Interacțiuni alimentare și medicamentoase ale acenocumarol (Sintrom, Trombostop)

Anticoagulantele sunt medicamente folosite pentru prevenirea formarii de cheaguri de sânge la pacientii cu risc trombotic – fibrilatie atriala, trombofilie, anevrism, tromboza venoasa profunda sau embolie pulmonara, cardiomiopatie dilatativa sau prezenta de valve artificiale.

Ele sunt cunoscute adesea ca medicamente care subțiază sângele și împiedică formarea de cheaguri. Atunci când administrăm anticoagulante, asigurăm pe de o parte prevenția trombozelor, însă ne asumăm și un risc de hemoragie. Acest echilibru între sângerare și tromboză poate fi influențat de interacțiuni cu diferite medicamente sau alimente.

Cele mai folosite anticoagulante orale sunt warfarina (în SUA) și acenocumarol (Trombostop, Sintrom), care necesită monitorizare periodică prin INR (această monitorizare nu este necesară la anticoagulantele noi).

La pacienții aflați sub tratament anticoagulant oral cu Sintrom sau Trombostop apariția unui eveniment trombotic sau hemoragic poate fi legat de un deficit sau exces de anticoagulare, uneori ca urmare a unei interacțiuni medicamentoase sau alimentare.

Să vedem care ar fi posibilele interacțiuni ale anticoagulantelor orale de tipul anti-vitaminelor K, cum este și acenocumarol.

Alimentele bogate în vitamina K pot scade eficiența anticoagulantelor, expunând pacientul la risc de tromboză – varză, brocolli, spanac, andive, conopidă, napi. Excesul de alcool poate influența și el eficiența anticoagulantelor și valoarea INR: etilismul acut are efect inhibitor enzimatic iar consumul cronic efect inductor enzimatic.

Medicamentele pot interfera cu metabolizarea anticoagulantelor (prin efect inductor sau inhibitor enzimatic), prin efect aditiv asupra coagulării sau prin competiție pentru calea de metabolizare hepatică. Inductoarele enzimatice accelerează metabolizarea anticoagulantelor și scad eficiența anticoagulării, expunând pacientul la risc de tromboză, pe când inhibitoarele enzimatice scad metabolizarea lor, cresc efectul anticoagulant și expun pacientul la risc de sângerare.

  • Medicamente care pot amplifica efectul anticoagulantelor, crescând riscul de hemoragie: cimetidină, amiodaronă, antiagregante plachetare, ciprofloxacin, fluvoxamină, ketoconazol, fluconzol, miconazol, norfloxacin, ofloxacin, rofecoxib, gemfibrozil, clofibrat, nicardipină, antiinflamatoare nestedoiene, pioglitazonă, sulfonamide, antiretrovirale, cotrimoxazol (trimetoprim-sulfametoxazol), tetraciclină.
  • Medicamente care pot diminua eficiența anticoagulantelor, crescând riscul de tromboză: carbamazepină, fenobarbital, rifampicină, griseofulvină, aminoglutetimid, colestiramină, sedative, antihistaminice.

Și vitaminele A, E și C în doză mare pot produce tulburări de coagulare.

Consultați medicul dvs curant sau farmacistul atunci când vreți să luați un medicament nou și vă aflați sub tratament anticoagulant! Detalii despre interacțiuni găsiți și în prospectul medicamentelor sau într-o agendă medicală.

Add comment


Security code
Refresh