Evaluează-ți starea de sănătate online

Una dintre tendin?ele moderne în medicin? este stratificarea pacien?ilor în categorii de risc în func?ie de prezen?a ?i severitatea anumitor factori.

Stilul de viață, alimentația, istoricul medical personal sau familial, prezența anumitor semne clinice sau valoarea unor stop-alcoholism-meds.com pot fi folosite ca parametri prognostici pentru anumite afecțiuni. Actualmente există multiple instrumente pentru evaluarea riscului de a dezvolta anumite boli, pe baza unor algoritmi verificați prin studii epidemiologice (cum este scorul Framingham sau modelul FRAX).

Calculează-ți riscul de boli cardiovasculare

Scorul Framingham estimează riscul producerii unui accident coronarian în următorii 10 ani, pe baza a 6 factori de risc majori: sexul, vârsta, nivelul colesterolului total, statusul de fumător/nefumător, valoarea tensiunii arteriale sistolice și a HDL-C. Scorul a fost realizat în cadrul programului NCEP – ATP III (National Cholesterol Education Program - Adult Treatment Panel III). Calculatorul online pentru scorul Framingham este disponibil aici și aici (versiunea în limba română).

Algoritmul SCORE este un sistem de evalurea a riscului cardiovascular derivat din algoritmul Framingham și adaptat țărilor europene.

Alte instrumente calculează și alte scoruri: PROCAM și Pocock.

HeartScore este un instrument care ajută clinicienii în optimizarea reducerii riscului cardiovascular al pacienților, fiind varianta electronică interactivă a graficelor de risc SCORE. Versiunea în limba română este disponibilă aici.

Life’s Simple 7 este o campanie derulată de AHA care constă în evaluarea online a sănătății cardiovasculare în 7 pași și generarea de sfaturi pentru optimizarea stării de sănătate.

Calculează-ți riscul de osteoporoză

Modelul FRAX (WHO Fracture Risk Assesment Tool) este un instrument online dezvoltat de dr. John A. Kanis (profesor emerit la Universitatea din Sheffield) sub egida OMS care evaluează riscul pacienților de osteoporoză. Instrumentul de evaluare a riscului de osteoporoză cuprinde atât criterii clinice (vârstă, sex, istoric de fumat, fracturi, boli reumatismale, corticoterapie), cât și paraclinice (densitatea minerală osoasă la nivelul colului femural). Modelul FRAX este inclus în ghidurile actuale de bună practică clinică (GCP – good clinical practice) pentru osteoporoză. Instrumentul poate fi accesat aici.

Pentru evaluarea riscului de fracturi osteoporotice se poate folosi calculatorul QFracture.

Riscul de tromboză venoasă

Puteți calcula riscul de tromboembolism pulmonar cu ajutorul QThrombosis.

Riscul de diabet zaharat

Diabetes PHD (Personal Health Decisions) este un instrument oferit de ADA (American Diabetes Association) pentru evaluarea riscului de diabet și a complicațiilor diabetului.

QRISK și QDScore sunt două instrumente dezvoltate de QIntervention care estimează riscul de boli cardiometabolice (diabet zaharat, boală cardiovasculară sau accident cerebrovascular) pe următorii 10 ani și arată cum poate fi modificat acest risc în cazul renunțării la fumat, scăderii în greutate, combaterii hipertensiunii arteriale și a dislipidemiei. Totodată estimează riscul de apariție a efectelor adverse la administrarea statinelor. Cele două instrumente sunt disponbile aici.

Riscul de deces la fumători

Smoking risk calculator oferă o estimare cu privire la numărul de ani pe care un fumător îi pierde datorită fumatului. Fumatul este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar și cancerul de vezică urinară. Instrumentul este disponibil aici.

Un instrument care oferă mai multe detalii despre riscul individual legat de fumat este oferit de smokefree.gov.

Riscul de cancer

Sub motto-ul „Fă un test de 5 minute acum. Răspunsurile te pot proteja pentru mai târziu împotriva cancerului”, Societatea Americană pentru Cancer derulează proiecul The Great American Health Check, care constă în parcurgerea online a unui chestionar cu întrebări despre istoricul personal, obiceiuri alimentare, activitatea fizică, prezenţa sau absenţa unor factori de risc generali (sex, rasă) sau specifici (consum de alcool sau fumat) pentru cancer. La finalul testului ți se oferă un plan de acţiune personalizat, cu sfaturi privind modificările pe care trebuie să le întreprinzi în stilul de viaţă şi în dietă, precum şi cu privire la consulturile medicale şi screeningurile care sunt recomandate pentru profilul tău.

Instrumentul poate fi accesat aici. O să aveți nevoie de 2 instrumente de conversie:

  • kg în lbs > click aici
  • cm în feet şi inch > click aici

Riscul legat de hipertensiunea arterială

American Heart Association (AHA) a creat un instrument online care apreciază riscul de boli cardiovasculare, AVC, boală renală și deces în funcție de valorile tensiunii arteriale. Calculatorul este disponibil aici.

Riscul de cancer pulmonar, mamar, pancreatic, gastric, colorectal, prostatic

Pe baza studiului CARET (Carotene and Retinol Efficacy Trial), cercetătorii de Memorial Sloan-Kettering Cancer Center și de la Fred Hutchinson Cancer Research Center au dezvoltat un instrument de predicție pentru riscul unui fumător de a dezvolta cancer pulmonar în următorii 10 ani pe baza sexului, vârstei, istoricului de fumat și expunerii la azbest. Instrumentul poate fi accesat aici.

Aceleași instituții au dezvoltat și calculatoare online pentru riscul de cancer de vezică urinară, de sân, colorectal, endometrial, de pancreas, melanom,  renal, gastric, prostatic, sarcom sau tumori GIST.

Alte instrumente online

Atenție! Estimarea riscului de a dezvolta  o boală prin instrumentele menționate mai sus nu se pot substitui evaluării efectuate în urma unui consult medical.

Comments  

# George 2017-01-08 18:57
Buna ziua . Ma numesc George , am 55 de ani si in urma cu circa o luna am vazut in zona gatului o umflatura ca o mica nuca sub ''marul lui Adam '' . nu ma deranjeaza dar imi este teama ca in urma am urmat un tratament de radio terapie si chimio terapie pentru o tumoara lateralo-cervic ala. Ce pot face? Ce sfat imi da-ti ? Sa fi recidivat dupa tratament tumoara mutandu-se in zona gatului ? Cu stima .
Reply | Reply with quote | Quote
# TOLOVEANU 2015-02-06 13:02
scor framingham 9 ce inseamna?
Reply | Reply with quote | Quote
# myMED.ro 2015-02-15 10:48
Un scor de 9 inseamna un risc sub 1% de a dezvolta un infarct in urmatorii 10 ani.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh