Întrucât unele forme de cancer genital la femei sunt estrogen-dependente, viagra s-a pus problema dac? anticoncep?ionalele nu cresc riscul de cancer datorit? con?inutului lor hormonal.
Dacă pentru cancerul ovarian și endometrial există un consens că pilulele contraceptive nu cresc riscul de cancer, ba chiar îl scad, pentru cancerul de sân și col uterin rezultatele nu sunt consistente. Ceea ce se știe sigur este că de la apariția lor în 1960, contraceptivele de generație nouă conțin cantități semnificativ mai mici de hormoni, prin urmare orice efect advers legat de compoziția estrogenică este redus. Contraceptivele doar cu progesteron (progestogen, progestin) nu au nicio legătură cu riscul de cancer.
Potrivit IARC (International Agency for Research on Cancer), contraceptivele orale combinate estro-progestative sunt carcinogene pentru om, fiind implicate în cancerul mamar, cervical și hepatic. Totodată, IARC menționează că există dovezi că anticoncepționalele conferă protecție împotriva cancerului de ovar și endometru. Dată fiind incidența mai mare a cancerului de sân și cervical, efectul de creștere a riscului acestor forme de cancer pare să fie mai important decât cel protector.
Cel mai recent studiu pe această temă, Hormonal contraception and risk of cancer, nu a evidențiat un risc crescut de cancer asociat contraceptivelor.
Cancerul de sân și anticoncepționalele
Privitor la asocierea dintre cancerul de sân și consumul de contraceptive orale, dovezile sunt contradictorii: unele studii au arătat că pilulele cresc riscul de cancer mamar, alte studii că nu îl modifică.
O amplă analiză a 54 studii publicată în Lancet a arătat un risc ușor crescut de cancer mamar la utilizatoarele curente sau recente de contraceptive. Riscul a fost maxim la femeile care au început să ia anticoncepționale din adolescență, și a revenit la normal (similar cu riscul femeilor care nu au luat niciodată pilule) la 10 ani de la întreruperea administrării.
Pe de altă parte, studiul Women’s CARE (Women’s Contraceptive and Reproductive Experiences) publicat în NEJM a concluzionat că pilulele contraceptive nu sunt asociate cu un risc crescut de cancer de sân la femeile cu istoric familial de cancer mamar.
Un alt studiu derulat de National Cancer Institute a indicat un risc crescut de cancer mamar la femeile cu vârsta cuprinsă între 20-34 ani care folosiseră contraceptive anterior diagnosticului.
Într-o campanie online, Breast Cancer Prevention Institute descurajează consumul de contraceptive, folosind mesajul “Dacă pentru bărbați nu e ok să ia steroizi, de ce pentru femei ar fi?”.
Femeile cu istoric familial de cancer mamar trebuie să consulte medicul ginecolog cu privire la siguranța administrării de contraceptive. Riscul de cancer de sân asociat anticoncepționalelor variază cu vârsta, fiind mai mare la femeile peste 45 ani care se iau pilule contraceptive. Un studiu publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention a arătat că pilulele contraceptive sunt asociate cu un risc crescut de cancer de sân triplu negativ.
Cancerul ovarian și anticoncepționalele
Există dovezi consistente că folosirea contraceptivelor scade riscul de cancer ovarian. Un studiu publicat în Obstetrics and Gynecology a arătat o reducere de 10-12% a riscului după 1 an de folosire a pilulelor anticoncepționale și de 50% după 5 ani de utilizare. Studiul CASH a confirmat și el efectul protector al contraceptivelor orale împotriva cancerului ovarian. A fost studiată și asocierea dintre folosirea contraceptivelor și riscul de cancer ovarian asociat mutațiilor BRCA1 și BRCA2 – un studiu a arătat o reducere a riscului, iar altul niciun efect. Studii mai recente au arătat că chiar și 6 luni de administrare a contraceptivelor scad semnificativ riscul de cancer ovarian.
Trebuie puse în balanță beneficiul dat de protecția împotriva cancerului ovarian și riscul de cancer de sân: astfel, pentru fiecare 100.000 femei care iau contraceptive orale timp de 10 ani, se înregistrează cu 12 cazuri mai puțin de cancer ovarian dar și un exces de 50 cazuri de cancer mamar (British Journal of Cancer).
Cancerul endometrial și anticoncepționalele
Ca și pentru cancerul cervical, există dovezi solide că anticoncepționalele protejează împotriva cancerului endometrial. Efectul protector crește cu durata folosirii contraceptivelor și persistă pentru mai mulți ani de la întreruperea administrării (chiar și la 20 ani de la utilizare).
Cancerul cervical și anticoncepționalele
Un review sistematic publicat în Lancet a arătat un risc crescut de cancer cervical la femeile care iau contraceptive pe termen lung (peste 5 ani), însă trebuie reținut că principalul factor de risc pentru cancerul de col uterin este infecția persistentă cu o tulpină oncogenă HPV. Alte studii au evidențiat un risc crescut de cancer cervical asociat contraceptivelor și la femeile HPV pozitive.
Cancerul hepatic și anticoncepționalele
Riscul de cancer hepatic este crescut la femeile care folosesc anticoncepționale, dar valoarea absolută a riscului rămâne scăzută.
Această creștere a riscului este posibil să fie legată de coexistența altor factori de risc (ex. hepatita virală – care amplifică efectele contraceptivelor), având în vedere că asocierea pilulelor cu cancerul hepatic a fost diferită între populațiile cu risc scăzut, fără boală hepatică preexistentă, și populațiile cu risc crescut.
Cancerul colorectal și anticoncepționalele
O meta-analiză publicată în British Journal of Cancer a arătat că pilulele contraceptive constituie un factor protector și pentru cancerul colorectal.
Screening pentru cancer la femeile care iau contraceptive orale
- mamografie (sau alte metode imagistice), examen clinic anual și autoexaminare lunară pentru cancer de sân
- consult ginecologic și test Papanicolau pentru cancer cervical
- pentru cancerul ovarian și cel endometrial nu există programe de screening, însă nici nu este necesar la femeile care iau contraceptive pentru că pilulele conferă protecție împotriva acestor forme de cancer
- teste funcționale hepatice și ecografie abdominală pentru cancerul de ficat
foto: healthy-advices.com