BNP, marker de insuficiență cardiacă

Peptidele natriuretice (ANP ?i BNP) sunt mediatori secretati de catre miocard ca raspuns la supraîncarcarea de volum si presiune a cordului si a maririi de volum (dilatare) a cavitatilor cardiace.

Cele 2 peptide natriuretice – ANP (atrial natriuretic peptide) și BNP (brain natriuretic peptide) – au efect natriuretic, diuretic, vasodilatator, antagonist asupra sistemului simpatoadrenergic și sistemului renină-angiotensină-aldosteron.

Peptidul natriuretic de tip B (BNP) este folosit ca marker pentru insuficiența cardiacă. El este secretat preponderent de miocardul ventricular sub formă de pro-BNP, o moleculă precursoare care este ulterior scindată în 2 fragmente: fragmentul C-terminal sau BNP (32 aminoacizi, forma biologic activă) și fragmentul N-terminal sau NT-proBNP (76 aminoacizi, forma inactivă). Ca analiză de laborator se folosește atât determinarea BNP cât și a NT-proBNP.

Determinarea sangvină a BNP nu are numai valoare calitativă, ci și cantitativă (concentrația ei fiind corelată cu severitatea insuficienței cardiace). În plus, urmărirea în dinamică a BNP poate constitui un mijloc de evaluare a eficacității tratamentului în insuficiența cardiacă. Astfel, BNP este atât un marker diagnostic, cât și prognostic. Pacienții cu valori crescute ale BNP au un prognostic nefavorabil.

BNP poate fi folosit în evaluarea inițială a pacienților fără antecedente cardiovasculare care se prezintă cu dispnee (BNP sub 50 pg/ml exclude insuficiența cardiacă drept cauză a dispneei), în diagnosticul insuficienței cardiace (alături de radiografia toracică, ecografia cardiacă și alte investigații pentru boala cauzală), în decizia de spitalizare a unui pacient cu decompensare a insuficienței cardiace și pentru urmărirea ambulatorie a pacienților cu insuficiență cardiacă. Recent, BNP este utilizat și pentru evaluarea afectării cardiace a tratamentului citostatic (cu antracicline) la pacienții cu cancer.

Pe lângă insuficiența cardiacă, BNP mai este crescut și în sindroamele coronariene acute, hipertrofia ventriculară, miocardită, hipertensiunea pulmonară, cordul pulmonar, tromboembolismul pulmonar, afecțiuni extracardiace (insuficiență renală, ciroză cu ascită, hiperaldosteronism, sindrom Cushing)  și după administrarea unor medicamente (digoxin).

Valorile normale ale BNP sunt sub 50 pg/ml. Un BNP peste 150 pg/ml este sugestiv pentru insuficiență cardiacă (sensibilitate 82%, specificitate 83%). Nivelul BNP crește proporțional cu gradul de afectare cardiacă și se corelează cu stadializarea NYHA.

Referințe: Natriuretic Peptides in Congestive Heart FailureBrain Natriuretic Peptide; foto: telegraph.co.uk

Comments  

# Ursan Vily 2017-09-05 18:42
Am BNP 562, ce trebuie sa fac?
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh