Colonoscopia virtuala (colonoscopie-CT) este o procedura imagistica care foloseste comuputer tomografia pentru realizarea unor imagini bi- si tridimensionale ale interiorului colonului si rectului, eliminând astfel durerea, disconfortul si pudoarea asociate colonoscopiei clasice.
Procedura furnizează o reconstrucție 3D a lumenului intestinului gros și poate fi folosită penru screeningul și diagosticul afecțiunilor intestinale – polipi, diverticuli, stricturi, fistule, tumori. Colonoscopia virtuală se poate realiza și folosind imagini achiziționate prin IRM. Metoda depistează leziunile de peste 10mm. Studiile clinice au arătat că 90% dintre leziunile depistate prin colonoscopie clasică pot fi identificate prin colonoscopie virtuală.
Cum se efectuează colonoscopia virtuală
Examinarea colonoscopică virtuală presupune realizarea unor imagini CT ale abdomenului. Astfel, pacientul va fi așezat într-un aparat de CT spiral, inițial în decubit dorsal (așezat pe spate) și apoi în decubit ventral (așezat pe burtă). Aparatul CT va achiziționa secțiuni transversale ale abdomenului prin culisarea mesei către scanner, iar imaginile vor fi ulterior procesate pe computer cu ajutorul unui software special în vederea realizării reconstrucției tridimensionale a suprafeței interne a colonului. Pe durata achiziționării imaginilor, pacientul va fi rugat să își țină respirația pentru a preveni distorsionarea imaginilor.
Procedura se realizează cu substanță de contrast administrată oral (gastrografin). Uneori poate fi necesară administrarea intravenoasă de substanțe de contrast iodate.
Examinarea durează circa 10-20 minute, este nedureroasă, dar iradiantă (în cazul în care se folosește pentru achiziție imageria prin CT). Pe durata explorării nu este necesară sedare, fiind vorba despre un examen CT abdominal. Pacientul poate relua activitatea normală după încheierea procedurii. În măsura în care se depistează leziuni suspecte care necesită colonoscopie convențională pentru diagnosticare, aceasta se va efectua în aceeași zi dacă pregătirea pacientului a fost satisfăcătoare.
Avantaje și dezavantaje ale conoloscopiei virtuale
Colonoscopia virtuală este neinvazivă, nedureroasă și poate evidenția și afecțiuni ale celorlalte organe intraabdominale (fiind vorba despre o scanare completă CT a etajului abdominal). Absența introducerii colonoscopului prin rect și apoi prin tot intestinul gros reprezintă principalul avantaj din prisma pacientului. În plus, la 10% dintre pacienți colonoscopia convențională nu reușește să treacă dincolo de flexura dreaptă (hepatică) a colonului și nu vizualizează cecul, pe când colonoscopia virtuală oferă imagini ale întregului lumen intestinal, de la rect până la valvula ileocecală. Un alt avantaj al colonoscopiei virtuale este că durează mai puțin decât o colonoscopie endoscopică sau o irigografie (clismă baritată).
Dezavantajele colonoscopiei virtuale sunt reprezentate de riscul apariției de reacții alergice la substanța de contrast iodată, doza de iradiere la care este supus pacientul și lipsa posibilității efectuării de biopsii sau gesturi terapeutice (ex. polipectomie). Prin urmare, dacă se identifică leziuni ce necesită biopsie pentru diagnostic de certitudine sau este recomandată rezecție, se va ajunge tot la colonoscopia clasică. O altă limită a colonoscopiei virtuale este că oferă mai puține detalii decât procedura endoscopică, astfel că polipii între 2 și 10 mm pot să nu apară pe imaginile de reconstrucție 3D.
Pregătirea pentru colonoscopie virtuală
Pentru vizualizarea optimă a lumenului intestinal și a leziunilor la acest nivel și pentru evitarea confuziilor de tipul polipi – fecaliți, este nescesară o pregătire riguroasă care să asigure o curățare completă a colonului. Pregătirea constă în regim hidric în ultimele 24 ore (apă, ceai, supă, suc de fructe; se permite o masă de carne până la prânzul din ziua anterioară) și Fortrans în dupăamiaza care precede examinarea. Se dizolvă 4 plicuri de Fortrans în 4 litri de apă rezultând o soluție pe care pacientul trebuie să o consume lent, pe durata a 4-6 ore; soluția de Fortrans va determina scaune multiple, diareice, ultimele dintre ele apoase. Pentru creșterea tolerabilității consumului soluției de Fortrans și astfel a complianței pacientului la pregătirea colonului (care este esențială pentru succesul investigației) se recomandă consumul unor sucuri de fructe (lămâie, grapefruit) după/concomitent cu ingestia purgativului. Seara la ora 21 se consumă soluția de gastrografin 60 ml cu 250 ml apă. Cu 2-3 ore înaintea examinării se mai pot recomanda și laxative (Dulcolax, supozitoare) și o clismă evacuatorie.
Privitor la dieta din ziua precedentă, sunt interzise brânzeturile, carnea grasă, laptele, fructele și legumele proaspete, alimentele bogate în fibre, sucul de portocale, roșii sau prune.
Tot pentru optimizarea imaginilor lumenului intestinal, înaintea examinării se va efectua o insuflare de aer pentru distensia colonului (CT pneumocolon). Insuflarea aerului se face cu ajutorul unui tub care se introduce prin rect, cu administrarea prealabilă a unui spasmolitic.
Indicații ale colonoscopiei virtuale
Deși teoretic ar putea reprezenta un substituent al colonoscopiei endoscopice, acuratețea redusă în identificarea leziunilor de sub 10 mm, iradierea la care este supus pacientul și absența posibilității de biopsie sau gesturi terapeutice limitează utilizarea clinică a colonoscopiei virtuale:
- supravegherea polipilor suspecți
- screeningul polipilor și cancerului colorectal
- evaluarea pacienților care prezintă stenozelor colonice (dincolo de care colonoscopul nu poate trece)
- evidențierea concomitentă a altor leziuni extracolonice (exemplu adenopatii, metastaze, anomalii vasculare)
- investigarea sângerărilor digestive inferioare
- explorarea cauzei unui sindrom de malabsorbție cronică
- monitorizarea evoluției leziunilor în bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulcerativă)
Comments