Trombofilia

Trombofilia caracterizeaza o serie de stari de hipercoagulabilitate, care predispun la formarea de tromboze intravasculare (cheaguri de sânge).

Prezenţa unui defect ereditar la nivelul sistemului hemostatic (coagulare – fibrinoliză), alături de un factor de risc adiţional (fumat, utilizare de contraceptive orale, ateroscleroză, stază venoasă) predispune la declanşarea procesului trombotic. Circa 5-8% din populaţia generală poate avea o anomalie a coagulării, însă nu toţi dezvoltă complicaţii trombotice.

Nu există un tratament specific pentru trombofilie, însă un pacient cu istoric de episoade recurente de tromboză are indicaţie de anticoagulare cronică, în scop profilactic.

Cauze ale trombofiliei

1. dobândite – condiţii permanente sau temporare care realizează un status procoagulant

a. risc mare de evenimente trombotice

  • sindrom antifosfolipidic (anticorpi anticardiolipinici, anticorpi anti-β2 glicoproteina I, anticorpi protein-antifosfolipid – denumiţi clasic lupus anticoagulant)
  • trombocitopenia indusă de heparină
  • hemoglobinuria paroxistică nocturnă

b. risc mic-mediu de evenimente trombotice

  • imobilizare prelungită (după intervenţii chirurgicale ortopedice, urogenitale, abdominale, pacienţi cu sechele neurologice, politraumatizaţi)
  • sarcina
  • sindrom nefrotic (pierderea cronică de albumină prin urină determină o creştere a sintezei hepatice de proteine, inclusiv factori de coagulare)
  • hiperestrogenemie
  • contraceptive orale
  • fumat
  • boli neoplazice (cresc riscul trombotic prin fenomen paraneoplazic al factorilor coagulării sau trombocitelor sau datorită tratamentului chimioterapic)
  • insuficienţă cardiacă (favorizează tromboza prin stază venoasă sistemică)
  • traumatisme şi fracturi (determină eliberarea unor cantităti mari de tromboplastină tisulară, cu declanşarea consecutivă a coagulării)
  • hipervâscozitate sangvină (prin hipercelularitate – policitemia vera, leucemii sau hiperproteinemie – mielom multiplu, macroglobulinemia Waldenstrom)
  • obezitate
  • tratament cu anticoncepţionale orale (scade concentraţia proteinei S), anticoagulate injectabile – heparina nefracţionată (scade nivelele de AT III), anticoagulante orale – acenocumarol, warfarină (scade nivelele de proteină C şi S) sau citostatice.
  • insuficienţă venoasă cronică (IVC)
  • zboruri lungi cu avionul

2. congenitale – condiţii ereditare de hipercoagulabilitate

a. hiperactivitate a coagulării (forme frecvente, severitate crescută)

  • factorul V Leiden (5% din populaţie este heterozigotă pentru FVL) – anomalie a factorului V al coagulării care îi conferă rezistenţă la acţiunea proteinei C
  • mutaţii ale protrombinei (G20210A, 5’UTR)
  • deficit de proteină C sau S
  • deficit de antitrombină III
  • hiperhomocisteinemie (mutaţie a MTHFR – metilentetrahidrofolat reductaza sau deficit de vitamină B6, B12 sau acid folic)
  • siclemie

b. deficit al sistemului anticoagulant (forme rare, severitate scăzută)

  • deficit de antitrombină III
  • deficit de proteină C
  • deficit de proteină S
  • anomalii ale plasminogenului sau fibrinolizei

Istoric

În 1856, Rudolf Virchow a descris elemente patogenice implicate în declanşarea procesului trombotic. La mai mult de 100 ani a fost identificată şi prima formă de trombofilie – deficitul de antitrombină (1965). Au urmat deficitul de proteină C (1981) şi deficitul de proteină S (1984). Factorul V Leiden, rezistent la acţiunea proteinei C activată, a fost raportat pentru prima dată în 1994. În 1996 a fost evidenţiată şi mutaţia protrombinei.

Patogeneza procesului trombotic

Tromboza intravasculară apare în contextul celor 3 factori descrişi ca triada lui Virchow: leziune endotelială, stază sangvină şi hipercoagulabilitate. Leziunea endotelială (ateroscleroză, hiperhomocisteinemie, fumat) este elementul patogenic principal în tromboza arterială (care determină ocluzie arterială cu ischemie şi infarct tisular): ca urmare a alterării sarcinii electrice pe versantul intern al endoteliului vascular, are loc agregarea şi activarea plachetară, care va iniţia formarea trombusului fibrinoplachetar (trombus alb). În tromboza venoasă, plachetele joacă un rol minor, elementul patogenic principal fiind reprezentat de staza sangvină.

Stările de hipercoagulabilitate ereditare prin hiperactivare a coagulării, deficit al mecanismelor anticoagulante sau fibrinolitice au un rol major în patogeneza procesului trombotic la populaţia pediatrică. Un alt element caracteristic copiilor este localizarea trombozelor cu predilecţie în teritoriul venos. Deficitul de metabolizare şi inactivare hepatică a factorilor coagulării este un important factor de risc trombotic la pacienţii cu suferinţe hepatice sau la prematuri.

Semne și simptome de trombofilie

Cele mai frecvente manifestări clinice ale trombofiliei sunt tromboza venoasă profundă (TVP) şi tromboembolismul pulmonar (TEP), care alcătuiesc împreună tromboembolismul venos (TEV).

Tromboza venoasă profundă (TVP) apare prin formarea unui tromb intravascular, de obicei la nivelul venelor membrelor inferioare şi se caracterizează prin durere, tumefacţie şi eritem local. Datorită procesului inflamator şi afectării valvelor venoase, după vindecare poate persista un grad redus de edem local cu senzaţia de greutate în picioare – simptomatologie sugestivă pentru sindromul post-trombotic. Trombul se poate desprinde de peretele vascular şi poate migra (embolie) până la nivel pulmonar. Astfel apare trombooembolismul pulmonar (TEP), care, în funcţie de mărimea şi localizarea embolului, poate avea un debut brusc cu dispnee (dificultate la respiraţie), durere toracică, palpitaţii sau chiar colaps circulator, şoc şi stop cardiac. Tromboza venoasă poate apărea însă şi în alte teritorii venoase: din creier (tromboza de sinus cavernos), din ficat (tromboza de venă portă sau de vene hepatice), din intestin (tromboza mezenterică), din rinichi (tromboză de venă renală) sau din membrele superioare.

Nu există încă suficiente dovezi pentru a stabili dacă trombofilia creşte şi riscul de tromboze arteriale, care stau la baza producerii infarctului miocardic, atacului vascular cerebral sau altor infarcte tisulare (mezenteric, renal).

Pacientele cu trombofilie pot avea pierderi recurente de sarcină sau complicaţii precum restricţie de creştere intrauterină (RCIU), preeclampsie sau abruptio placentae.

Diagnosticul trombofiliei

Testele pentru diagnosticarea trombofiliei includ: hemoleucogramă, frotiu de sânge periferic, timp de protrombină, timp parţial de tromboplastină, timp de trombină, timp de reptilază, lupus anticoagulant, anticorpi anti-cardiolipinici, anticorpi anti-β2-glicoproteina I, factorul V Leiden, fibrinogenemie, homocisteinemie, depistarea mutaţiilor protrombinei.

Nu trebuie efectuate toate aceste teste concomitente, ci recomandarea lor trebuie făcută în funcţie de raţionamentul clinic. Părerile sunt divergente în ceea ce priveşte testarea pentru trombofilie a fiecărui pacient cu un episod trombotic nejustificat. Actualmente, indicaţiile acceptate de screening sunt tromboembolismul recurent, tromboza cu localizare atipică (spre ex. în venele hepatice – sindromul Budd-Chiari) sau istoricul familial. Pierderile recurente de sarcină sunt de asemenea, din ce în ce mai des, indicaţie de screening pentru trombofilie. Testarea pentru anomalii ale coagulării la pacienţii cu tromboze arteriale se face doar în cazul pacienţilor foarte tineri (în special când evenimentul trombotic a fost precipitat de fumat sau utilizarea de contraceptive orale) sau în cazul unui eşec de revascularizare datorită reocluziei rapide.

Istoricul familial este foarte evocator pentru orientarea diagnosticului, având în vedere că majoritatea anomaliilor coagulării au o transmitere autosomal dominantă (cu excepţia hiperhomocisteinemiei şi deficitului calitativ de plasminogen).

În evaluarea paraclinică, nu trebuie neglijat faptul că unele teste care explorează sistemele coagulării şi anticoagulării sunt afectate de răspunsul de fază acută care însoţeşte procesul trombotic. Apare astfel o creştere a nivelurilor plasmatice ale fibrinogenului, factorilor V, VIII, X şi FvW. Aceştia sunt reactanţi de fază acută, nivelurile lor putând fi ridicate şi în alte leziuni inflamatorii. Factorul tisular este un marker mai fidel pentru procesele trombotice, nivelurile sale fiind crescute fie ca urmare a unei leziuni endoteliale, fie ca urmare a stimulării producţiei sale endoteliale de către IL-1, homocisteină, toxine sau TNF. Testul ADN pentru diagnosticulrezistenţei la proteina C activată nu este influenţat de răspunsul de fază acută.

Comments  

# Ana maria puica neac 2015-12-03 13:52
Buna ziua! Am soțul diagnosticat cu Tromboflebita genetica!im doresc un copil. Vreau sa îmi Spune-ți daca boala se transmite si copilului! Va multumesc!
Reply | Reply with quote | Quote
# Irina G 2015-06-12 18:05
Buna ziua,

Daca trombofilia a aparut ca urmare a unui zbor lung cu avionul si a dus la piederea sarcinii, exista sanse ca acest episod sa se repete intr-o noua sarcina? Mai ales daca nu voi mai calatori cu avionul? De-abia dupa pierderea sarcinii am fost trimisa sa fac analizele de trombofilie.

Va multumesc.
Reply | Reply with quote | Quote
# Lorena 2014-09-29 09:54
Buna ziua. Am facut si eu o analiza de mthfr in care imi apare ca sunt heterozigota cu mutatia genei A1298, am trombocitele 134 de mii, mentionez ca si tatal meu le are la fel de scazute,am facut analizele de trombofilie factorul leiden antitrombina III, proteina c si proteina s si sindromul antifosfolipidi c. Mi a iesit proteina s scazuta cu 10 unitati iar anticuagulantul lupic pozitiv. Sunt insarcinata in 12 saptamani. mentionez ca nu am avut pierderi de sarcina nu am avut probleme niciodata doar am un inceput de varice. Ce sa fac? Va rog sfatuiti-ma nu stiu daca sa ma apuc sa fac clexane sau nu. Multumesc frumos.
Reply | Reply with quote | Quote
# Florina 2014-07-11 22:12
Buna seara!Mi s-a recomandat sa fac Teste de Trombofilie in Laboratorul de la Fundeni.Spuneti -mi va rog ce costuri implica aceste teste???Va multumesc!!Mult a sanatate tuturor.
Reply | Reply with quote | Quote
# Monica 2014-05-27 19:55
Am 35 de ani , sunt diacnosticata cu trombofilie , am tratament cu sintrom. In ultimul timp am dureri toracice , daca stau mail mult de o ora in picioare am dureri de spate. Sunt fumatoare dar nu iau anticonceptiona le ce ati putea sa imi recomadati . Multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# CLAUDIA L 2013-07-23 09:03
Va multumesc pentru raspunsul d-voastra !
-MTHFR si PAI 1 sunt homozigot alopecia poate fi unul dintre simptomele trombofiliei, in fiecare an dupa prima nastere aveam episoade de alopecie , pana la cea de a doua sarcina cand am inceput tratamentul cu innohep.
MULTUMESC !
Reply | Reply with quote | Quote
# CLAUDIA L 2013-07-19 12:47
Am fost diagnosticata cu trombofilie , mutatiile fiind PAI 1 si MTHFR, pe timpul sarcinii am facut innohep 3500 initial si dupa analiza d-dimeri am modificat la 4500. Am nascut cu bine , dar acum la 7 saptamani au reaparut si migrenele (eu aveam migrene regulat inainte de a descoperii trombofilia, dar in timpul sarcinii cand am facut innohep nu am avut nici un episode de migrene). -
-Are legatura migrenele cu trombofilia?
-Trebuie sa fac ceva tratament ? (momentan numai sunt cu tratament)
-In timpul primei sarcini (cand nu stiam de trombofilie) mi-a cazut parul fff tare avand o alopecie aerate extinsa au legatura una cu alta ?
MULTUMESC !
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2013-07-20 17:21
Migrenele pot fi un simptom de trombofilie. Decizia de tratament depinde de istoricul de tromboze, daca sunteti heterozigota sau homozigota pentru mutatiile MTHFR si PAI 1, precum si de alti factori de risc - adresati-va medicului hematolog!
Reply | Reply with quote | Quote
# GABRIELA 2012-12-06 18:07
Sunt diagnosticata cu trombofilie, acum 2 ani adica in 201o am avut un avc ischemic cerebral, anul trecut am nascut 2 copii gemeni sanatosi sper. Va rog spuneti mi daca trebuie sa iau legatura cu vre-un hematolog? Sunt din Iasi. Acum sunt sub supravegherea unui neurolog iau tratament cu sermion ,trombex acid folic,simvacard si cateodata cind mai am bani iau milgama si laptisor de matca ce ar putea sa-mi mai dea si medicul hematolog? .Sau asa trebuie sa fiu luata in evidenta. Precizez ca NU FUMEZ si nici nu am incercat vreodata,cind am facut avc-ul luam duphaston prescris ptr. fibron,iar la analize mi-a iesit factorul v Leiden mutatia genetica =MTHFR C677T-Heterozig ota. Am acum 3 copii de la Bunul Dumnezeu, primul s-a nascut natural iar gemenii prin cezariana ;ma intreb si copii mei pot avea acest lucru?! Posibilitatile noastre materiale sunt putin spus modeste,cum as putea face aceste analize la toti 3! Ptr. mine m-au costat o avere cind le-am facut si acum mai platesc datorii Stie cineva daca pot sa le fac undeva gratuit? daca nu, DUMNEZEU sa ne aiba in paza SA! Va multumesc anticipat!
Reply | Reply with quote | Quote
# simona 2012-12-03 18:34
buna seara.eu am tromboza si am tratament 6 luni cu warfant,nu prea iese bine INR creste greu ultima data am avut 1,58.este posibil sa am si trombofilie?sau deja am si dupa am facut tromboza?urmeaz a sa ma duc in tara sa fac mai multe investigatii ca doctorii de aici mi-au spus doar de tromboza si tare mi-e frica sa nu ma agravez mai tare.va multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# mihalache marcel 2012-11-20 06:36
Buna m-ar interesa daca se face undeva an tara testul de trombofilie gratuit,si daca da unde, m-ar interesa :Proteina C ,Proteina S ,Antitrombina 3 ,Factor V Leyden , Factor II 20210 , Anti cardiolipidici. Multumesc anticipat astept raspuns daca este,si multa sanatate tuturor.
Reply | Reply with quote | Quote
# Roxana 2012-08-11 05:54
Buna ziua, am avut o sarcina oprita din evolutie la 8 saptamani. Pentru a afla daca am trombofilie trebuie sa fac MTHFR - C6775 ? Sau sunt suficiente analizele de la - 1298 C Fundeni?
Reply | Reply with quote | Quote
# Adela 2012-08-01 15:29
Buna ziua! As dori sa stiu care sunt analizele ce depisteaza trombofilia. Mentionez ca am avut o sarcina cu probleme (placenta praevia), iar pe sarcina au aparut mici formatiuni fibromatoase la nivelul uterului. Nu mi s-au indicat analize suplimentare, dar, dupa nastere, din cate am mai citit, mi-am dat seama ca m-as putea confrunta cu aceasta afectiune. Va multumesc.
Reply | Reply with quote | Quote
# Dana Thelen 2012-07-10 09:34
Buna ziua,
anul trecut in noiembrie am facut o ruptura de muschi gamba picior drept. Am stat partial imobilizata aproape 2 saptamani. Dupa aceasta perioada am facut o TVP si o embolie pulmonara bilaterala. De atunci, decembrie 2011 si pana in prezent am urmat tratament anticoagulant cu Marcumar ( precizez ca locuiesc in Germania ). Tratamentul mi-a fost prescris de medicul hematolog la iesirea din spital pentru o perioada de minim 6 luni , impreuna cu purtarea unui ciorap de compresiune gr II in aceasta perioada. Acum la controlul de 6 luni am repetat toate investigatiile necesare ( probe sange si echo venoasa ) si mi s-a spus ca sunt OK si pot renuntat la Marcumar si la purtarea ciorapului de compresie. In schimb , medicul meu de familie, care este si cardiolog, mi-a recomandat purtarea ciorapului compresiv inca 6 luni pentru prevenirea unui sindrom post trombotic. Ce ar trebui sa fac ? Si in ce consta riscul acestui sindrom post trombotic ? Precizez ca sunt nefumatoare si nu folosesc anticonceptiona le. Am varsta de 45 ani si inafara de hipotiroidie pentru care iau de 15 ani , hormon dimineata, nu sufar de nicio alta boala.
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat.
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-07-11 18:43
Purtarea in continuare a ciorapilor compresivi este chiar recomandata. Sindromul post-trombotic este o complicatie pe termen lung a trombozei venoase profunde care consta in durere sau furnicaturi la nivelul piciorului, senzatia de picior greu, edem sau dermatita de staza. Aceste simptome sunt legate de insuficienta venoasa, apar in conditii de stat prelungit in picioare sau dupa mers si se amelioreaza la repaus sau la ridicarea picioarelor.
Este important ca de-acum incolo sa evitati factorii care pot favoriza un nou cheag de sange in sistemul venos.
Sanatate!
Reply | Reply with quote | Quote
# mihai ileana-liliana 2012-06-01 15:05
buna ziua am avut un frate care a fost diagnosticat cu aceasta boala trombofilie si medici ne-au spus ca este ereditara,imi puteti spune daca exista sansa sa am si eu aceasta boala sau unul din copii sau nepotii. va multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-06-01 15:57
Da, trombofilia include o serie de anomalii ereditare ale coagularii care pot fi transmise in familie. Puteti fi chiar purtatorul unei astfel de mutatii fara a avea semne de boala, de aceea ar fi bine sa va testati si dvs. Numai bine!
Reply | Reply with quote | Quote
# dana 2012-05-23 07:27
Am pierdut 2 sarcini si am facut analize si am fost diagnosticata cu trombofilie.Ce tratament pot sa fac pentru a vindeca boala?Oare mai pot avea copii?
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-05-23 15:27
Da puteti avea o sarcina normala pe care sa o duceti la capat cu succes, trebuie doar sa o urmariti mai atent si sa va adresati medicului ginecolog/hemat olog pentru stabilirea oportunitatii tratamentului anticoagulant. Numai bine!
Reply | Reply with quote | Quote
# grigorina 2012-05-21 08:02
am fost diagnosticata tot cu mutatia mthfr a 1298 c hetero-dupa 4 sarcini pierdute la 2 medici diferiti si incercind cu tratament clexane 0.2 ml /zi aspenter 1/zi si acid folic 5mg tot s-a oprit din evolutie la aceasi perioada aprox 8 sapt. acum astept sa-mi revina menstruatia din nou si dupa vreo 3-4 luni cica mai pot incerca. dar mi-e frica ca o sa pierd din nou. ce sperante mai am...
Reply | Reply with quote | Quote
# marina 2012-04-06 06:25
buna ziua.in urma cu 4 ani am fost operata de chist ovarian dermoid,in urma operatiei am facut tromboflebita severa.intrebar ea mea ar fi dak asta poate fi o problema in sarcina?am 24 ani si sunt insarcinata in 20 sapt,de cateva zile am piciorul stang mai tare,dureros si umflat ,credeti ca ar fi aceasta o cauza de tromboza venoasa profunda?ce ar trebui sa fac si cui sa ma adresez?v multumesc anicipat
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-04-06 16:41
Episodul de tromboza venoasa dupa operatia de chist ovarian ar fi putut constitui un semn ca aveti o tendinta de hipercoagulabil itate a sangelui (lafel de bine cum ar putea fi si doar o complicatie postoperatorie) .
Sarcina in sine reprezinta si ea o stare favorizanta pentru formarea cheagurilor de sange, ceea ce ar putea scoate la iveala o predispozitie la hipercoagulabil itate a dvs.
Dupa descrierea dvs este foarte probabil sa fi dezvoltat o tromboza venoasa profunda, adresati-va de urgenta medicului care va urmareste sarcina!
Reply | Reply with quote | Quote
# Mamica 2012-03-06 10:45
Eu am FVL hetero si A1298C hetero, cu tratamentul corespunzator si cu monitorizare mai atenta a sarcinii acum sunt mamica unei fetite minunate, perfect sanatoase!
Reply | Reply with quote | Quote
# MHA2012 2012-03-04 07:14
Dar cu tratament se poate duce sarcina pana la capat?
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-03-04 10:23
Cu siguranta da, doar ca sarcina trebuie urmarita mai indeaproape.
Reply | Reply with quote | Quote
# MHA2012 2012-03-03 05:48
Buna ziua
Recent am facut analiza de trombofilie si am aflat ca am mutatia A1298C. Am 28 de ani si doresc sa am un copil. Mentionez ca pana in prezent nu am avut nicio sarcina sau avort. De 6 luni incerc sa raman insarcinata, dar fara succes. As dori sa stiu daca trombofilia poate influenta acest lucru.
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-03-03 07:38
Este foarte probabil ca trombofilia sa ingreuneze obtinerea unei sarcini la dvs, adresati-va unui ginecolog cu experienta sau hematologului care v-a diagnosticat!
Reply | Reply with quote | Quote
# BADOI NICOLAE 2012-01-25 07:45
Buna ziua . obezitatea poate favoriza TVP ? am cam 20 kg in plus joc fotbal de 2 ori pe saptamana ,dar pe 6 ian 2012 am facut TVP ,AM SIMTIT O DURERE ASCUTITA IN GAMBA SI O UMFLARE USOARA a acesteia noaptea in somn.am tratamentul standard detralex si 34 sintrom seara de la cardiolog,mai pot juca fotbal ?,piciorul drept este un pic mai mare ,dar dureri nu mai am,este oare posibila o confuzie sau un diagnostic gresit ?
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-01-25 14:51
Buna seara,
Obezitatea poate favoriza TVP, insa probabil au existat si alti factori de risc (fumat, probleme de coagulare, traumatisme). Mai multe detalii puteti citi in articolul despre Tromboza venoasa profunda.
Diagnosticul se pune pe baza manifestarilor clinice, a analizelor de sange (D-dimeri) si ecografiei. Umflarea piciorului trebuie sa dispara in timp, daca persista este vorba despre un sindrom posttrombotic.
Nu stiu daca ati fost diagnosticat si cu trombofilie si pentru ce perioada v-a fost recomandat tratamentul anticoagulant, care trebuie urmarit prin dozarea INR.
Sanatate!
Reply | Reply with quote | Quote
# postica elena 2012-01-20 19:10
am trombofilie,anu l trecut am avut un avc si acum fac tratament cu Trombostop.De cind am inceput tratamentul m-am ingrasat cu 35 kg,am probleme cu dureri de picioare,cu respiratia.Ce sfat imi dati?care e cauza cresterii brusc in greutate?
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-01-21 05:14
Cat ati avut ultimul INR? Si ce alte medicamente mai luati? Tratamentul cu Trombostop nu are legatura cu cresterea ponderala, aceasta are alta cauza. Pe langa faptul ca sunt dureroase, picioarele sunt si umflate?
Reply | Reply with quote | Quote
# Postica Elena 2012-01-23 20:09
acum o luna de zile.Mai fac tratament cu nicergolina si simvacard.Ma dor numai gleznele si mai mult se umfla piciorul sting si nu mai pot pasi,trebuie sa fac repaus citeva minute.
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-01-25 14:52
Va intrebasem care a fost ultima valoare a INR nu cand ati facut dozarea.
Cred ca ar trebui sa mergeti la un consult de medicina interna sa vedeti de la ce sunt problemele cu respiratia si umflarea gleznelor.
Sanatate!
Reply | Reply with quote | Quote
# Tutan Iulia 2012-01-19 15:52
Am 35 ani, am facut TEP masiv cu infarct pulmonar, sunt purtatoare MTHFR cu ambele mutatii si copilul meu de 11 ani are doar mutatia A1298C si a inceput de 2 ani sa aibe aritmii.
Ajutati-ma va rog sa aflu ce pot sa-i dau ca sa previn ce mi s-a intamplat mie sau unde pot gasi un specialist pe aceasta gene.
Va multumesc.
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-01-19 16:03
Buna seara,
In functie de istoricul si factorii de risc ai fiecarui pacient se poate recomanda tratament anticoagulant.
Va recomand clinica de hematologie de la Fundeni sau Coltea din Bucuresti.
Numai bine!
Reply | Reply with quote | Quote
# manu 2011-01-19 21:54
am trombofilie si vreau sa stiu din cat in cat timp trebuie sa-mi fac analize si ce regim trebuie sa tin .Am 32 ani am pierdut o sarcina in 9 luni si am reusit sa am dupa 1 an si 7 luni o fetita sanatoasa.Am mai vrea un copil ce riscuri sunt?
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2011-12-05 08:43
Puteti avea o noua sarcina fara probleme, doar ca va trebui urmarita mai atent. In anumite cazuri poate fi necesara administrarea de anticoagulante.
Cititi si articolul despre trombofilia in sarcina.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh