Numit ?i “colesterol r?u”, here cheap LDL-colesterolul este acea frac?iune lipidic? implicat? în procesul de aterogenez? (formarea pl?cilor de aterom).
LDL-C (liproproteinele cu densitate mică) are rolul de a transporta colesterolul de la ficat la țesuturi, unde acesta este folosit pentru diverse procese biologice (sinteza de membrane, hormoni). În circulație, particulele de LDL transportă colesterol și la pertele arterial, unde pot fi oxidate sub acțiunea radicalilor liberi și încorporate în macrofage, declanșându-se astfel procesul de aterogeneză. Prin urmare, o valoare ridicată a LDL-colesterol este un factor negativ, reflectând un risc crescut de ateroscleroză. Dintre toate fracțiunile profilului lipidic, LDL-C este considerat cel mai important predictor pentru riscul cardiovascular.
Valori normale și interpretarea LDL-Colesterolului
În ceea ce privește valorile normale ale LDL-C, trebuie știut că intervalul normal pentru concentrația LDL depinde de riscul cardiovascular al pacientului. Pentru evaluarea riscului cardiovascular puteți evalua prezența fiecărui factor în parte sau puteți folosi unul dintre scorurile de risc disponibile online.
Astfel, ținta LDL este:
- sub 160 mg/dl pentru pacienții cu risc cardiovascular scăzut (care au doar 1 singur factor de risc cardiovascular)
- sub 130 mg/dl pentru cei cu risc cardiovascular moderat (care asociază 2 sau mai mulți factori de risc cardiovascular)
- sub 100 mg/dl pentru cei cu risc cardiovascular înalt (care au deja afectare a organelor țintă)
- sub 70 mg/dl pentru cei cu risc cardiovascular foarte înalt (care au avut deja un eveniment cardiovascular major – infarct, AVC - și care asociază factori de risc cardiovascular majori – diabet zaharat, hipertensiune necontrolată, fumat)
Pentru un adult tânăr, putem spune că nivelul LDL-C normal este sub 130 mg/dl și optim sub 100 mg/dl, valorile între 130 și 160 mg/dl sunt borderline (înalt normale) iar cele peste 160 mg/dl sunt asociate cu un risc cardiovascular crescut. Valorile LDL-C pot fi ușor crescute la gravide.
Valorile mai scăzute ale LDL-C nu constituie o problemă și pot fi întâlnite în cazul unui tratament hipolipemiant eficient, în hipertiroidism, ciroza hepatică, boli inflamatorii, boli acute (inclusiv infecții) sau anomalii genetice în metabolismul lipoproteinelor.
Pe lângă concentrația crescută a LDL, cercetări recente au arătat că și dimensiunea particulelor de LDL contează: astfel, prezența unor particule mari de LDL sunt asociate cu o progresie mai lentă a aterosclerozei decât particulele LDL mici.
Cum se determină LDL-Colesterolul?
Deși există și metode directe de determinare a LDL-C, acestea sunt disponibile doar în anumite laboratoare și dozările curente se fac indirect (pe baza cantității de colesterol transportat de fiecare particulă lipidică) – folosind rezultatele celorlalte fracțiuni lipidice, putem calcula valoarea LDL-C după formula Friedewald: LDL = Colesterol total – HDL – Trigliceride/5 (dacă concentrația lor este exprimată în mg/dl, sau *0.45 dacă este exprimată în mmoli/l). Limitele acestei metode sunt reprezentate de necesitatea de repaus alimentar cu 12-14 ore înainte și imposibilitatea aplicării dacă trigliceridele sunt peste 400 mg/dl (caz în care se folosește o formulă modificată LDL = Colesterol total – HDL – 0.16*trigliceride).
Când trebuie efectuată determinarea LDL-Colesterolului?
Determinarea LDL-C se recomandă persoanelor sănătoase pentru screeningul riscului cardiovascular și pacienților cu dislipidemie aflați sub tratament hipolipemiant.
Cum poate fi scăzut nivelul LDL?
Prima etapă în scăderea nivelul LDL-C este modificarea stilului de viață – dietă săracă în grăsimi și dulciuri rafinate, renunțarea la fumat, controlul hipertensiunii arteriale și al diabetului zaharat. Dacă aceste măsuri nu asigură scăderea dorită a LDL-colesterolului, este necesară prescrierea unei medicații hipolipemiante – cel mai frecvent o statină (atorvastatina și rosuvastatina sunt cele mai eficiente în scăderea LDL-C). Având în vedere că doar particulele oxidate de LDL inițiază procesul de ateroscleroză, s-a afirmat că administrarea de antioxidanți ar ptea fi benefică, deși rezultatele sunt echivoce.
Referințe: More evidence for lowering LDL to below 70, TheHeart
Citește despre HDL-Colesterol sau colesterolul bun aici.