Cancerul la femei

Cancerul de sân ?i cancerul cervical sunt printre cele mai frecvente forme de cancer la femei.

Frecvența lor este în continuă creștere, iar îngrijorarea vine din faptul că aceste două forme de cancer par să afecteze din ce în ce mai multe femei tinere, de vârstă reproductivă.

O analiză publicată în Lancet arată că numărul cazurilor de cancer de sân aproape s-a triplat în ultimii 30 ani (cu o rată de creștere anuală de 3.1%), iar cel de cancer cervical a crescut cu 20% (la o rată de creștere anuală de 0.6%). Rata deceselor prin cancer mamar a crescut și ea cu 2%/an, pe când cea a deceselor prin cancer de col uterin este în scădere.

Posibile cauze ale acestor trenduri sunt îmbătrânirea populației, prezența factorilor de risc pentru cancer de sân și cancer cervical (obezitate, alimentație nesănătoasă), precum și (in)disponibilitatea programelor de screening, diagnostic și tratament.

Mare parte din decesele prin cancer de sân și cancer de col uterin sunt considerate a fi preventibile, prin screening (mamografie și autoexaminare a sânilor, Papanicolau și examen ginecologic pentru colul uterin), vaccinare HPV și renunțarea la fumat.

Foto: Corbis

Add comment


Security code
Refresh