Martie – luna Cancerului Colorectal

Luna martie este dedicată informarii despre cancerul colorectal, a 3-a cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial.

Riscul unei persoane pe durata întregii vieți de a dezvolta cancer colorectal este de circa 5%. Cele mai multe cazuri de cancer colorectal se dezvoltă prin degenerarea malignă a unor polipi intestinali care prezintă modificări precanceroase. De aici rezultă necesitatea screeningului pentru prezența acestor polipi și îndepărtarea lor endoscopică (polipectomie), intervenție care într-un studiu publicat în NEJM s-a dovedit a reduce cu 53% rata deceselor prin cancer colorectal.

Screeningul pentru cancerul colorectal se face prin testul sângerărilor oculte în scaun (la interval de 1-2 ani după vârsta de 50 ani), tușeu rectal anual (după vârsta de 40 ani) și colonoscopie (la 3-5 ani după vârsta de 50 ani). Supravegherea colonoscopică se face mai frecvent, la 6-12 luni, la pacienții cu risc crescut de cancer colorectal – boli inflamatorii intestinale, polipoză familială. Persoanele cu factori de risc care nu tolerează endoscopia digestivă inferioară pot face colonoscopie virtuală.

Factorii de risc pentru cancerul de intestin gros sunt: istoricul familial de cancer colo-rectal, istoricul personal de polipoză intestinală, bolile inflamatorii intestinale (boală Crohn sau colită ulcerativă), alimentaţia bogată în carne, grăsimi, aditivi alimentari, şi săracă în fibre celulozice, potasiu, fructe şi legume, iradierea, consumul de alcool, constipaţia cronică, disbacteriozele intestinale repetate, colecistectomia, rezecţiile gastroenterale (cresc concentraţia de steroizi biliari la nivelul colonului), ureterosigmoidostomia.

Clinic, semnele și simptomele care pot indica un cancer colorectal sunt: modificarea tranzitului intestinal (alternanță constipație/diaree), sindroamele subocluzive/ocluzive, hemoragia digestivă inferioară, scăderea în greutate.

Tu sau cineva apropiat are peste 50 ani sau cazuri de cancer colorectal în familie? Programează-l la o colonoscopie!

Add comment


Security code
Refresh