Cancerul de sân triplu negativ se refer? la acea form? de cancer mamar care nu exprim? genele pentru receptori de estrogeni (ER), clinic order receptori de progesteron (PR) sau Her2/neu (human epidermal growth factor receptor type 2).
Acest subtip de malignitate a sânului se caracterizează prin agresivitate crescută, răspuns slab la tratamentele standard și prognostic prost. 90% dintre femeile cu cancer mamar triplu-negativ prezintă și o mutație BRCA1. Cancerul mamar triplu negativ reprezintă 12-17% din totalul formelor de cancer.
Din punct de vedere patologic, cancerul de sân triplu negativ este similar cancerului mamar bazal-like (bazaloid).
Factori de risc
- consumul de contraceptive orale
- femei tinere, menarhă la vârstă mică
- obezitate în perioada fertilă
- durată scăzută a alăptării
- femei care au născut recent, multiparitate
- origine afro-americană sau hispanică
- mutații genetice BRCA1
Biologia cancerului mamar triplu negativ
Cancerul de sân triplu negativ are de obicei dimensiuni mai mari decât celelalte subtipuri de cancer mamar și din punct de vedere histologic, este un carcinom ductal invaziv de grad înalt. Pattern-ul de creștere rapidă și afectarea femeilor tinere fac dificilă detectarea prin screeningul mamografic. Acest tip de tumoră prezintă particularitatea de a da metastaze viscerale în plămâni, creier și mai rar în os.
Diagnostic
Pe lângă o serie de particularități la IRM (amplificare periferică și hipersemnal T2 intratumoral), cancerul mamar triplu-negativ se diagnostică pe baza imunohistochimiei (negative pentru ER, PR și Her2).
Tratament
Opțiunile de tratament în cancerul mamar triplu negativ sunt limitate datorită lipsei posibilității unei terapii țintite împotriva receptorilor de estrogeni, progesteron sau Her2. Aceste tumori care nu exprimă receptori pentru terapii hormonale (tamoxifen, inhibitori de aromatază – letrozole) sau biologice (transtuzumab – Herceptin) sunt totuși sensibile la chimioterapie (există chiar un subgrup cu sensibilitate foarte bună), dar prezintă o rată crescută de recidivă și metastazare. Cele mai folosite chimioterapice sunt docetaxel, paclitaxel, ixabepilon, cisplatin, carboplatin, antracicline, gemcitabină. ciclofosfamidă, metotrexat și fluorouracil. La acestea se mai adaugă agenți antiangiogenetici precum bevacizumab. Dat fiind hipercaptarea de FDG la tomografie cu emisie de pozitroni (PET) a cancerelor mamare triplu negative comparativ cu cancerele ER+/PR+/Her2+, s-a presupus că glicoliza amplificată, insulinorezistența și hiperinsulinemia asociată acestor tumori ar putea explica agresivitatea biologică crescută; în acest sens metforminul a dovedit efecte anti-tumorale atât prin mecanism indirect (mediat de insulină), cât și prin mecanism direct (inhibarea proliferării și inducerea apoptozei celulelor canceroase).
Rezultate promițătoare au fost constatate cu inhibitorii PARP (polyadenosine diphosphate–ribose polymerase) – inparib și cu glembatumumab vedotin.
Referințe:
Comments
multumesc anticipato de raspuns .
Dupa terminarea chimio- si radioterapiei va urma o reevaluare oncologica pentru a stabili ce e de facut in continuare. Sanatate si aveti incredere intr-o evolutie buna!