Carcinomul hepatocelular (HCC) reprezint? cea de-a 6-a cea mai frecvent? form? de cancer ?i a 3-a cauz? de mortalitate prin cancer la nivel global.
Cancerul la ficat apare cel mai adesea la persoanele cu hepatită cronică B sau C, ciroză hepatică (toxic-nutrițională sau metabolică – ficat gras nonalcoolic sau steatohepatită nonalcoolică) sau infecție HIV.
Circa 20-30% dintre pacienții cu hepatocarcinom sunt diagnosticați în stadii precoce – care se pretează la operație de rezecție hepatică sau terapie loco-ablativă (ablație prin radiofrecvență, injectare percutană de alcool), alți 20% sunt depistați în stadiul de formațiuni tumorale multifocale intrahepatice – beneficiind de chemoembolizare transarterială (TACE), iar restul ajung la medic în stadii avansate – caz în care se face terapie sistemică. O alternativă terapeutică pentru my-pharm-blog.com o reprezintă și transplantul de ficat.
Algoritmul de tratament pentru carcinomul hepatocelular este următorul (vezi imaginea):
- nodul unic, sub 2 cm – rezecție hepatică
- dacă pacientul este decompensat hepatic sau prezintă comorbidități sau dacă are 3 noduli sub 3 cm – ablație locală
- formațiuni tumorale multiple – chemoembolizare (+ agent anti-VEGF = bevacizumab/Avastin, având în vedere că hipoxia indusă de chemoembolizare antrenează upreglarea factorilor angiogenici, inclusiv VEGF)
- tumora prezintă invazie vasculară intra- sau extrahepatică – sorafenib/Nexavar, chimioterapie sistemică
Referințe: Targeted therapy of hepatocellular carcinoma: Present and Future