Hepatita ocultă

Pentru un pacient cu transaminaze marite la cel putin 2 determinari, urmatorul pas este de stabilire a cauzei acestei cresteri persistente a enzimelor hepatice.

Uneori, chiar după o evaluare extensivă a celor mai frecvente cauze hepatice și extrahepatice de creștere a transaminazelor, cauza rămâne neelucidată – situație în care putem vorbi despre o hepatită ocultă (ascunsă).

Evaluarea inițială a unui pacient cu transaminaze persistent crescute include investigații pentru depistarea hepatitelor virale (serologie pentru virusul hepatitic B și pentru virusul hepatitic C), a hepatitei alcoolice (anamneză privind consumul de alcool, GOT/GPT>2, dozare GGT), steatohepatitei nonalcoolice (indice de masă corporală, glicemie, profil lipidic, ecografie hepatică, diabet, sindrom metabolic), ficatului de stază (consult cardiologic, ecocardiografie, EKG, BNP) sau hepatitei toxice-medicamentoase (chestionarea pacientului cu privire la administrarea de medicamente hepatotoxice – cortizoizi, contraceptive orale, aspirină, izoniazidă, metildopa, metotrexat, papaverină, amiodaronă, unele antibiotice, steroizi anabolizanți, antiepileptice, statine, antidiabetice orale din clasa sulfonilureelor, preparate naturiste). Dacă toate aceste analize sunt negative, trebuie continuată investigarea pacientului pentru excluderea unor cauze mai rare de hepatită precum hepatita autoimună (anticorpi ANA, ASMA, anti-LKM1), boala Wilson (cuprurie, ceruloplasmină serică), hemocromatoza (sideremie, feritină, coeficient de saturație a transferinei, CTLF), deficitul de alfa1-antitripsină, colangita sclerozantă, parazitoze precum și a unor boli extrahepatice – hemoliză, boli tirodiene (TSH, hormoni tiroidieni), boli musculare (creatin-kinază, aldolază), insuficiență suprarenaliană, boală celiacă (anticorpi specifici, biopsie jejunală), tulburări de comportament alimentar (anorexie, bulimie) sau macro-AST (enzima AST fomează macrocomplexe cu imunoglobulinele serice).

Dacă se exclud toate aceste afecțiuni, putem vorbi despre o hepatită ocultă. Următoarea etapă este evaluarea unei infecții hepatitice oculte – cu virus B (AgHBs este negativ, dar infecția poate fi depistată prin determinarea ADN-VHB prin PCR) sau cu virus C (anticorpii anti-VHC sunt absenți, dar infecția virală poate fi evidențiată prin determinarea ARN-VHC). Dacă nici infecția ocultă nu se confirmă, pasul următor constă în efectuarea unei puncții biopsii hepatice, mai ales dacă pacientul prezintă semne și simptome de hepatită.

Prezența unui singur set de valori crescute ale transaminazelor urmată de rezultate normale la retestare nu impune investigarea suplimentară a pacientului. O creștere tranzitorie a transaminazelor poate fi dată de un efort fizic susținut, de consum ocazional de ciuperci, alcool sau antiinflamatoare.

Comments  

# burlacu.cristian 2013-07-03 08:15
buna ziua ma numesc cristi si am 23 de ani,in urma cu putin timp am fost diagnosticat cu virus hepatic b inactiv.
am fost si am facut viremia al carui rezultat este asa.
Hepatita b,incarcatura virala ADN 483 copii/ml
Comentarii.numa rul de copii/ml convertit in UI/ml=83
Tgo si tgp au valori normale
Vreau sa stiu daca pot transmite virusul prietenei mele,si daca exsista sanse sa ma vindec.tin regim strict si nu beau nici nu fumez
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2013-07-06 05:45
Atat timp cat viremia este detectabila, puteti transmite virusul. Prietena dvs trebuie sa-si faca si ea serologia pentru virusul hepatitic B si sa se vaccineze daca nu a fost vaccinata.
Ar fi important de vazut daca nu cumva sunteti in etapa de infectie acuta (contact recent cu virusul), care la 95% din cazuri se vindeca spontan. Daca Ag HBs este insa pozitiv de mai mult de 6 luni, atunci vorbim despre hepatita cronica VHB.
In ceea ce priveste tratamentul, protocolul in vigoare la acest moment considera eligibili de tratament antiviral pacientii cu hepatita cronica cu virus B care au viremie peste 2000 UI/ml.
Reply | Reply with quote | Quote
# oana 2012-02-05 14:26
buna ziua .am si eu o intrebare am pe mama mea si anu trecut sa operat de hernie de disc si a pierdut mult sange si i sa bagat altul .Iar acu a facut niste analize de rutina si a depistat k are hepatita B,C si ia esti la ecografie sau ma rog cum se cheama stifgness(K Pa) 10.1 IQR(KPa) 0.7 si CS(KPa)10.1 si succes rate 83%.Asi dori sa stiu si eu sunt sanse de asi reveni de a disparea acest virus si dak este ceva grav va rog datim si mie un mesaj cat mai repede ms
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-02-05 15:35
Buna seara,
Inteleg ca mama dvs a facut transfuzii de sange la operatia pentru hernia de disc si ca acum a descoperit ca are hepatita B si C. Este foarte putin probabil sa se fi infectat cu ambele virusuri hepatitice in urma transfuziilor, riscul fiind foarte mic pentru fiecare dintre cele 2 (detalii puteti citi aici). Inainte de operatia de hernie facuse vreodata testele pentru hepatita B sau C? Pentru ca e posibil sa fi avut infectia dinainte de operatie. Sau poate intre momentul operatiei si momentul depistarii coinfectiei B+C a mai facut vreun tratament stomatologic sau a mai frecventat vreun salon de manichiura/pedi chiura sau a avut alte expuneri cu risc.
Intrucat coinfectia B+C este destul de rara, as sugera repetarea serologiilor (pentru virusul hepatitic B - Ag HBs si Ac anti-HBs, iar pentru virusul hepatitic C - anticorpi anti-VHC) la un alt laborator.
Daca rezultatele ies iarasi pozitive, mama dvs trebuie luata in evidenta de catre un medic gastroenterolog sau infectionist in vederea determinarii incarcaturii virale pentru fiecare dintre cele 2 virusuri si stabilirea oportunitatii tratamentului antiviral. De asemenea trebuie efectuate analize si pentru virusul HIV si virusul hepatitic D.
Sanatate!
Reply | Reply with quote | Quote
# elena 2016-11-24 21:23
Buna seara, as dori sa stiu daca exista riscul ca si eu sa ma fi infectat cu H C. Sotul meu a decedat din cauza cirozei alcoolice in 2013. Eu fac tratament antiepileptic cu carbamazepina, fenobarbital, depakine si leponex. Si am vazut ca toate ataca rinichii si ficatul. Pt rinichi am luat extract de merisor in cure de 2 cutii la 6 luni si vad ca nu mai am probleme. Pt. ficat am folosit ceai de coada soricelului, anghinare, sunatoare si galbenele prin rotatie, iar de cateva luni iau si hepatoprotect. Evit prajelile si mananc aproape regim ca sotul in ultimii 3 ani de viata, dar avand in vedere ca ficatul nu doare imi este foarte teama. Ce parere aveti?
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh