diagnosticul de carcinom hepato-celular . Dupa operatie a mai ramas cu 65% din ficat . As dori sa va intreb care sunt sansele de supravietuire la aceasta boala ? Se poate trai cu tratament timp indelungat sau rata de supravietuire este de maxim 5 ani asa cum am citit pe internet ????
Reply | Reply with quote | Quote
# marian 2014-04-30 19:51
Tatal meu a fost operat de cancer la colon.doctorul a spus ca este in metastaza hepatica.oare mai poate fi facut ceva.la vreun spital de afara?
Reply | Reply with quote | Quote
# Bobalca Aurel 2014-04-13 18:02
TRATAMENT naturist
In fiecare zi se consuma 1/2 litri de apa potabila ( de munte)
cu zeama de la TREI lamai potrivite sau DOUA mari si o LINGURITA de BICARBONAT de SODIU ; dimineata cu o jumatate de ora inainte de masa. Daca organismul nu mai are ANTIOXIDANTI si e napadit de RADICALII LIBERI nu se mai poate face nimic.
PS Incescati si cu LAMAIE , APA si BICARBONAT de SODIU ; SPERANTA MOARE ULTIMA....
Reply | Reply with quote | Quote
# Iulian Pricop 2017-05-29 10:27
Fara naturiste, niste impertinenti sa-si vanda zoaia de siropuri singuri tot doctorii, O nemernica din Iasi mi-a oprit fratele din tratament oferit de doctor si astazi e in faza de ii inumar zilele . Naturistii a dat dovada de mare escrocherie.
Reply | Reply with quote | Quote
# ENASESCU LILIANA 2014-03-22 14:43
Buna ziua! As dori mai multe informatii despre tratamentul metastazelor la ficat ? Va multumesc!
Reply | Reply with quote | Quote
# myMED.ro 2014-03-23 08:50
Buna ziua,
Exista mai multe optiuni de tratament, in functie de numarul, localizarea si dimensiunea metastazelor - chimioterapie, operatie (rezectie hepatica), ablatie cu radiofrecventa, chemoembolizare . Adresati-va unui medic oncolog pentru a discuta alternativele de tratament!
Reply | Reply with quote | Quote
# Daniela 2013-12-05 11:42
Buna ziua .Tatal meu are 71 de ani si a fost diagnosticat cu o formatiune tumorala sigmoidiana stenozanta cu multiple formatiuni hepatice in ambii lobi.In data de 20/11 s-a intervenit chirurgical ,s-a pus diagnosticul de neoplasm si s-a efectuat o rezectie segmentara.Prac tic i-au taiat 26 cm de colon.
La ficat are 8 noduli cu aspect de metastaze hepatice ,cel mai mare are 34 mm.
Ce trebuie sa faca?
I-au recomandat chimioterapia.C e sanse de vindecare are cu chimioterapia? Sau chimioterapia o sa-i distruga doar organismul?
Daca ar urma o cura naturista nu ar fi mai bine?
Va multumesc mult si sanatate tuturor.
Cineva care are experiente asemanatoare sau are cunostintele necesare pentru a ma putea ajuta.
Reply | Reply with quote | Quote
# daniel 2014-11-23 11:59
ce ati mai facut ? tatăl meu este în aceeași situație ?
Reply | Reply with quote | Quote
# Lavinia 2013-09-06 09:43
Buna ziua, niciodată nu mi-am inchipuit ca voi ajunge sa cer informații despre o asemenea boala necrutatoare dar, aceasta boala nu alege . Mama mea a fost diagnosticată cu colangiocarcino m multicentric anul acesta pe 8 Martie , ironic....a început tratament chimioterapic fără rezultate pozitive ,iar pe linga faptul ca a îndurat efectele secundare ale tratamentului tumora a crescut cu 21%. Acum este internata la spitalul oncologic din oraș ( Cluj ) face in continuare chimioterapie, cu dureri nebunie , febra, varsaturi , dar marketing C 19 -9 Are o valoare ametitoare :8443,7 . Mi s-a spus ca e o situație critica ,ficatul are metastaze , întrebarea mea este : cat? Are 60 de ani si o pofta de viața mare! Mentionez ca aceasta boala s-extins si la oase : bazin si coloana . E crunt sa iti vezi astfel parintele si sa fii in stare sa ii zâmbesti dar sa plingi, sa ii povestești si sa nu devii apatit gandindu-te la trecut si cum va arată viitorul fără ea/el....durero s . Aștept răspuns si va Multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# Cirjobanu Vasilica 2013-08-26 14:58
Buna ziua,.va rog sa ma ajutati cu o explicatie ...Bunicul meu are 70 ani si i sa depistat multiple mestastaze la ficat medii si mari..plus o pancreatita sub forma usoara si un ulcer dudodenal care a recidivat dupa 20 ani...Va rog frumos sa imi spuneti daca mai are vreo sansa la viata....acum este acasa pentru ca doctorii ne au spus sa il luam acasa ca nu mai este nimic de facut..Tin sa precizez ca el mananca destul de bine face treaba mare ff putin merge singur in picioare vorbeste bine...insa are dureri abdominale ffff tari si nici o pastila nu le amelioreaza si tot ce mananca il baloneaza ff rau.are burta tare dar lichid din acela asciatic nu are decat fff putin..Va rog din toata inima sa imi raspunde ti ca nu stiu ce sa mai fac...imi face fff mult rau sa il vad asa ca e bunicutul meu care ma crescut...El este un luptator si poate Dzeu ne mai o sansa la viata..Va multumesc,.
Reply | Reply with quote | Quote
# Andreea Stoinescu 2017-01-05 03:03
Sunt in situatie similara. Cat a mai trait bunicul tau? Ce tratament i-ati facut? Multumesc.
Reply | Reply with quote | Quote
# IONITA PAVEL 2013-02-18 09:47
Buna ziua, sunt in criza de timp si nu imi pot da seama ce sa fac nu am mai trecut prin asa ceva am 23ani si mama mea are niste nodule pe ficat asa m-i s-a spus din cate cunosc cred ca este "cancer" dar idee este ca are mult mai multe complicati cum ar fii: prapor rupt, chist la ovar, ficatul este marit pana spre coaste si este fff tare cand pui mana. Nu stiu ce sa fac de la spital ma trimis acasa ca nu are ce sa faca, daca o opereaza nu are sanse sa mai scape are 45ani si cea mai mare prostie a ei a fost k: nu ne-a spus si noua fiilor ce are si nu s-a dus la spital dar in schimb ca sa nu mai simnta durerea s-a apucat sa bea crezand ca e mai bn pt ea. Ajutati-ma care cunoasteti. Si imi cer scz de scris.
Reply | Reply with quote | Quote
# robert 2013-02-05 17:29
Buna seara. La un cancer hepatic post operator (operatia de cancer ovarian a avut loc acum 2 ani dupa o extindere in tot peritoneu, markerii cancero scazand de la 4000 a 1000 dupa operatie, urmand citostatice puternice au scazut la 27, dupa o mica pauza au crescut iarasi la 150, apoi s-a gresit linia de tratament si s-a ajuns la 700), cu insuficienta hepatica de ordinul cu metastaze de ordinul II, markerii ajungand la 1200, cu semne clinice: mancarimi, icter, eliminare pigmenti biliari, eliminare fier prin urina, sclere galbene, constipatii, scadere in greutate, anemie, degradari tegumentare, care ar putea fi un tratament corect din moment ce organismul abia raspunde la arginina, silimarina, fenobarbital, inozitol si alte tratamente urmate. va rog frumos daca se poate contactati-ma prin e-mail. e o situatie de viata-moarte, intrucat mi s-a zis din mai multe parti ca intr-o luna maxim va deceda. (desi din cate stiu speranta la viata la astfel de boli e de 7,5 luni). cu stima ipate robert
Reply | Reply with quote | Quote
# silvia 2012-11-03 08:13
buna ziua .mama mea in varsta de 69 de ani a fost operata acum 3 luni jumate de cancer gastric cu metastaze in ficat si ganglioni.acum 3 saptamani a facut prima citostatica si de atunci nu se mai poate ridica din pat decat greu in sezut
are diaree la fiecare schimbat de pampers .e slabita si nu prea mananca
iau scos 3 sferturi din stomac la operatie si 1 sfert din ficat
e tare palida si i se umfla picioarele jos . a slabit cam 15 -18 kg in 3 luni.
doar burta i este mare
daca nu se mai poate ridica inseamna ca e in faza terminala?
mie tare frica sa nu inceapa chinurile si durerile
fiecare bolnav de cancer are durerile acelea groaznice la sfarsit?
cat poate rezista un bolnav in acest stadiu?
mie tare frica de evolutie sa nu faca vreo hemoragie.
rog frumos pe cine poate sa imi dea un raspuns sau vreun sfat
va multumesc.
Reply | Reply with quote | Quote
# cami 2012-10-10 17:52
Buna, este foarte trist...prin ce trecem, noi cei ce avem o persoana apropiata cu aces diagn...si tatal meu a fost diagn cu carcinomatoza hepatocelulara. .ficat cirotic, ascita creste galopant, edem al degetelor de la picioare deja, ficatul cirotic are 3 noduli, iar pancreasul nu a putut fi vizualizat datorita cantitati mari de ascita...dar spre surprindere analizele de sange sunt bune, a facut si varice esofagiene.
Ma adresez daca mi se poate da un sfat....referit or la tusea seaca , care parca l sufoca si nu prea poate respira (numai noapte) ce s ar putea face...sta numai in pat, numai pe spate, este constient, mananca dar destul de putin, scaune foarte rar......gandul finalului ne ingrozeste!.... care este ajutorul comfortului care il mai putem oferi acum , va rog daca stiti!.....
Reply | Reply with quote | Quote
# ramona 2012-07-31 15:48
cumnatul meu are cancer hepatic.Ficatul este acoperit in totalite de o tumora.A facut lichid.I s-a extras 4 l de lichid.acum are icter .Este mai mereu constipat,iar atunci cand iese afara ,scaunul are o culoare foarte inchisa,negru.N u stim ce sa-i mai facem.Am fost cu el la Fundeni,Sandor, Craiova.Are 41 de ani si vrem sa-i prelungim viata cat mai mult
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-07-31 17:12
Sunt sigur ca in clinica de gastroenterolog ie de la Fundeni cumnatul dvs a beneficiat de cele mai bune recomandari de tratament.
Tratamentul cancerului hepatic este destul de standardizat, adica se efectueaza o serie de explorari (analize de sange, investigatii imagistice) si in functie de rezultatul acestora exista un algoritm care arata de ce tratament trebuie sa beneficieze pacientul.
Mai multe detalii puteti citi aici.
Reply | Reply with quote | Quote
# florin 2012-06-11 17:19
tatal meu a fost diagnosticat de curand cu metastaza hepatica si cancer la stomac, cred ca adecarcinom grad 2. medicii de la spital au doar vesti sumbre. chiar nu se mai poate face nimic?
adica el se simte inca bine desi are simptome specifice , dar inca mananca bine , se deplaseaza singur si este f luptator , dar ce poate face pt asi prelungii viata?
ce se poate face ? altii sunt mai grav ca el si inca au sperante iar eu sa nu am, cand inca nu se simte atat de rau , si se simt binisor? are mici dureri la fficat si tuse seaca. dar ia deja ce iau prescris medicii . niste pastile doar si regim. dar cei de la spital din timisoara nu fac decat sa te omoare mai repede cred. nu mai am incredere in spitale de stat. datimi va rog o sugestie , un medic cu rezultate reale . sunt din timisoara
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-06-12 11:32
Trebuie vazut de un oncolog cu toate investigatiile (analize de sange, endoscopie, rezultat histopatologic, tomografie) pentru a evalua posibilitatile de tratament.
Reply | Reply with quote | Quote
# florin 2012-06-12 17:48
tomografia a aratat ca sa extins si la plamani si in zona peritonina. deci nu stiu ce va urma si ce o sa fac, nu am nicio solutie sunt disperat . as vrea macar sal ajut sai fie timpul ramas mai usor. inca nu are probleme si mananca bine .dar nu stiu ce tratament va lua . ce ma deranjeaza e ca lau programat pe luni la oncolog si ca au zis ca o zi , doua in plus nu conteaza. imi vine sai strang de gat. nu am nicio indrumare de incredere.
Reply | Reply with quote | Quote
# LEIA 2012-06-20 09:34
Florin si tatal meu , cam aceeași poveste, este in spital de 2 săptămâni, are 60 ani si nu a fost bolnav niciodată, a răcit putin a început sa tușească si a scuipat putin sânge, i-au spus ca are pneumonie si l-au ținut intr-un spital mizer (dupa 35 ani de munca pt societate) cu antibiotice; l-am adus acasă si ne așteptam sa isi reia viata dar a zăcut vreo 3 zile la pat fără pofta de mâncare..si a început sa transpire si sa tușească mai rau, l-am trimis la Nasta in Buc. ..o alta infecție de spital si i-au dat 1 luna de trăit ??? acum este la Matei Balș, un spital foarte curat, dar asistente de .... aici trăiește doar cu perfuzii...după tomograf i-au spus ca are metastaze la ficat, plămâni pleura si pericardu,apa la stomac ?/ ceva de genul..in concluzie s-a extins peste tot , nici noi nu știm ce are pana la urma..ok, cancer dar ce fel de ? plus ca nu s-au putut lua toate analizele (bronhoscopia) din cauza stări de sănătate, atunci cum se poate știi sigur?, poate chiar are șanse de trăit mult mai mult...chiar au înnebunit cu toti ? mai exista un medic in aceasta tara ce poate sa iti explice corect văzând analizele (fiecare vin cu completări /?) fiecare te pasează de colo- colo si fiecare așteaptă câte ceva... ăștia ne omoară pe noi cu zile...dar ma împac cu gândul ca Dumnezeu le vede si nu a lăsat pe nimeni nepedepsit... El decide dacă merita ca părinti noștri sa mai reziste (dar decât in chin.) si mai exista o vorba , citez :'Dumnezeu face Raiul doar cu oameni buni" ... păcatul si mizeria au ajuns la cote maxime, El are nevoie de luptători..Mult a sănătate si răbdare Florin si Doamne Ajuta
Reply | Reply with quote | Quote
# Vasiliu Alice 2012-05-09 17:36
Buna ziua ,am gasit curajul de a va scrie si eu...cumnatul meu in varsta de 42 de ani are ciroza alcoolica decompensata,cu ascita,varice esofagiene grad 2,edeme a avut la piciore o luna de zile acum nu mai are deloc,are in schimb scaune diareice de o luna incoace nu se pot opri cu nimica,hemoroiz i care il dor rau,a slabit 25 de kg,in 3 luni cu aproximatie,si a inceput sa se scape pe el...sta cu pampersi acuma....nu a vrut saracu sub nici o forma dar nu are incotro...a fost internat o luna....acum iar l-am internat ca a facut 12 scaune pe zi...si avea tensiune 8 cu 6....ciroza este child b....am citit ca este si de child c...deci vreau sa stiu daca mai sunt sanse de vindecare pentru el...doctorita zice ca ficatul e praf tot...un transplant hepatic l-ar ajuta?va multumesc...
Reply | Reply with quote | Quote
# george 2012-04-23 02:51
ce se poate face mama mea are metastaza hepatica sa unflat fff rau si asvrea sa imi spuneti va rog daca se mai poate face ceva varsa des doc spune k are si ascita s-a balonat foarte tare si apasa pana si pe vezica nu mai poate sa urineze asa mult va rog sa imi raspundeti urgent nu stiu ce sa mai fac mama mea are o varsta de 48 de ani si nu as vrea sa plece dintre noi
Reply | Reply with quote | Quote
# gaby 2012-05-21 07:51
mergi cu ea la dr! boala o curata pe picioare! eu o am pe mama mea bolnava de ciroza! adevarat estatul meu e sa mergi la spital cu ea! e ca sunt mai multe tipuri!dar ciroza o ia de printre noi repede! mama mea intr-un an a imbatrinit 20. a facut si coma hepatica! acum o am internata si e rau! e la pat,are pierderi de memorie!
sfatul meu e sa mergi la spital cu ea!dieta, liniste, tratament! ii urez multa sanatate! stiu prin ce treci eu sunt intr-o situatie mai urita ca ma pregatesc sa iau tot pt inmormintare!ci roza nu iarta!
Reply | Reply with quote | Quote
# dr.ea 2012-04-26 10:00
Stimate George, dupa descrierea pe care o faci, din pacate, situatia mamei tale nu este deloc cu sperante.... Metastazele sun o invadare canceroasa de la un cancer cu alta locatie la un alt organ din corp ( localizare cunoscuta sau chiar nrcunoscuta). Dar cand este in acest stadiu, si cu ascita, deja sansele sunt pierdute....est e trist, descurajant, dar asta este adevarul...Nici chiar incercarile de tratamente citostatice , care ar fi deja tardive, nu pot fi de folos....iar speculatiile cu tratamente naturiste... sunt doar "folclor", pierdere de vreme, sperante desarte....Ince rcati impreuna o apropiere sufleteasca de inpacare Cu "Cerul"..... D.p.d.v.omenesc , medical, cursa se pare pierduta....Aaa ,... daca vrei vorbe, sperante.... se pot gasi..... dar eficienta este indoielnica.
Este adevarul trist, pe care poate nu il asteptai, dar asta este. Va doresc amandurora putere....dr.ea
Reply | Reply with quote | Quote
# mihaela 2012-02-02 07:19
pot primi rsp si pe adresa de e-mail
Reply | Reply with quote | Quote
# mihaela 2012-02-02 07:17
buna ziua!cumnata mea are 29 de ani si de un an a fost diagnosticata cu cancer la ficat(99% din ficat este afectat)si sa intins la plamani si in zona genitala.a avut si ascita.i sau scos 4 l de lichid si mai avea vreo 10-12 care i sau retras cu tratament.a facut tratament ce xeloda si avastin care ia mers bine o perioada dar de 3 luni nu mai merge si i-a fost intrerupt.acum face chimioterapie si este intr-un studiu axperimental.nu mai are lichid si nici nu a mai slabit dar in urma cu 2 sapt la analizele de ficat a avut valorile ff crscute(900,nor mal fiind 200max)aproape de coma hepatica.nu prea mai mananca si are sangerari nazale zilnice.imi poate spune cineva o pare?o informatie?mai este ceva de facut?
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh