Autoexaminarea sânilor este una din metodele de screening a cancerului mamar. Ea constă în observarea și palparea lunară a sânilor de către femeie, în scopul depistării de noduli, modificări de formă sau volum a sânilor, modificări ale pielii sau mamelonului.
Când se face autoexaminarea sânilor?
Se recomandă ca autoexaminarea sânilor să fie făcută la câteva zile de la terminarea menstruației (cam la 1 săptămână de la debutul menstruației), când sânii sunt mai puțin tensionați. Odată stabilită, este recomandat ca examinarea să se facă în aceeași zi a ciclului menstrual. După menopauză, se poate stabili o zi fixă, de exemplu prima zi a lunii calendaristice.
Ce urmărim prin autoexaminarea sânilor?
- conturul sânilor – dacă există modificări de formă, poziție sau dimensiune (un sân este neobișnuit de lăsat sau mare față de celălalt)
- suprafața sânilor – dacă există noduli proeminenți, excavații, neregularități sau semne de inflamație
- glanda mamară – dacă sunt prezente formațiuni nodulare în masa sânilor
- pielea de la nivelul sânilor – dacă există modificări de culoare, indurații sau retracții tegumentare (aspect de coajă de portocală)
- mameloanele – dacă prezintă ulcerații, cruste, retracții sau secreții (sangvinolente sau nu)
- ganglioni axilari – dacă există adenopatii (mărirea de volum a ganglionilor limfatici)
Cum se face autoexaminarea sânilor?
Autoexaminarea cuprinde 2 etape: inspecția (observarea) și palparea sânilor.
Inspecția se face în fața unei oglinzi, la bustul gol, urmărind sânii în 3 poziții: cu brațele pe lângă corp, cu mâinile în șolduri și cu brațele ridicate. Examinarea se face din față și din profil pentru toate cele 3 poziții. Trebuie urmărită prezența de modificări la ambii sâni, cu mențiunea că este normal ca sânii unei femei să nu fie identici ca formă sau dimensiune.
Palparea se face atât în ortostatism (în picioare, la duș), cât și în clinostatism (poziție culcată), folosind buricul (vârful) degetelor și nu toată palma. Multe femei preferă palparea la duș pentru că oferă intimitate, iar apa și săpunul (gelul de duș) permit o palpare mai ușoară. Palparea sânului în poziția ridicat în picioare începe prin ducerea brațului de aceeași parte cu sânul examinat deasupra capului sau la ceafă. Cu cealaltă mână, se efectuează mișcări circulare în sensul acelor de ceas pe conturul sânului, însoțite de mișcări radiare și de jos în sus. Palparea se face inițial prin atingere ușoară, urmând a crește gradul de apăsare pentru o palpare în profunzime (palparea nu trebuie să fie însă atât de fermă încât să producă durere). Pentru sânii mari voluminoși, se poate face palparea cu ambele mâini, una susținând sânul, iar cealaltă realizând apăsarea. După examinarea sânilor se trece la palparea zonei axilare și supraclaviculare pentru depistarea unor ganglioni limfatici măriți. Ultima etapă este exprimarea mamelonului (sfârcului), prin comprimarea ușoară între degetul mare și index. Apariția de secreții mamelonare, prezența de noduli sau adenopatii impune un consult medical. După palparea în poziție verticală, sânii trebuie examinați și în poziție orizontală. Culcată pe spate pe o pernă, femeia va duce sub cap brațul de partea sânului examinat și cu cealaltă mână va efectua palparea cu aceleași mișcări ca și în poziția ridicată. Pentru a ușura palparea se poate folosi o cremă de corp.
Ce trebuie făcut când apar modificări la autoexaminarea sânilor?
Pentru screeningul cancerului mamar, autoexaminarea lunară trebuie însoțită de un examen clinic anual al sânilor și de metode imagistice de screening mamar – mamografie, ecografie mamară. În cazul în care femeia depistează modificări suspecte la autoexaminarea sânilor se recomandă un consult medical.
Autoexaminarea sânului este o metodă simplă, nedureroasă, necostisitoare de screening mamar, care asigură o reducere cu peste 10% a riscului de deces prin cancer de sân.